Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: “Σταυροδρόμι ενεργειακών ευκαιριών και κινδύνων το Νότιο Αιγαίο”

Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντικείμενο της συνεργασίας του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και την ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του διήμερου Πανευρωπαϊκού Forum για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, που διεξάγεται στη Ρόδο

Στην έναρξη του διήμερου Πανευρωπαϊκού Forum για την καθαρή ενέργεια στα νησιά, που διοργανώνει στη Ρόδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Νικόλαο Μπουλαξή και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το Forum, στο οποίο συμμετέχουν ρυθμιστικές αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αρμόδιων φορέων του ελληνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, έχει στόχο να αναδειχθούν οι καινοτόμες και πρωτοποριακές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών της και να εξαχθούν συμπεράσματα και πολιτικές που οδηγούν στην ενεργειακή απεξάρτηση των νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικό όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Forum, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος , αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για την επιλογή της Ρόδου ως τόπου διεξαγωγής του, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της περιόδου σε ότι έχει να κάνει με τα ενεργειακά θέματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

“Μοιάζει με σταυροδρόμι Ευκαιριών και Κινδύνων το Νότιο Αιγαίο, αφού η ενεργειακή του προοπτική είναι η τεράστια ευκαιρία αλλά ταυτόχρονα η ίδια προοπτική μπορεί να είναι και ένας μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος. Η ισορροπία μεταξύ αξιοποίησης κάθε ανανεώσιμης πηγής

ενέργειας και προστασίας της ταυτότητας κάθε νησιού, παραμένει ζητούμενο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία του Περιφερειάρχη συνεχίστηκε στο γραφείο του με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, του Εντεταλμένου Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Χρυσοχοΐδη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Τηλέμαχου Καμπούρη.

Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η ενεργειακή επάρκεια των νησιών, καθώς και η θεσμική θωράκιση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού σε πολλά σημεία το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται επικαιροποίηση.

Εξετάσθηκε επίσης η πορεία του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσό με το οποίο η ΠΝΑΙ χρηματοδοτεί το παραπάνω πρόγραμμα, στην περίπτωση που οι σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν απορροφήσουν τοn ήδη εγκεκριμένο από την Περιφέρεια προϋπολογισμό.

Συμφωνήθηκε, τέλος, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Ρόδου , να ξεκινήσουν από κοινού πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου