Συνεντεύξεις

Β. Περίδης: «Οι δικηγόροι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων»

Σημαντικό πλήγμα έχει υποστεί ο κλάδος των δικηγόρων από την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΔΣΡ, Βασίλης Περίδης.
Για μεγάλο διάστημα, έπαυσε κάθε επαγγελματική δραστηριότητά των δικηγόρων, οι οποίοι αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες μέχρι τις 5 Μαΐου, αφού όπως αποφάνθηκε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, τα ληφθέντα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού και οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και δεν επαρκούν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Η Δικαιοσύνη, όπως τονίζει ο κ. Περίδης, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Τόσο στα δικαστήρια της Ρόδου, όσο και στο Κτηματολόγιο, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από σχετική ΚΥΑ. Μάλιστα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωστοποίησε ότι θα υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων, ενώ πρόκειται να στείλει αντισηπτικά και άλλα παρόμοια είδη.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του κ. Περίδη αναλυτικά:
• Κύριε Πρόεδρε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του ΔΣΡ απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι και τις 5 Μαΐου… Ποιοι είναι οι λόγοι της απόφασης αυτής;
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αφού διαπίστωσε, ότι τα ληφθέντα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού και οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και δεν επαρκούν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από τα Δικαστήρια και τις υπηρεσίες τους και από τη διενέργεια οποιασδήποτε δικαστικής ή εξωδικαστικής ενέργειας έως τις 5.5.2020, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στην Πολιτεία να λάβει όλα τα μέτρα, που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων.
• Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τον κλάδο των δικηγόρων από το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω του κορωνοϊού; Ηταν επαρκή τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο σας;
Οι δικηγόροι έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο, από τα μέτρα, αφού έχουν παύσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητά λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.
Η Πολιτεία αντί να συνδράμει στην οικονομική ενίσχυσή τους, υπαναχώρησε από την αρχική της δέσμευση για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, και προχώρησε σε εμπαιγμό τους με την δήθεν χορήγηση επιταγής τηλεκατάρτισης 600 ευρώ, την οποία προσπάθησε να εμφανίσει ως άμεση οικονομική ενίσχυση. Η αποκαλούμενη «τηλεκατάρτιση» επιστημόνων μετετράπη σε μνημείο προχειρότητας και φαρσοκωμωδίας. Τελικά την ανακάλεσε, υποσχόμενη την καταβολή των 600 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.
• Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη Δικαιοσύνη μετά την πανδημία; Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία; Τι πρέπει ν΄αλλάξει στην απονομή της Δικαιοσύνης;
Η Δικαιοσύνη, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μετά την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι Διευθύνοντες τα Δικαστήρια της Ρόδου και το Κτηματολόγιο μετά από συζήτηση που είχαμε μαζί τους εξέδωσαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ευρισκόμενα εντός αυτών πρόσωπα, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, να χρησιμοποιούν αυστηρά προσωπικούς στυλογράφους, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να μην παραμένουν στους χώρους της Υπηρεσίας επί μακρόν. Είχα μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει αστυνομική δύναμη για τήρηση της τάξης και θα σταλούν αντισηπτικά και είδη υγειονομικής προστασίας σε επαρκείς ποσότητες από το Υπουργείο.
Πρέπει όμως πλέον να προχωρήσουν η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η έκδοση πιστοποιητικών ηλεκτρονικά, που όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δ.Σ της χώρας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021,ενώ η απόκτηση ψηφιακών υπογραφών από όλους τους δικηγόρους μπορεί και να ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο μήνες.
Πόσα μέλη αριθμεί πλέον ο ΔΣ Ρόδου και πόσο εύκολη είναι η επιβίωση των δικηγόρων λόγω των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και δη των νέων; Υπάρχουν μέλη σας που διαγράφονται από το Σύλλογο και ακολουθούν άλλη πορεία;
Έχουμε εγγεγραμμένα 456 μέλη, από τα οποία είναι ενεργά 430. Υπάρχει υπερκορεσμός. Κάποιοι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, άλλοι εγγράφονται στους Δικηγορικούς Συλλόγους χωρίς να δηλώνουν έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ., ενώ άλλοι επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν γραφεία δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.
Όμως δεν πρέπει να απογοητεύονται. Η επιτυχία στηρίζεται στις ικανότητες, στην προσωπικότητα και στις γνώσεις καθενός. Ο ικανός αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσει και θα πετύχει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
• Είναι γνωστό, ότι το υπάρχον κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες των δικαστηρίων δεν πληροί τις υπάρχουσες ανάγκες και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ο ΔΣΡ έχει προβεί σε μία σειρά παρεμβάσεων και επαφών για το κτηριακό ζήτημα. Ποια η τύχη του κτηριακού ζητήματος;
Το Δικαστικό Μέγαρο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια. Πέφτουν κομμάτια επιχρισμάτων εξωτερικά με κίνδυνο τραυματισμού περαστικών, ενώ στο κεντρικό ακροατήριο όταν βρέχει τοποθετείται κουβάς συλλογής των ομβρίων υδάτων. Χρειάζεται άμεσα τοποθέτηση μόνωσης στο δώμα, στο οποίο εισχωρούν τα νερά της βροχής και το διαβρώνουν συνεχώς, συντήρηση και αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου, των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων και αποξήλωση και αντικατάσταση των κοινόχρηστων ειδών υγιεινής. Οι ενέργειες μας για την συντήρησή του συνεχίζονται και αναμένουμε την σχετική μελέτη, που ετοιμάζει η Περιφέρεια για να προχωρήσει το έργο.
Μάλιστα ο Δ.Σ. σε συνεννόηση με την κυρία Πρόεδρο και τον κ. Εισαγγελέα Εφετών με δαπάνες μας πρόσφατα προχώρησε στην αποκαθήλωση και απομάκρυνση των επικίνδυνων επιχρισμάτων από το κτήριο, καθιστώντας το πιο ασφαλές.
Στο κτιριακό πρόβλημα μπορεί να προστεθεί και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Σε ποιο βαθμό επηρεάζουν αυτά τα δύο προβλήματα την εκκρεμοδικία; Τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων;
Παρά τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης παραμένει αργή. Χρειάζεται πρόσληψη δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Επιβάλλεται να καθιερωθεί η κατάθεση των δικογράφων ηλεκτρονικά σε όλη την Ελλάδα και η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Πρέπει να αλλάξει η δομή των αποφάσεων για να μπορούν να εκδίδονται ταχύτερα, να απλοποιηθεί η διαδικασία κίνησης και εξέλιξης της ποινικής δίκης, να διευρυνθεί η ποινική συνδιαλλαγή στο σύνολο των οικονομικών εγκλημάτων και να επεκταθεί το σύστημα εξώδικου συμβιβασμού. Αυτά εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.

• Με ποιο τρόπο «στηρίζετε» ως Σύλλογος τα μέλη σας;
Ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τον Λογαριασμό Ενίσχυσης Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ρόδου (ΛΕΑΔΡ) πρόσφατα λόγω της πανδημίας βοηθήσαμε από κοινού οικονομικά τους συναδέλφους.
Καταβάλλουμε στα μέλη μας μέρος της δαπάνης ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, επίδομα μητρότητας, ενίσχυση δαπάνης βρεφονηπιακών σταθμών, μέρος της δαπάνης του προγράμματος ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, ενίσχυση για παρακολούθηση σεμιναρίων εκτός Ρόδου. Διοργανώνουμε επιμορφωτικές εκδηλώσεις, στηρίζουμε οικονομικά την ποδοσφαιρική ομάδα, την ομάδα μπάσκετ, το Μουσικό Σύνολο και τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου. Ως Δ.Σ. παρεμβαίνουμε για θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους Δικηγόρους και μεταφέρουμε την άποψη του Συλλόγου στην Διοίκηση, στην κοινωνία, στους Δικαστές ,στην Ολομέλεια και στους άλλους φορείς.
• Θα ήθελα να κλείσουμε με το ακανθώδες ζήτημα του Κτηματολογίου της Ρόδου. Η συνεχής αποψίλωση του προσωπικού και η έλλειψη μηχανοργάνωσης, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις. Ποιες λύσεις προτείνετε και ποιες μπορούν να εφαρμοστούν.
Είναι ίσως το πιο ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Ροδιακή Κοινωνία, διότι ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια συναλλαγών δεν υπάρχει.
Το Κτηματολόγιο από εργαλείο ανάπτυξης σήμερα λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του, της αποψίλωσής του από προσωπικό και της αύξησης του όγκου των εκκρεμών πράξεων, που ανέρχονται σε 20.000 βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας. Απαιτούνται μήνες για την χορήγηση πιστοποιητικών και για την καταχώρηση πράξεων στα βιβλία του. Αυτά εμποδίζουν την ένταξή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Με πρωτοβουλία μας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Τοπογράφων Μηχανικών κινητοποιήθηκαν φορείς και βουλευτές για την επίλυση των προβλημάτων του και επισκέφθηκε το νησί επιτελική ομάδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Συναντήθηκε με τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, αλλά και εμάς. Προτάθηκαν λύσεις και υποβάλαμε προτάσεις προς το Εθνικό Κτηματολόγιο. Πιστεύω, ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Απαιτείται όμως συνεχής προσπάθεια και όχι εφησυχασμός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου