Του Θάνου Τσίρου

Αθήνα, 2

Την «κράταγε» με τα δόντια την επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών για να την κάνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, αυτό θα γίνει τελικώς.
Το λογισμικό για την υποστήριξη των κληρώσεων που θα γίνουν με «λαχνούς» στις ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι σχεδόν έτοιμο και η πρώτη κλήρωση με έπαθλο ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
Οι προδιαγραφές της λοταρίας έχουν πλέον «κλειδώσει» και έχουν ως εξής:
1. Το έπαθλο του ενός εκατ. ευρώ ανά μήνα –το οποίο θα δίδεται κάθε μήνα δεδομένου ότι από τον σχετικό νόμο έχει εγκριθεί δαπάνη 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα σπάει σε 1000 βραβεία των 1000 ευρώ.
Το ποσό θα καταβάλλεται σε μετρητά και θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του τυχερού. Τα σενάρια ότι θα δίδονται αυτοκίνητα και ακίνητα από τα… κατασχεμένα της εφορίας, προς το παρόν παραμένουν σενάρια.
2. Κάθε ευρώ ηλεκτρονικής πληρωμής θα είναι και ένας λαχνός. Όποιος δηλαδή έχει 2000 ευρώ συναλλαγές μέσα σε έναν μήνα θα έχει 2000 λαχνούς και όποιος έχει συναλλαγές 200 ευρώ, θα έχει 200 λαχνούς. Όσοι υποστηρίζουν ότι έτσι θα ευνοηθούν οι πιο εύποροι θα έχουν δίκιο καθώς όσοι έχουν περισσότερα ξοδεύουν περισσότερα και έτσι έχουν περισσότερους λαχνούς και πιθανότητες επικράτησης.
3. Τον αριθμό των λαχνών θα τον αντιστοιχίζει το ηλεκτρονικό σύστημα τουTaxis με τυχαίο τρόπο.Όμως οι κληρώσεις από τις οποίες θα προκύπτουν κάθε μήνα τα ονόματα των 1000 τυχερών, θα γίνονται υπό την αιγίδα ανεξάρτητου παρόχου ο οποίος και θα εγγυάται την αξιοπιστία της διαδικασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι η απόφαση θα προβλέπει την εξαίρεση συμμετοχής στις κληρώσεις συγκεκριμένων ατόμων (π.χ υπαλλήλων της ΑΑΔΕ κλπ).
4. Όσοι κερδίζουν θα βλέπουν τα χρήματα να κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Το ποσό των 1000 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Και η πρώτη κατοικία στο σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Στον αέρα βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς,παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, ότι κυοφορείται νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση της προστασίας της.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο φαίνεται να «σκοντάφτουν» αφενός στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που πιέζει για την άρση της, και αφετέρου στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες «καίγονται» για αποτελέσματα στο πεδίο των κόκκινων δανείων, προκειμένου να αποφύγουν ενδελεχείς ελέγχους στους ισολογισμούς τους.
Η μόνη προστασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο νόμος Κατσέλη, η ισχύς του οποίου παύει από αρχές του 2019. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, χάνουν το δικαίωμα να διασώσουν την κατοικία τους με τις προϋποθέσεις.

Χάλασαν την «φιέστα»
οι ανακοινώσεις Μακρόν
για τα εργασιακά
Η κυβέρνηση είχε επενδύσει παρά πολλά στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν ( έρχεται στις 7 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει, τόσο επικοινωνιακά όσο και επί της ουσίας, ως σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά η «προσγείωση» ήρθε απότομα μετά το σχέδιο που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για τα εργασιακά. Ένα από τα βασικά «αγκάθια» της γ’ αξιολόγησης αποτελούν μεταξύ άλλων και οι εργασιακές σχέσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκρούσει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Ωστόσο φαίνεται ότι για την ώρα προσπαθεί να σπρώξει τα επώδυνα μέτρα για αργότερα και να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας ενόψει ΔΕΘ και της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου την ερχόμενη Πέμπτη.
Γι’ αυτό και αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή ένα light εργασιακό νομοσχέδιο με θετικά μέτρα, το οποίο η αντιπολίτευση, ακόμη και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζει άνευ αντικρίσματος.
Ωστόσο τα μαντάτα εκ Παρισίων δεν είναι ευχάριστα: Η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί δύσκολες ρυθμίσεις όπως ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα. Ο στόχος είναι ουσιαστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αχτσιόγλου: Εμείς δεν
ταυτιζόμαστε – έχουμε τις
δικές μας θέσεις
Αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μακρόν για τα εργασιακά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου την Παρασκευή (ραδιόφωνο 24/7) έσπευσε να πάρει αποστάσεις και να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική.
Όπως είπε, «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας ή τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες για την επίσκεψη Μακρόν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και δυνατό συμβολισμό καθώς, όπως είπε, ο Μακρόν ήρθε στην εξουσία μετά την κατάρρευση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία, όπως έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Τι περιλαμβάνει η
μεταρρύθμιση Μακρόν
Με βάση τα νέα μέτρα, εργαζόμενοι με 30 έτη προϋπηρεσίας που απολύονται άδικα θα μπορούν να λάβουν ως μέγιστη επανόρθωση μισθούς 20 μηνών. Το πλαφόν πέφτει για μικρότερη παλαιότητα, ενώ εργαζόμενοι που δεν έχουν κλείσει δύο χρόνια σε έναν εργοδότη θα δικαιούνται μόλις έναν μισθό.
Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα. Επίσης, εφόσον οι προτάσεις υιοθετηθούν, τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μονάχα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στη Γαλλία, κι όχι τυχόν κέρδη στο εξωτερικό, όταν αξιολογούν τις απολύσεις.
Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.
Στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα προτεινόμενα μέτρα ωφελούν ιδιαίτερα τους μικρούς και μικρομεσαίους εργοδότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με το προσωπικό αποδοχές, συνθήκες εργασίας, και ωράριο, χωρίς να απαιτείται κλαδική συνδικαλιστική εκπροσώπηση ή έγκριση. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις που θα είναι πιο στοχευμένα προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, αντί να συμμορφώνονται οριζόντια με κλαδικούς κανόνες. Παρά ταύτα, σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων η επιρροή των συνδικάτων διατηρείται.Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.
Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ