Ειδήσεις

Το θέμα της επιστημονικής μετανάστευσης στην Ελλάδα θίγει και ο Guardian

Τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας εγκαταλείπουν τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο Βορρά (Μ. Βρετανία και αλλού). Όπως αναφέρει ο Guardian το μεγάλο «κύμα» μετανάστευσης ξεκίνησε από το 2008 και μετά, όταν οι νέοι από τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, χτυπημένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών αποφάσισαν να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες.

Ο Guardian καταγράφει αυτό το θέμα της ενδοευρωπαϊκής μετανάστευσης και το τοποθετεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη συνέβη επισήμως το 1995 οπότε με τη συνθήκη Σέγκεν επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών εντός των τειχών της ηπείρου.

Το φαινόμενο, όμως, εντάθηκε μετά το 2008 οπότε και οι νέοι από τις χώρες του Νότου, χτυπημένοι από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικών αποφάσισαν να αναζητήσουν τη τύχη τους σε άλλες χώρες. Βάσει στατιστικής αποτίμησης της ανεργίας των νέων από την ιταλική στατιστική υπηρεσία προκύπτει ότι το 53% των νέων σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργοι. Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με τον Guardian, είναι η εξήγηση της μετανάστευσης των νέων από τις συγκεκριμένες χώρες. Στην Πορτογαλία εκτιμούν πως περίπου 200.000 νέοι έφυγαν προς το βορρά. Στην Ισπανία η αντίστοιχη μετανάστευση φτάνει στις 133.000, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές.

Για τις περισσότερες χώρες αυτή η αποτίμηση δεν είναι εύκολη, καθώς η μετανάστευση των νέων δεν περιλαμβάνεται στις έρευνές τους. Στον αντίποδα βρίσκεται το Λονδίνο, αλλά και οι λοιπές πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας που είναι ένας προνομιακός τόπος για τους μετανάστες από τις νότιες χώρες. Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας ανακοίνωσε πως υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση της μετανάστευσης προς τη χώρα της τάξης των 58.000 μεταναστών, με ανθρώπους που έρχονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Πολωνία.

http://www.sofokleousin.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου