Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της εφορίας επαγγελματίες με “ανενεργά” POS

Με καθυστέρηση δύο μηνών εκδίδεται τις επόμενες μέρες η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ενεργοποιείται η έκπτωση στους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Οι ομάδες αυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής και είναι αυτές που με βάση τα στοιχεία χρησιμοποιούν ελάχιστα έως καθόλου μηχανήματα POS στις συναλλαγές τους με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, γιατροί, δικηγόροι, υπηρεσίες επισκευής ακινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ψυχαγωγία αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ιδιαίτερη περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών στο κλάδο. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ταμειακές μηχανές κυρίως στις νησιωτικές περιοχές “μπαίνουν στο ντουλάπι”.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία από την 1-1-2022 οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν e-αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης.

Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Παραδείγματα

1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 5.000 ευρώ.  Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 18.500  ευρώ.

– Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ

– Φόρος για εισόδημα 18.500 ευρώ: 2.770 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 330 ευρώ.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 1.500 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 1.500 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 9.500 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 10.000 ευρώ: 900 ευρώ.

– Φόρος για το εισόδημα των 9.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 855 ευρώ.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 45 ευρώ.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου