Τοπικές Ειδήσεις

Δέσμευση Μητσοτάκη: Η αδικία με τον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια θα διορθωθεί

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια απέσπασαν οι κάτοικοι του νησιού που είδαν φέτος κατακόρυφη αύξηση του φόρου, που πλέον κατατάσσει το νησί μεταξύ των πιο ακριβών στη χώρα.

«Έγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους μετά τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη της β’ φάσης του Astypalea Project παρουσία και του Προέδρου της VW.

Σημειώνεται πως φέτος ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό έφτασαν να διαμορφωθούν σε 800-2.150 ευρώ στο νησί.

Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό.

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Νίκος Κομηνέας σε πρόσφατη επιστολή του τόσο προς το υπ. Οικονομικών όσο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό εξηγούσε πως με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν στο νησί, χωράφια που βρίσκονται σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς καμία ανάπτυξη έχουν αξία αντίστοιχη με αστικές περιοχές – οικισμούς άλλων νησιών, όπως η Ερμούπολη στη Σύρο και ο Αρχάγγελος στη Ρόδο.

Ενδεικτικά, η «Καθημερινή» παρουσίασε την περίπτωση ιδιοκτήτη ακινήτου στο Βαθύ ο οποίος πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 1.336,57 ευρώ και φέτος 8.698,37 ευρώ, καθώς σπίτι και αγροτεμάχιο αποτιμήθηκαν με αντικειμενική αξία 1.441.276 ευρώ. Επειτα από επικοινωνία που είχε με το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, πληροφορήθηκε ότι η εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών έγινε από εταιρεία ορκωτών λογιστών.

«Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο νησί καθορίστηκαν βάσει των αγγελιών πώλησης ακινήτων, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν το επιθυμητό προσδοκώμενο όφελος και όχι το πραγματικό, τελικά, συμφωνηθέν τίμημα», σημείωσε σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ενώ «δεν υπήρξε επαφή με τη ΔΟΥ ή τους συμβολαιογράφους που κάνουν εργασίες στο νησί».

Παράλληλα, στην Αστυπάλαια δεν έχουν καθοριστεί ζώνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένα παραλιακό οικόπεδο με ένα άλλο που απέχει 1.500 μέτρα από τη θάλασσα, επισημαίνει. Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό, στην Ιουλίδα της Κέας 1.100 ευρώ/τετραγωνικό, στη Χώρα της Αντιπάρου 1.900 ευρώ/τετραγωνικό.

.protothema.gr/Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου