Το θέμα της αντιπαράθεσης και των προσωπικών διαξιφισμών μεταξύ του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της Περιφερειακής Αρχής, έφτασε μέχρι τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, το οποίο συνεδρίασε χθες στη Σύρο.
Το συγκεκριμένο θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να ζητούν την απόσυρσή του, καθώς είναι ένα θέμα, όπως τόνισαν, που δεν μπορεί να απασχολήσει το σώμα, αλλά και λόγω της μη παρουσίας εκπροσώπων της ΠΕΔ.
Τελικά αυτό συζητήθηκε με την επισήμανση από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Μπιζά, ότι είχαν προσκληθεί στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Χατζηδιάκος και οι δήμαρχοι των νησιών.
Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης απαντώντας στους ισχυρισμούς της μειοψηφίας διερωτήθηκε γιατί δεν είναι σωστό να τεθεί αυτό στο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, καθώς όπως είπε είναι ένα ζητούμενο που απασχολεί την κοινωνία και κατά δεύτερον εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, και του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, για την απουσία τους από τη συνεδρίαση.
“Με εκπλήσσει η απουσία του κ. Χατζηδιάκου. Βγαίνει στα ΜΜΕ και δε συμμετέχει σε ένα δημόσιο διάλογο. Η Περιφέρεια αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει λειτουργήσει άψογα απέναντι στο σύνολο των ΟΤΑ. Τα όσα ισχυρίστηκε είναι προσωπική του άποψη και όχι η θέση του συνόλου των ΟΤΑ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει άδικο 100%, διότι εφεύρε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ενώ γνώριζε για τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Θα μπορούσε να τον εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός ο οποίος μάλιστα τάχθηκε με τις θέσεις του κ. Χατζηδιάκου. Είναι προσωπικές τους απόψεις και όχι των δημάρχων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Μετά την αναγνώριση του πολιτικού λάθους που έκαναν, θα έπρεπε να το δηλώσουν και όχι να κρύβονται πίσω από τα δελτία Τύπου. Το ό,τι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με ένα ή δύο συγκεκριμένα πρόσωπα δε σημαίνει ότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το σύνολο των αιρετών των νησιών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λεονταρίτης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος εστίασε στη διαχρονική προβληματική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημειώνοντας ότι στη δική μας Περιφέρεια το πρόβλημα είναι μικρότερο.
“Οι Δήμοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ανακαλύπτουν τις χρηματοδοτήσεις. Η Περιφέρεια ανοίγει τα προγράμματα και οι Δήμοι εντάσσουν. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καπελώσει το έργο κανενός. Σε αυτή τη συζήτηση ερχόμαστε με καθαρό μέτωπο. Υπάρχει απολογισμός και πεπραγμένα. Έχουμε τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και έτσι θα συνεχίσουμε”.
Για ένα πρόβλημα που η αιτία του προέρχεται από το θολό θεσμικό τοπίο και από την αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λυθούν στα θεσμικά όργανα των δύο βαθμών

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ