Ειδήσεις

Αλ.Βασιλικός: Κρίσεις και αβεβαιότητα, το νέο περιβάλλον λειτουργίας της ελληνικής ξενοδοχίας

Το τοπίο του ελληνικού τουρισμού το 2025 σκιαγραφεί ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της HOTREC, Αλέξανδρος Βασιλικός, σε συνέντευξή του του στο Tornos News.

Ο κ.Βασιλικός κάνει λόγο για έναν κλάδο που δοκιμάζεται από τη διεθνή αβεβαιότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη για εθνική εγρήγορση και στρατηγική θωράκιση απέναντι στις κρίσεις, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης και του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο χαρακτηρίζει ως «τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής φιλοξενίας».

Για τις προκλήσεις του 2025 για την ελληνική ξενοδοχία ο Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, με βασικές προκλήσεις όπως οι δασμοί και η απειλή ύφεσης. Παρά τη μέχρι στιγμής θετική εικόνα στις προκρατήσεις, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και στρατηγικές αποφάσεις για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες

Με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα ο κ. Βασιλικός επεσήμανε ότι η κρίση στη Σαντορίνη ανέδειξε ξανά την ευαισθησία του τουριστικού προϊόντος και τη σημασία της προετοιμασίας απέναντι σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Παρότι η κανονικότητα επανήλθε στο νησί, έγινε σαφές ότι οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες και η διαχείριση της φήμης ενός προορισμού είναι κρίσιμη.

Το ΞΕΕ, σε συνεργασία με την ΠΟΞ, έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για εκπαίδευση σε θέματα κρίσεων, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν.
Τέλος για το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ εποσημαίνει πως αυτό παραμένει σοβαρό, ωστόσο οι ξενοδόχοι καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, επενδύοντας στην εκπαίδευση και τη διαρκή αναβάθμιση δεξιοτήτων. Η φιλοξενία είναι ανθρώπινη σχέση και στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες που θα εμπνεύσουν τη νέα γενιά να ακολουθήσει σταδιοδρομία στον κλάδο. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές και καταπολέμηση στερεοτύπων, ώστε η φιλοξενία να ξανακερδίσει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες είναι οι προκλήσεις του 2025 για την ελληνική ξενοδοχία;
Οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό μέσα σε μια διεθνή πραγματικότητα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα. Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Όταν στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα των δασμών η ανησυχία δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένη. Δασμοί σημαίνουν ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες άρα και μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατ΄επέκταση αλλαγή των προτεραιοτήτων τους.

Επιπρόσθετα, οι δασμοί επηρεάζουν σχεδόν όλους τους παραγωγικούς κλάδους και  απειλούν τις οικονομίες με ύφεση.  Το θετικό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αυτό το κλίμα αβεβαιότητας να επηρεάζει άμεσα την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Τα δεδομένα σε επίπεδο προκρατήσεων και αεροπορικών slots είναι ικανοποιητικά, υπό την αίρεση πάντα πως δεν πρέπει να μένουμε μόνον στα ποσοτικά μεγέθη αλλά να λαμβάνουμε υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τίποτα δεν αποκλείει ωστόσο να υπάρξουν επιπτώσεις στη συνέχεια. Γι΄αυτό και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και κυρίως να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του προϊόντος μας μέσα σε αβέβαιους καιρούς.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η τουριστική κίνηση μετά τη Σαντορίνη; Τι διδάγματα αφήνει η κατάσταση που διαμορφώθηκε;
Πρώτα απ’ όλα έχει σημασία να τονίσουμε πως η  κατάσταση πλέον ομαλοποιήθηκε και η τουριστική κανονικότητα επέστρεψε στο νησί. Είδαμε ασφαλώς για μια ακόμη φορά πόσο ευαίσθητο προϊόν είναι ο τουρισμός.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για τους ξενοδόχους που κερδίζουνε, ξεχνάμε τους ξενοδόχους που ρισκάρουνε. Είναι από τους κλάδους που όσο πετυχημένη κι αν είναι η διαχείριση της επιχείρησής σου, όσο κι αν προσπαθείς, όσο κι αν επενδύεις, αρκεί ένα εξωτερικό γεγονός για να φέρει μια μεγάλη ανατροπή με δυσάρεστες συνέπειες.  Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι το γεγονός πως πλέον έχει συνειδητοποιηθεί απ’ όλους πως το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί μια κρίση αλλά το πότε.

Κι εμείς ως ΞΕΕ, σε συνεργασία με την ΠΟΞ, ξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια, σε επίπεδο Περιφερειών, ειδικά σεμινάρια για τη διαχείριση της εικόνας ενός προορισμού σε συνθήκες κρίσης. Είναι μια πρωτοβουλία που με την κατάλληλη υποστήριξη πρέπει να έχει συνέχεια και να διευρυνθεί. Η φήμη είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ενός προορισμού και για να προστατευθεί αποτελεσματικά σε μια εποχή κλιματικής κρίσης και ακραίων φυσικών φαινομένων,  πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και προετοιμασία.

Τι γίνεται με το προσωπικό φέτος; Υπάρχει κίνδυνος οι υπηρεσίες να εκπέσουν λόγω της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού;
Ως επιχειρηματίας μπορώ να σας βεβαιώσω πως πράγματι το ζήτημα του προσωπικού παραμένει σοβαρό. Μπορώ όμως επίσης να σας βεβαιώσω πως οι ξενοδόχοι έχουμε πλήρη συναίσθηση του γεγονότος πως το επίπεδο των υπηρεσιών μας είναι ο καθρέπτης και των επιχειρήσεών μας και της χώρας. Κάνουμε λοιπόν όλες τις απαραίτητες προσαρμογές στη λειτουργία μας ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις υπηρεσίες μας και δίνουμε ειδική έμφαση στη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού μας.

Η φιλοξενία είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη σχέση και το ξενοδοχείο θέλει το προσωπικό του ικανοποιημένο, διαρκώς εκπαιδευόμενο και με ανοιχτούς ορίζοντες σταδιοδρομίας μπροστά του. Το πρόβλημα της προσέλκυσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Χρειάζονται κατάλληλες πολιτικές και ειδικά στη χώρα μας χρειάζεται επίσης να καταπολεμήσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις δεκαετιών.

Γι’ αυτό και ως ΞΕΕ έχουμε πάρει πρωτοβουλίες μέσα από ειδικά προγράμματα που απευθύνονται στην εκπαίδευση.  Είναι απολύτως απαραίτητο να επανασυστήσουμε την φιλοξενία στην χώρα μας, να ξαναμιλήσουμε για τις αξίες της φιλοξενίας καθώς και τις καταβολές που έχει στην χώρα μας. Πρέπει να συμβάλλουμε θετικά ώστε οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για σταδιοδρομία σε ένα κλάδο που φέρνει πάνω από το 25% του ΑΕΠ.

Στο τέλος αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι το χαμόγελο των ανθρώπων της φιλοξενίας κι αυτό βγαίνει αβίαστα μόνον όταν αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά, να αγαπήσει τη φιλοξενία, να εξελιχθεί μαζί της και να χαμογελά με αυτοπεποίθηση και περηφάνια.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου