Ειδήσεις

Καμπάνια κατά της φοβίας στη χρήση καρτών στο διαδίκτυο

Μεγάλα περιθώρια έχει η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα καθώς οι μέσοι όροι διείσδυσης παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με τους Ευρωπαϊκούς. Βέβαια η περιπέτεια με τα capital controls «βοήθησε» την ανάπτυξη του e – commerce ωστόσο ο δρόμος για αύξηση των μεριδίων είναι ανοικτός.

Μια από τις βασικές αιτίες που κρατούν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις χαμηλά ειδικά σε κλάδους όπως τα έπιπλα είναι πέρα από  την ανάγκη για άμεση αίσθηση του προϊόντος η χαμηλή ακόμη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο διαδίκτυο. Όπως πιστοποιούν στοιχεία, που παρουσιάσθηκαν χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο GR.EC.A (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου – Greek E – Commerce Association) με τη συνεργασία της Mastercard (στρατηγικού συνεργάτη και υποστηρικτή του Συνδέσμου) 1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά την κάρτα για online αγορές όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό των χρηστών που ψωνίζει με κάρτα αγγίζει το 65%. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος πληρωμής με βάση τη συχνότητα, παραμένει η αντικαταβολή (70%), οι κάρτες (58%), και το e-πορτοφόλι (40%). Ουσιαστικά καταγράφεται μια φοβία για την ασφάλεια των συναλλαγών με τις κάρτες. Πάντως η  συνολική χρήση των καρτών online νέχει αυξηθεί πλέον στο 54% από 44% που ήταν πριν από τα capital controls.

Σύμφωνα με τον GR.EC.A με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις online αγορές, οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους εύκολα και με μεγαλύτερη ευελιξία, εξοικονομώντας χρόνο τόσο κατά τη συναλλαγή, όσο και κατά την παραλαβή των προϊόντων τους. Παράλληλα, απολαμβάνουν και άλλα οφέλη, όπως εκπτώσεις και ευκολίες αποπληρωμής. Προκειμένου να υποστηρίξει την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων, ο GRECA, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του Σήματος Αξιοπιστίας για το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το οποίο χορηγείται σε όσες εταιρίες πληρούν 120 κριτήρια πιστότητας και ποιότητας.  Ήδη 70 επιχειρήσεις (από τα 300 μέλη του Συνδέσμου) έχουν πιστοποιηθεί ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται τα πιστοποιημένα μέλη να ανέλθουν σε 100.

Μάλιστα ο GR.EC.A με την υποστήριξη της Mastercard, ανέλαβε την πρωτοβουλία για ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις online πληρωμές, με τη χρήση κάρτας, λανσάροντας την καμπάνια  “Ξεπέρασέ το”, με στόχο τη δημιουργία και την εδραίωση μιας νέας κουλτούρας στις online αγορές και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών πληρωμών, με τη χρήση κάρτας.

“Ξεπέρασέ το” –  Μια online καμπάνια που ενημερώνει και εκπαιδεύει τους καταναλωτές για τη χρήση της κάρτας τους online

Η online ενημερωτική και εκπαιδευτική καμπάνια του GR.EC.A με τίτλο “Ξεπέρασέ το”, έρχεται με χιούμορ να ενημερώσει τους καταναλωτές και να απαντήσει σε μία σειρά από ανησυχίες τους, σχετικά με τη χρήση κάρτας στο online περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος με τη συνδρομή της Mastercard, δημιούργησε εργαλεία, εκπαιδευτικά υλικά και video, μέσα από τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν και να βρουν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στη χρήση κάρτας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και συμβουλές για ασφαλείς online αγορές.

Όλα τα παραπάνω υλικά είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα http://www.greekecommerce.gr/xeperaseto, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας.

«Η προσπάθεια μας για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και την εξοικείωση του με τις online αγορές, είναι διαρκής και συνεπής. Έτσι μετά την πρόσφατη υλοποίηση και παρουσίαση του Σήματος Αξιοπιστίας (Trustmark.gr), το οποίο ελέγχει και αξιολογεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε 120 κριτήρια, πριν τα πιστοποιήσει, τώρα προχωράμε σε συνεργασία με μία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας πληρωμών, όπως είναι η Mastercard. Μαζί μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες για τη δημιουργία ενός online περιβάλλοντος, που θα εμπνέει ασφάλεια και αξιοπιστία τους καταναλωτές» τόνισε ο Φώτης Αντωνόπουλος, Πρόεδρος του GR.EC.A.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε επίσης: «Το όραμα της Mastercard είναι απλές, ασφαλείς και φιλικές προς το χρήστη εμπειρίες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στη Mastercard αξιοποιούμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και σχεδιάζουμε υπηρεσίες γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Συνεργαζόμαστε με τον GR.EC.A, σε μια πρωτοβουλία που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των καταναλωτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα».

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου