Ειδήσεις

Spiegel: «Αν ήμουν Ελληνας…»

Να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των Ελλήνων και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν προτρέπει τους Γερμανούς ο γνωστός αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μούνχαου σε άρθρο του στον Spiegel. O ίδιος πάντως, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα, απαντά πως θα προχωρούσε σε κούρεμα χρέους, καθιέρωση διπλού νομίσματος και έξοδο από το ευρώ χωρίς επιστροφή.

Στο άρθρο του, ο Μούνχαου υποστηρίζει πως αν ο ίδιος ήταν Έλληνας σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσε με όλα αυτά που έχει δεσμευτεί να κάνει η χώρα την επόμενη εικοσαετία προκειμένου να αποπληρώσει τους δανειστές της.

«Αναρωτιέμαι ωστόσο κατά πόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν καλύτερες για εμένα προσωπικά καθώς και για τη χώρα μου», συνεχίζει ο αρθρογράφος για να ταχθεί στη συνέχεια κατηγορηματικά υπέρ ενός κουρέματος χρέους αμέσως μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος με τους δανειστές.

«Στη συνέχεια θα προχωρούσα σε καθιέρωση διπλού νομίσματος. Αλλά όχι της δραχμής – τουλάχιστον όχι αμέσως. Αλλά ένα νόμισμα με το όνομα Ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός ή νομικός περιορισμός που να εμποδίζει την Ελλάδα να εκδώσει ένα οιονεί νόμισμα το οποίο θα έχει ως μονάδα του το ευρώ», γράφει ο κορυφαίος αναλυτής των FT δίνοντας στη συνέχεια εναλλακτικούς τρόπους καθιέρωσης του διπλού νομίσματος.

«Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα επέτρεπε στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Σε ποια κατεύθυνση θα πάει μετά, εφόσον έχει ορθοποδήσει -προς το ευρώ ή προς την αντίθετη- είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», συνεχίζει ο Μούνχαου γράφοντας:

«Προσωπικά αυτός ο δρόμος δεν θα ήθελα να καταλήγει πίσω στο ευρώ. Αυτή όμως είναι μια ερώτηση που θα απαντηθεί στο μέλλον. Πριν αποφασιστεί αυτό πρέπει να προηγηθούν δύο πράγματα: διαγραφή χρέους, αν είναι αναγκαίο και χωρίς την έγκριση των δανειστών και θέσπιση διπλού νομίσματος.

Η πρόσφατα συμφωνηθείσα παράταση μπορεί να δώσει χρόνο στους Έλληνες να σχεδιάσουν μια τέτοια στρατηγική σχολαστικά. Είμαι βέβαιος που θα τον αξιοποιήσουν», καταλήγει το άρθρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου