Ειδήσεις

Υπονοούμενα για παρέμβαση στον έλεγχο για τις συνταγογραφήσεις «Durogesic» στη Ρόδο

Η κατάθεση του επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Σταύρου Ευαγγελάτου, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 προκάλεσε θόρυβο εξαιτίας ισχυρισμών του για κρούσματα διαπλοκής στον χώρο της υγείας.
Ο κ. Ευαγγελάτος παρέδωσε στην επιτροπή φάκελο με 67 εκθέσεις ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κατά τη δεύτερη συμπληρωματική του κατάθεσή του, προχθές στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο πλαίσιο δικαστικών ελέγχων έχει κληθεί να καταθέσει σε υποθέσεις υπερσυνταγογραφήσεων ναρκωτικών σκευασμάτων τόσο στη Ρόδο όσο και στη Λάρισα.
Ερωτηθείς για τυχόν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων ο Στ. Ευαγγελάτος θυμήθηκε ότι επί υπουργίας Στεφανή βρισκόταν με τριμελές κλιμάκιο για τον έλεγχο της καταχρηστικής συνταγογράφησης του σκευάσματος Durogesic στη Ρόδο και, όταν πήγαν να πάρουν κατάθεση από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, «μας πήρε τηλέφωνο ο γενικός επιθεωρητής και μας είπε να γυρίσουμε τότε πίσω στην Αθήνα, στην έδρα μας. Μετά, σε συνέχεια επικοινωνίας που είχε ο γενικός επιθεωρητής, εμείς επιμείναμε να πάρουμε κατάθεση και από το υψηλό πρόσωπο. Την πήραμε την κατάθεση και βγάλαμε το πόρισμα».
H συγκεκριμένη υπόθεση εξετάστηκε πλήρως από τις δικαστικές αρχές και με αμετάκλητη απόφαση όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί.
Με απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το έτος 2013 απορρίφθηκε αίτημα για την άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου στην ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου για την πολύκροτη υπόθεση της διάθεσης σε τοξικοεξαρτηµένα άτοµα της Ρόδου του διαδερµικού ναρκωτικού επιθέµατος Durogesic.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε κρίνει αθώους του αδικήµατος της κακουργηµατικής κατάχρησης ιδιότητας ιατρού, δύο ιατρούς που υπηρετούσαν στο Γενικό Νοσοκοµείο Ρόδου και δύο ιδιώτες.
Το πρωτοβάθµιο δικαστήριο είχε επιβάλει στους πρώτους δύο ποινή φυλάκισης 5 ετών και στους άλλους δύο ποινή φυλάκισης 3 ετών. Όλες οι ποινές είχαν ανασταλεί επί τριετία ενώ τους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιµου βίου. Τους είχε επιβληθεί εξάλλου και χρηµατική ποινή 5.000 ευρώ.
Η “περιπέτεια” των 4 ιατρών µε τη δικαιοσύνη διήρκεσε 9 χρόνια.
Ενώπιον του Τριµελούς Εφετείου Δωδεκανήσου η υπόθεση εξετάστηκε δύο φορές. Η υπόθεση είχε επανεξεταστεί συγκεκριµένα µετά την υπ’ αριθµ. 2379/2009 απόφαση του Στ’ Τµήµατος του Αρείου Πάγου, που αναίρεσε µερικώς την υπ’ αριθµ. 67/4.6.2007 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου.
Με την τελευταία απόφαση οι ίδιοι κατηγορούµενοι είχαν καταδικαστεί για το αδίκηµα της κατάχρησης ιδιότητας ιατρού από αµέλεια (πληµµέληµα), µε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιµου βίου. Στον ένα είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2,5 ετών µε 3ετή αναστολή και στους υπόλοιπους ποινή φυλάκισης 15 µηνών µε 3ετή αναστολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου