ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήρες ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάρπαθο

Δαμιανός Αθανασίου 7 λεπτά ανάγνωση
Μητσοτάκης Κάρπαθος

Επί­τι­μος δη­μό­της Καρ­πά­θου ανα­κη­ρύ­χθη­κε σή­με­ρα το πρωί ο Πρω­θυ­πουρ­γός κ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης σε μια σεμνή τε­λε­τή που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο δη­μαρ­χείο του νη­σιού.

Ο κ. Μη­τσο­τά­κης θε­ω­ρεί το νησί ως έναν ζη­λευ­τό τόπο φι­λο­ξε­νί­ας, ενώ με την πα­ρου­σία του επι­διώ­κει να στεί­λει το μή­νυ­μα ότι τα ακρι­τι­κά μας νησιά δεν πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται μόνο ως φύ­λα­κες των συ­νό­ρων, αλλά και ως πρε­σβευ­τές της φι­λί­ας με τους γεί­το­νές μας. Άλ­λω­στε, ει­δι­κά στα Δω­δε­κά­νη­σα, η πα­ρου­σία Τούρ­κων επι­σκε­πτών είναι κάτι εξαι­ρε­τι­κά συ­νη­θι­σμέ­νο.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός εντυ­πω­σί­α­σε στην ομι­λία του για την γνώση των προ­βλη­μά­των του νη­σιού και για το γε­γο­νός ότι δεν μοί­ρα­σε, ως εί­θι­σται, υπο­σχέ­σεις αλλά δε­σμεύ­τη­κε να δώσει λύ­σεις μέσα από μια συλ­λο­γι­κή προ­σπά­θεια με συ­νερ­γα­σία της κυ­βέρ­νη­σης, των δύο βαθ­μών αυ­το­διοί­κη­σης και της κοι­νω­νί­ας.

Ει­δι­κό­τε­ρα ο Πρω­θυ­πουρ­γός έφτα­σε στο νησί της Καρ­πά­θου το βράδυ της Πα­ρα­σκευ­ής και έτυχε θερ­μής υπο­δο­χής από τους κα­τοί­κους.

Τον Πρω­θυ­πουρ­γό υπο­δέ­χθη­καν στο αε­ρο­δρό­μιο ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Γ. Χα­τζη­μάρ­κος, ο υφυ­πουρ­γός Του­ρι­σμού Μ. Κόν­σο­λας, οι Βου­λευ­τές Δω­δε­κα­νή­σου της ΝΔ, Βα­σί­λης Υψη­λά­ντης, Μίκα Ια­τρί­δη και Ιω­άν­νης Παπ­πάς, ο Δή­μαρ­χος και φο­ρείς του νη­σιού

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός συ­νο­δεύ­ε­ται από τον υπουρ­γό Επι­κρα­τεί­ας Γ. Γε­ρα­πε­τρί­τη και από την σύ­ζυ­γό του.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός στην ομι­λία του επε­σή­μα­νε ότι το ζή­τη­μα της δια­χεί­ρι­σης των στε­ρε­ών απορ­ριμ­μά­των πρέ­πει να λυθεί το­νί­ζο­ντας ότι δεν ανα­φέ­ρε­ται μόνο στον ΧΥΤΑ αλλά στην υλο­ποί­η­ση ενός συ­νο­λι­κού σχε­δί­ου που θα πρέ­πει να προ­τά­ξει η νέα δη­μο­τι­κή αρχή σε συ­νερ­γα­σία με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και το κε­ντρι­κό κρά­τος ώστε η δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των να είναι βιώ­σι­μη και να μην φτά­σει ποτέ η Κάρ­πα­θος να αντι­με­τω­πί­ζει ει­κό­νες όπως αντι­με­τω­πί­ζουν άλλα νησιά.

Ανα­φέρ­θη­κε συ­γκε­κρι­μέ­να στο Ιόνιο και το νησί της Κέρ­κυ­ρας επι­ση­μαί­νο­ντας ότι όλο το πα­κέ­το της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης υπο­νο­μεύ­ε­ται από την σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μιας άκρως προ­βλη­μα­τι­κής και άκρως επι­κίν­δυ­νης για τη δη­μό­σια υγεία δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των.

«Αυτό δεν πρέ­πει να επι­τρα­πεί ποτέ να συμ­βεί εδώ» τό­νι­σε ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης προ­σθέ­το­ντας πως «αν αυτό ση­μαί­νει και κά­ποιες το­πι­κές πα­ρα­χω­ρή­σεις και συ­νεν­νο­ή­σεις σε επί­πε­δο νη­σιού είστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να το κά­νε­τε. Εγώ θα ζη­τή­σω από τον αρ­μό­διο γε­νι­κό γραμ­μα­τέα να επι­κοι­νω­νή­σει άμεσα μαζί σας για να αρ­χί­σου­με να δρο­μο­λο­γού­με αυτό το σχέ­διο αλλά χρειά­ζε­ται και η δική σας συμ­με­το­χή κυ­ρί­ως σε δρά­σεις ανα­κύ­κλω­σης, σε δρά­σεις πολ­το­ποί­η­σης των ορ­γα­νι­κών απο­βλή­των. Έχετε την δυ­να­τό­τη­τα, είστε με­γά­λο νησί σε έκτα­ση αλλά μικρό σε πλη­θυ­σμό να μπο­ρεί­τε τέ­τοιες δρά­σεις να τις υλο­ποι­ή­σε­τε και να τις σχε­διά­σε­τε σωστά».

Σε ότι αφορά το θέμα της δια­χεί­ρι­σης των υδά­τι­νων πόρων, ο πρω­θυ­πουρ­γός τό­νι­σε ότι έχει πλη­ρο­φο­ρη­θεί για τις εκ­κρε­μό­τη­τες που υφί­στα­νται και τό­νι­σε ότι απο­τε­λεί ένα ζή­τη­μα πρώ­της προ­τε­ραιό­τη­τας ενώ για τα θέ­μα­τα ενερ­γεια­κής αξιο­ποί­η­σης τό­νι­σε ότι θα πρέ­πει να εξε­τα­στεί πολύ σο­βα­ρά πως η Κάρ­πα­θος μπο­ρεί να ενι­σχύ­σει το δικό της δυ­να­μι­κό σε επί­πε­δο ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας είτε αιο­λι­κών είτε φω­το­βολ­ταϊ­κών και να μπο­ρέ­σει με νέες τε­χνο­λο­γί­ες να κα­λύ­ψει ένα κομ­μά­τι των ενερ­γεια­κών της ανα­γκών πα­ρά­γο­ντας το ίδιο το νησί την ενέρ­γεια η οποία απαι­τεί­ται.

Πρό­σθε­σε εξάλ­λου ότι θα εξε­τά­σει σχέ­δια που του πα­ρου­σιά­στη­καν για τη δη­μιουρ­γία θα­λάσ­σιων αιο­λι­κών πάρ­κων με­τα­ξύ Καρ­πά­θου και Κάσου.

Σχε­τι­κά με το ζή­τη­μα του νο­σο­κο­μεί­ου ο πρω­θυ­πουρ­γός τό­νι­σε ότι πρό­θε­ση του δεν είναι να κάνει εγκαί­νια ενός κτη­ρί­ου χωρίς το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό που θα το λει­τουρ­γή­σει με επάρ­κεια. Ξε­κα­θά­ρι­σε πως έχει ζη­τή­σει από τον Υπουρ­γό Υγεί­ας να του δώσει ένα χρο­νο­διά­γραμ­μα για το πότε μπο­ρεί να εγκαι­νια­στεί το νο­σο­κο­μείο στο σύ­νο­λο του…

«Δεν πρό­κει­ται να έρ­θου­με εδώ να κά­νου­με εγκαί­νια νο­σο­κο­μεί­ου, αν το νο­σο­κο­μείο δεν είναι πλή­ρως στε­λε­χω­μέ­νο. Να κό­βου­με κορ­δέ­λες» ξε­κα­θά­ρι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποί­ος πε­ραι­τέ­ρω δε­σμεύ­τη­κε ότι θα με­ρι­μνή­σει για να δρο­μο­λο­γη­θεί και η λει­τουρ­γία μο­νά­δας νο­ση­λεί­ας και πε­ρί­θαλ­ψης νε­φρο­πα­θών στο νησί.

«Σε μια δευ­τε­ρο­βάθ­μια μο­νά­δα υγεί­ας δεν είναι δυ­να­τόν να μην υπάρ­χει μια μικρή δομή τε­χνη­τού νε­φρού, έτσι ώστε να εξυ­πη­ρε­τού­νται οι νε­φρο­πα­θείς και να μην χρειά­ζε­ται να πη­γαί­νουν είτε στη Ρόδο είτε στην Αθήνα» τό­νι­σε.

Σε ό,τι αφορά τα ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν στην ανα­βάθ­μι­ση του λι­μα­νιού ο πρω­θυ­πουρ­γός ξε­κα­θά­ρι­σε ότι δεν είναι έτοι­μος να δε­σμευ­τεί για κάτι συ­γκε­κρι­μέ­νο προ­σθέ­το­ντας ότι κα­νείς δεν είναι έτοι­μος ακόμη να πει τι πρέ­πει να γίνει με τις λι­με­νι­κές υπο­δο­μές.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε και στις επεν­δύ­σεις που πρέ­πει εν­δε­χο­μέ­νως να γί­νουν στο αε­ρο­δρό­μιο και συ­γκρά­τη­σε το γε­γο­νός ότι στην Κάρ­πα­θο δρο­μο­λο­γού­νται ση­μα­ντι­κές του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις έτσι ώστε να προ­στε­θούν δω­μά­τια σε υψη­λές κα­τη­γο­ρί­ες και να μπο­ρεί η Κάρ­πα­θος να προ­σελ­κύ­σει του­ρι­σμό υψη­λής ποιό­τη­τας ο οποί­ος θα μπο­ρεί να αφή­νει στο νησί πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο πρώτο μέ­λη­μα της κυ­βέρ­νη­σης που αφορά την δη­μιουρ­γία νέων θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας το­νί­ζο­ντας ότι αυτό έχει ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία στα νησιά και κυ­ρί­ως στα ακρι­τι­κά νησιά και αυτό συν­δέ­ε­ται άμεσα με την ανά­γκη να δρο­μο­λο­γη­θούν στην Κάρ­πα­θο νέες επεν­δύ­σεις.

«Συ­νο­λι­κά η πο­λι­τι­κή μας είναι μια πο­λι­τι­κή απε­λευ­θέ­ρω­σης της υγειούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας από τα πε­ριτ­τά γρα­φειο­κρα­τι­κά εμπό­δια τα οποία συχνά το Ελ­λη­νι­κό κρά­τος βάζει σε οποιον­δή­πο­τε θέλει να επι­χει­ρή­σει σε αυτήν τη χώρα. Αυτό δεν ση­μαί­νει ανά­πτυ­ξη χωρίς κα­νό­νες. Πολ­λές φορές όταν έχουν ένα πλαί­σιο με πάρα πολ­λούς κα­νό­νες τε­λι­κά η ανά­πτυ­ξη που ακο­λου­θεί είναι άναρ­χη γιατί κα­νείς δεν μπο­ρεί να σε­βα­στεί την πο­λυ­πλο­κό­τη­τα της Ελ­λη­νι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας» τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός που εν­θάρ­ρυ­νε τους αι­ρε­τούς του νη­σιού να εξε­τά­σουν την υλο­ποί­η­ση σχε­δί­ων για την ανά­πτυ­ξη εναλ­λα­κτι­κών μορ­φών του­ρι­σμού ανα­φε­ρό­με­νος μά­λι­στα στο επι­τυ­χές πρό­γραμ­μα αναρ­ρι­χη­τι­κού του­ρι­σμού της Κα­λύ­μνου που της εξα­σφά­λι­σε την επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.

Πρό­τει­νε να εξε­τα­στεί το εν­δε­χό­με­νο ανά­πτυ­ξης ορ­νι­θο­του­ρι­σμού στην Κάρ­πα­θο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ευ­χα­ρί­στη­σε τον απερ­χό­με­νο δή­μαρ­χο για την προ­σφο­ρά του στα κοινά του νη­σιού, ευ­χή­θη­κε καλή δύ­να­μη στον νέο δή­μαρ­χο και σε όλους τους δη­μο­τι­κούς συμ­βού­λους και εν­θάρ­ρυ­νε στο πλαί­σιο της δη­μο­κρα­τί­ας να θέ­τουν σε προ­τε­ραιό­τη­τα πάντα το καλό του νη­σιού στην πρώτη γραμ­μή των απο­φά­σε­ων και τό­νι­σε ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα δρο­μο­λο­γή­σει μια τολ­μη­ρή με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κή πρω­το­βου­λία εντός των επό­με­νων 6 μηνών και συ­γκε­κρι­μέ­να την με­τα­φο­ρά πε­ρισ­σό­τε­ρων αρ­μο­διο­τή­των στην το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση δεύ­τε­ρου και πρώ­του βαθ­μού.

Απευ­θυ­νό­με­νος στον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γ. Χα­τζη­μάρ­κο ο πρω­θυ­πουρ­γός τό­νι­σε ότι κρατά αυτό που του είπε και συ­γκε­κρι­μέ­να ότι «Δεν ζη­τά­με πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα αλλά πε­ρισ­σό­τε­ρη ευ­θύ­νη και αρ­μο­διό­τη­τα να μπο­ρεί να υλο­ποιεί έργα και πρω­το­βου­λί­ες που του ανα­λο­γούν χωρίς να μπλέ­κε­ται με συ­ναρ­μο­διό­τη­τες η κε­ντρι­κή διοί­κη­ση».

«Αυτό θα το κά­νου­με μέσα από ένα νο­μο­σχέ­διο το οποίο δου­λεύ­ου­με με τον αρ­μό­διο Υπουρ­γό, τον κ. Γε­ρα­πε­τρί­τη και θα κα­τα­τε­θεί στο Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο το επό­με­νο 6μηνο» τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός που ανα­φέρ­θη­κε στην πρώτη πα­ρέμ­βα­ση που υπήρ­ξε για την εξα­σφά­λι­ση της κυ­βερ­νη­σι­μό­τη­τας στην αυ­το­διοί­κη­ση.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός τό­νι­σε τέλος ότι γυ­ρί­ζο­ντας όλη την Ελ­λά­δα ως αρ­χη­γός της αντι­πο­λί­τευ­σης, πράγ­μα που έχει πρό­θε­ση να ξα­να­κά­νει ως πρω­θυ­πουρ­γός, δεν βλέ­πει προ­βλή­μα­τα αλλά ευ­και­ρί­ες να γί­νουν τα πράγ­μα­τα κα­λύ­τε­ρα απ’ ότι ήταν μέχρι σή­με­ρα και αυτή είναι η δου­λειά μας που δίνει έμ­φα­ση στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και στην απε­λευ­θέ­ρω­ση των δυ­νά­με­ων των το­πι­κών κοι­νω­νιών ώστε ελεύ­θε­ρες από τα δεσμά ενός γρα­φειο­κρα­τι­κού κρά­τους να μπο­ρούν οι ίδιες να απο­φα­σί­σουν για το μέλ­λον τους.

«Θα δώ­σου­με όλες τις μάχες που πρέ­πει να δώ­σου­με, δεν εγ­γυώ­μαι ότι θα τις κερ­δί­σου­με όλες αλλά θα τις δώ­σου­με όλες μέσα από ένα αξια­κό πλαί­σιο και είμαι σί­γου­ρος ότι τις πε­ρισ­σό­τε­ρες θα τις κερ­δί­σου­με με μια κοι­νω­νία που μας εμπι­στεύ­θη­κε την ψήφο της στις εκλο­γές και κερ­δί­ζο­ντας και την εμπι­στο­σύ­νη συ­μπο­λι­τών μας που επέ­λε­ξαν τε­λι­κά να μην μας στη­ρί­ξουν. Υπο­χρέ­ω­ση μας είναι να εί­μα­στε κυ­βέρ­νη­ση όλων των Ελ­λή­νων. Δεν πρό­κει­ται να ξα­να­δι­χα­στεί η χώρα και να γυ­ρί­σου­με πίσω στις πο­λι­τι­κές της αχρεί­α­στης πό­λω­σης. Επι­βάλ­λε­ται να εί­μα­στε ενω­μέ­νοι για να μπο­ρού­με να προ­χω­ρή­σου­με με αυ­το­πε­ποί­θη­ση μπρο­στά. Δεν θα υπο­στεί­λου­με την ση­μαία της ελ­πί­δας και να είστε απο­λύ­τως σί­γου­ροι ότι ερ­γα­στού­με πάρα πολύ σκλη­ρά πάρα πολύ με­θο­δι­κά για να τι­μή­σου­με την εμπι­στο­σύ­νη των Ελ­λή­νων πο­λι­τών. Έχου­με πλήρη αί­σθη­ση του βά­ρους της ευ­θύ­νης και θέλω να γνω­ρί­ζε­τε ότι στην επό­με­νη επί­σκε­ψη μου στο νησί σας θα μπο­ρού­με να μι­λά­με με συ­γκε­κρι­μέ­να λόγια και όχι με αφη­ρη­μέ­να λόγια» τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος εξέ­φρα­σε στην ομι­λία του την αι­σιο­δο­ξία του γιατί όπως τό­νι­σε απέ­να­ντι στην κοι­νω­νία βρί­σκε­ται πλέον ένας άν­θρω­πος που κα­τα­λα­βαί­νει την ση­μα­σία της οι­κο­νο­μί­ας, των αριθ­μών, των αν­θρώ­πων.

«Έχο­ντας τη χαρά να έχω εσάς πο­λι­τι­κό προϊ­στά­με­νο και αρ­χη­γό και πρω­θυ­πουρ­γό θέλω να μι­λή­σου­με για τις ευ­και­ρί­ες που αν τις αξιο­ποι­ή­σου­με θα δώ­σου­με όχι μόνο στα νησιά αλλά και στη χώρα θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και χα­μό­γε­λο. Τις ευ­και­ρί­ες που κρύ­βο­νται στην Πε­ρι­φέ­ρεια μας πάρα πολ­λές πίσω από αντι­λή­ψεις νο­ο­τρο­πί­ες, από μια διοί­κη­ση η οποία αδυ­να­τεί να πα­ρα­κο­λου­θή­σει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και αυτό το σερί των χα­μέ­νων ευ­και­ριών πρέ­πει να το σπά­σου­με για να βγού­με από το τέλμα».

Με το πέρας της τε­λε­τής ο Πρω­θυ­πουρ­γός πραγ­μα­το­ποί­η­σε πε­ριο­δεία στο κέ­ντρο του νη­σιού, χαι­ρέ­τη­σε τον κόσμο και για το από­γευ­μα περί ώραν 19.00 έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί επί­σκε­ψη του στην Ολυ­μπο Καρ­πά­θου.

Πρό­γραμ­μα για το πρωί της Κυ­ρια­κής δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί ενώ ανα­μέ­νε­ται να ανα­χω­ρή­σει από το νησί το από­γευ­μα με προ­ο­ρι­σμό την Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Σεβα  /  05.08.2019 14:28

    Tωρα καλα μοιαζουνε ολα, τι ερχεται θα θελα να ξερα ;

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.