• ΟΤΕ και COSMOTE διεκδικούν 2,08 εκατ. ευρώ • Από τη συνεργασία-πρότυπο για την ενεργειακή αναβάθμιση, στην αγωγή και τα νομικά ερωτήματα • Ενεργοποίηση των Οικονομικών Υπηρεσιών και επιστολή προς την ΕΠΠΕ • Συντονισμός από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κ. Χαλκιά
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτοματοποίησης Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων» του Δήμου Ρόδου, το οποίο ξεκίνησε με φιλόδοξες προθέσεις το 2019 αλλά καταλήγει σήμερα να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης και θεσμικής αβεβαιότητας.
Το έργο, συνολικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε με στόχο να μεταμορφώσει τον δημοτικό φωτισμό του νησιού, εντάσσοντας τη Ρόδο στον χάρτη των ελληνικών smart cities. Ανάδοχος του έργου ήταν κοινοπραξία με επικεφαλής την ΟΤΕ Α.Ε., ενώ το 2022 η COSMOTE ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη σύμβαση με 12ετή διάρκεια.
Ο Δήμος Ρόδου προσπαθεί να βάλει τάξη σε μία από τις πιο πολύπλοκες και γραφειοκρατικά μπλοκαρισμένες συμβάσεις του τελευταίου διαστήματος.
Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου έλαβε στις 11 Μαρτίου 2025 τέσσερα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τον ΟΤΕ, τα οποία αφορούν στις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για τα τέσσερα τρίμηνα του 2024.
Η εκκαθάριση των δαπανών αυτών, ωστόσο, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την προηγούμενη, επίσημη παραλαβή των υπηρεσιών από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ).
Για τον λόγο αυτό, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Άννα Βαϊλάκη, απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΠΠΕ, ζητώντας να αποσαφηνιστεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία παραλαβής.
Σύσκεψη υπό τον Κώστα Χαλκιά
Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά. Στόχος της σύσκεψης ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία, να κατανεμηθούν οι ευθύνες και να δημιουργηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή και πληρωμή των υπηρεσιών.
Ο κ. Χαλκιάς φέρεται να έδωσε σαφή εντολή να ολοκληρωθούν τα γραφειοκρατικά στάδια το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον ανάδοχο και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση ή συντήρηση του έργου.
Η σύμβαση, η εκτέλεση και το ποσό που δεν πληρώθηκε
Σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση αισθητήρων και ανάπτυξη συστημάτων απομακρυσμένης διαχείρισης. Το 2021, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αναγνώρισε επίσημα την ολοκλήρωση της σύμβασης.
Ωστόσο, το 2024, η εταιρεία υπέβαλε τέσσερις τριμηνιαίους λογαριασμούς συνολικού ύψους 2.086.523,49 ευρώ, βάσει της συμβατικής πρόβλεψης πως η πληρωμή γίνεται με βάση την τεκμηριωμένη εξοικονόμηση ενέργειας. Αντί της αναμενόμενης αποδοχής, η Επιτροπή Παραλαβής και Παρακολούθησης Έργου (ΕΠΠΕ) εξέδωσε το περιβόητο «Πρακτικό 2» στις 29 Ιανουαρίου 2025, επικαλούμενη «πολύ σοβαρά προβλήματα» χωρίς, ωστόσο, να προσκομίσει τεχνικά πορίσματα ή εξηγήσεις.
Ο ΟΤΕ αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας το Πρακτικό και επικαλούμενος το άρθρο 27 της Σ.Π.Υ., το οποίο προβλέπει πως εάν εντός 15 ημερών δεν υπάρξει αιτιολογημένη απόρριψη, η παραλαβή θεωρείται αυτοδίκαια. Στις 14 Μαρτίου 2025 κατέθεσε τα τελικά τιμολόγια.
Η αγωγή των 2,08 εκατομμυρίων ευρώ
Στις 31 Μαρτίου 2025, ο ΟΤΕ και η COSMOTE κατέθεσαν αγωγή κατά του Δήμου Ρόδου στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου. Ζητούν:
• Καταβολή του ποσού των 2.086.523,49 €,
• Τόκους υπερημερίας βάσει Ν. 4152/2013,
• Επικουρική αποζημίωση λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δήμου,
• Ακύρωση του Πρακτικού 2 της ΕΠΠΕ.
Το ζήτημα έχει λάβει πλέον θεσμικές διαστάσεις, καθώς αναδεικνύει την έλλειψη σαφών πλαισίων για τη λειτουργία των επιτροπών παρακολούθησης έργων και εγείρει ερωτήματα για τη φερεγγυότητα των δημοσίων συμβάσεων.
Ενεργοποίηση της Οικονομικής Υπηρεσίας –
Επιστολή της κ. Βαϊλάκη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κινήθηκε στις 2 Μαΐου 2025, με την αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Άννα Βαϊλάκη να αποστέλλει έγγραφο προς την ΕΠΠΕ και τον πρόεδρό της.
Στην επιστολή, ζητείται ενημέρωση για:
• Την παραλαβή των τεσσάρων τριμηνιαίων λογαριασμών του 2024,
• Τον σχετικό έλεγχο και αν έχει διαπιστωθεί η ποιοτική συμμόρφωση,
• Την ύπαρξη ή όχι σχετικών πρωτοκόλλων παραλαβής.
Η κ. Βαϊλάκη τονίζει ότι χωρίς τα εν λόγω έγγραφα, η εκκαθάριση δεν μπορεί να προχωρήσει, βάσει των άρθρων 219-220 του Ν. 4412/2016.
«Η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας είναι υποχρεωτική για την εκκαθάριση της δαπάνης», σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται και στο γραφείο του δημάρχου, μεταξύ άλλων.
Ένα έργο-πρότυπο που κινδυνεύει να γίνει προηγούμενο αποτυχίας
Το έργο Smart Cities στη Ρόδο θεωρήθηκε πιλότος για την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα όμως, η εικόνα του έργου επισκιάζεται από θεσμικά ερωτήματα, νομικές αντιπαραθέσεις και οικονομική στασιμότητα.
Το διακύβευμα ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ: πρόκειται για το αν οι συνεργασίες Δημοσίου και τεχνολογικών εταιρειών μπορούν να είναι διαφανείς, δίκαιες και λειτουργικές. Η έκβαση της υπόθεσης θα αποτελέσει πρόκριμα για το αν η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να υλοποιεί ουσιαστικές δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού χωρίς να διολισθαίνει σε αβεβαιότητα και ακινησία.
Επόμενα βήματα
Το ζητούμενο είναι πλέον η ΕΠΠΕ να απαντήσει επίσημα στις ερωτήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας, ώστε να ξεκλειδώσουν οι πληρωμές. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ενδέχεται να δημιουργήσει τριβές με τον ανάδοχο αλλά και να επηρεάσει τη ροή του έργου.
Το στοίχημα για τον Δήμο Ρόδου είναι η εγκαθίδρυση μίας λειτουργικής και διαφανούς διαδικασίας σε κάθε τέτοια προμήθεια ή υπηρεσία, με σεβασμό τόσο στον δημόσιο έλεγχο όσο και στις ανάγκες της πόλης.