«Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει λύσεις» τονίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε προς την ‘δ’ ο τ.υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Παππάς.
Ο ίδιος καταδικάζει τα συνεχή επεισόδια και τις προσπάθειες αποκλεισμού Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας με κρουαζιερόπλοια, ενώ μιλάει για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης και τις εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία που θα γίνουν τον Νοεμβρίου.
• Κύριε Παππά, η κυβέρνηση ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ έρχονται στο φως κι άλλα στοιχεία. Πιστεύετε ότι είναι ένα πλήγμα στην εικόνα και στην αξιοπιστία της και ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δυσαρέσκεια -αργότερα;
Κοιτάξτε, είναι γεγονός πως οι παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικές. Κανένας δεν χαίρεται όταν προκύπτουν στοιχεία που δημιουργούν ερωτήματα ή σκιές γύρω από τη λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα γρήγορα, καθαρά και αποφασιστικά αντανακλαστικά. Και σε αυτό το σημείο, η στάση μας είναι ξεκάθαρη: όλα στο φως χωρίς καμία ανοχή, χωρίς καμία συγκάλυψη.
Και προσωπικά το έχω αποδείξει αυτό, όταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με συνεχείς ελέγχους, μπλοκάραμε ΑΦΜ που δεν δικαιούταν πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, διασώζοντας το ελληνικό Δημόσιο από 40 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει κομματικό χρώμα. Οι εμπλεκόμενοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια. Αντιθέτως, είμαστε εμείς που ζητάμε πλήρη θεσμική διερεύνηση, με διαφάνεια και συνέπεια. Δεν λειτουργούμε με τη λογική «κουκουλώματος», όπως δυστυχώς είχε συμβεί στο παρελθόν.
Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να μη πληρώσουν το “μάρμαρο” οι απλοί και τίμιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που δεν εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα για ίδιον όφελος. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να λειτουργήσει πέρα και πάνω από κανόνες, θα λογοδοτήσει. Η κοινωνία απαιτεί καθαρές λύσεις και καθαρές απαντήσεις. Δεν μπαίνουμε σε καμία λογική συμψηφισμών ή μικροπολιτικής.
Η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά για το συνολικό της έργο. Μειώσαμε φόρους, αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις, ενισχύσαμε την άμυνα της χώρας και σταθήκαμε στο πλευρό των πολιτών σε κάθε κρίση. Και όταν κάτι πάει λάθος, δεν διστάζουμε να το διορθώσουμε. Αυτή είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας: αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει λύσεις.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας αναφορικά με τα συνεχή επεισόδια από μερίδα πολιτών εναντίον των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας με κρουαζιερόπλοιο. Απορίας άξιον, είναι τελικά αποτελεσματικές αυτές οι κινητοποιήσεις που λαμβάνουν τόση μεγάλη έκταση και δημοσιότητα;
Τα συνεχή επεισόδια και οι προσπάθειες αποκλεισμού Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά μας με κρουαζιερόπλοια αποτελούν μια απαράδεκτη και επικίνδυνη στρέβλωση των αξιών μας. Είναι απολύτως αδιανόητο, σε μια δημοκρατική χώρα με μακρά παράδοση φιλοξενίας, να επιτρέπουμε σε μια μεμονωμένη μερίδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται «ανθρωπιστές» να μετατρέπουν την αλληλεγγύη σε εργαλείο μίσους, στερώντας το δικαίωμα σε πολίτες άλλης χώρας, να απολαύσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Αυτές οι κινήσεις δεν είναι απλά μια μορφή διαμαρτυρίας. Είναι υποκινούμενες ενέργειες που φέρνουν στο φως τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας μας.
Δηλαδή, κάθε φορά που κάτι δεν μας αρέσει θα κατεβάζουμε τα τάγματα εφόδου με την αριστερή σημαία;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε: ο φασισμός πάντα ξεκινά με το διαχωρισμό, την απομόνωση και τον αποκλεισμό των «διαφορετικών». Όσοι σήμερα επιχειρούν να «απαγορεύσουν» την παρουσία Ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά νησιά, αντλούν έμπνευση από τις ίδιες αυτές σκοτεινές ιδεολογίες που σημάδεψαν την ανθρωπότητα με την πιο βάναυση καταπίεση και βία.
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα πλακάτ, αποκλεισμών ή φτηνού λαϊκισμού. Είναι ζήτημα στρατηγικής, σοβαρού σχεδιασμού και χρήσης θεσμικών εργαλείων που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και τις διεθνείς μας δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ανοιχτή στον κόσμο, πιστή στις αρχές της φιλοξενίας, του σεβασμού και της Δημοκρατίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχωρίζει τους επισκέπτες μας με ιδεολογικά φίλτρα και να θέτει υπό αμφισβήτηση την ανοιχτή αγκαλιά που προσφέρουμε σε όλους. Είναι δικαίωμα του καθενός να πραγματοποιεί πορείες και διαμαρτυρίες αλλά με αυτή την πρόφαση δεν μπορείς να αποκλείεις την άφιξη επισκεπτών.
Η Ρόδος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, απορρίπτει με αποφασιστικότητα κάθε προσπάθεια αποκλεισμού. Η κοινωνία της, με υπευθυνότητα και σεβασμό στον πολιτισμό και στην ταυτότητα του νησιού, απάντησε δυναμικά σε όσους επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα μίσους. Η Ρόδος δεν ήταν ποτέ νησί αποκλεισμών. Είναι και θα παραμείνει νησί φιλόξενο, πύλη φιλίας προς όλους τους λαούς. Αυτή είναι η ψυχή και η ιστορία της και αυτή θα συνεχίσει να είναι.
• Έχετε δώσει επανειλημμένα βάρος στην στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας. Κατά την εκτίμησή σας, θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες στο προσεχές μέλλον;
Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά μας είναι μια διαρκής και απολύτως αναγκαία προσπάθεια.
Η νησιωτικότητα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, όχι μόνο στην προσβασιμότητα, αλλά και στην ελκυστικότητα των θέσεων για γιατρούς και νοσηλευτές. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να παρέχουμε στους νησιώτες το αυτονόητο: ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη γίνει ουσιαστικά βήματα. Στην Ηρωική Νήσο Κάσο από τις 11 Αυγούστου τοποθετείται οπλίτης ιατρός, ώστε να ενισχύσει τον έναν ιατρό που ήδη υπηρετεί στο νησί. Πρόκειται για μια προσωρινή αλλά αναγκαία λύση, ενόψει της τοποθέτησης μόνιμου γιατρού γενικής ιατρικής, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Κω έγινε πρόσληψη βοηθού μικροβιολόγου με σύμβαση, καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό σε διαγνωστικές υπηρεσίες.
Το πιο ενδεικτικό όμως της προσπάθειας που καταβάλλεται, είναι όσα υλοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Ζητήθηκαν 15 επικουρικές θέσεις νοσηλευτών, εκ των οποίων 12 αφορούν ΔΕ βοηθούς νοσηλευτικής, μία θέση ΤΕ και δύο θέσεις ΠΕ νοσηλευτικής. Ήδη έχουν εκδοθεί 12 αποφάσεις πρόσληψης για τους ΔΕ, και ενώ 4 θέσεις δεν έγιναν αποδεκτές, οι 3 έχουν ήδη αναπληρωθεί, ενώ και η τελευταία καλύπτεται άμεσα.
Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες και για την πρόσληψη νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι ότι, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, 7 επικουρικοί και 2 μόνιμοι νοσηλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναλάβει υπηρεσία στη Ρόδο.
Με τις αποφάσεις που εκδίδονται άμεσα, το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με συνολικά 13 νέους νοσηλευτές, καλύπτοντας βασικές ανάγκες και ενισχύοντας ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό του.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να εξαγγέλλουμε γενικόλογες υποσχέσεις. Είναι να αποδεικνύουμε με πράξεις πως υλοποιούμε λύσεις, έστω και σταδιακά, με σοβαρότητα και σχέδιο. Η υγεία των νησιωτών δεν είναι αριθμός σε πίνακες, είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Και απέναντι σε αυτό το δικαίωμα, οφείλουμε να στεκόμαστε υπεύθυνα και με πράξεις.
• Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και ακολουθούν εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. Πώς θα πορευτεί το κόμμα εφεξής; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση και πού πρέπει να δώσει βάρος, κατά την άποψή σας;
Η κυβέρνηση εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο για τον προϋπολογισμό του 2026. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία που βασίζεται στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.
Η πολιτική που ακολουθείται παραμένει προσηλωμένη στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και στην ενίσχυση των μισθωτών, με σεβασμό στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να συνδυάσει την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποφεύγοντας μέτρα που θα επιβάρυναν τους πολίτες.
Επιπλέον, η αναπτυξιακή στρατηγική ενσωματώνει επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως η κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών, η στήριξη της υγείας και η προώθηση πράσινων επενδύσεων στον τουρισμό.
Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί έχει ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και στη δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα ωφελήσει όλους τους Έλληνες.
Οι προσεχείς εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία δεν αποτελούν απλώς μια τυπική διαδικασία αλλαγής των κομματικών οργάνων, αλλά έχουν χαρακτήρα δοκιμασίας και πολιτικής επανεκκίνησης. Μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής πόλωσης και αυξανόμενων κοινωνικών απαιτήσεων, το κόμμα καλείται να επαναβεβαιώσει τη συνοχή και την ενότητά του, να ανανεώσει τη σύνθεσή του με νέα καταρτισμένα στελέχη και νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα να εστιάσει στις προγραμματικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.