Ειδήσεις

Κυβέρνηση-τρόικα: Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων

«Είναι ζόρικα. Δεν είναι απλά. Έχει δρόμο ακόμα πολύ. Το προσπαθούμε» ανέφερε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση της Κυριακής με την τρόικα που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαρής Δευτέρας. Παραδέχτηκε, όπως και άλλος κορυφαίος υπουργός, ότι πλέον οι αποφάσεις είναι σχεδόν καθαρά πολιτικές με επίκεντρο τη λίστα του ΟΟΣΑ για την οποία η τρόικα απαιτεί κατά 100% εφαρμογή, διαφωνώντας με τις συμβιβαστικές κυβερνητικές προτάσεις σε γάλα, βιβλία και φάρμακα.

«Είναι μια κατάσταση τύπου μένουμε όρθιοι ή πέφτουμε» τόνισε αναφερόμενος στη στάση που τηρούν οι δανειστές για το θέμα της λίστας του ΟΟΣΑ. «Είναι καθαρά διαρθρωτικά τα μέτωπα», είπε, ανάγοντας ως μέγιστη προτεραιότητα τη λίστα του ΟΟΣΑ, «για αυτούς είναι το μείζον» ανέφερε.

Ο ίδιος κορυφαίος υπουργός έδωσε και το «καλό» νέο της ημέρας: επεσήμανε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό θέμα και ότι έχει κλείσει και το κενό του 2014. Έσπευσε όμως να καταστήσει σαφές ότι η επίτευξη συμφωνίας έως την προσεχή Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup δεν είναι δεδομένη καθώς τα «διαθρωτικά» μέτωπα είναι πολλά

Πολλά τα μέτωπα, νέος γύρος από Τρίτη

Τα μέτωπα δεν περιορίζονται στον ΟΟΣΑ. Ανοικτά πεδία υπάρχουν στην κινητικότητα του υπουργείου Εσωτερικών, στο υπουργείο Εργασίας, Υγείας, και – φυσικά – στο ΥΠΟΙΚ. Και δεν έχει κλείσει κανένα οριστικά…

Νέος γύρος με υπουργεία έχει προγραμματιστεί από αύριο Τρίτη, με αρχή το πρωί το υπουργείο Υγείας. Το βράδυ της Τρίτης έχει οριστεί πολύ κρίσιμο ραντεβού στο υπουργείο Ανάπτυξης με αποκλειστικό αντικείμενο τη λίστα ΟΟΣΑ…

Η διαπραγμάτευση γίνεται επί των κειμένων του μνημονίου που τους έχουν δοθεί από την Παρασκευή, όπως ανέφερε πηγή του ΥΠΟΙΚ, και χθες τον λόγο είχε η ελληνική πλευρά, προβάλλοντας τη θέση της, αντεπιχειρήματα και προτάσεις, πολλές από τις οποίες δεν έγιναν δεκτές….

Πολιτικές πλέον οι αποφάσεις

Στο θέμα της λίστας του ΟΟΣΑ η τρόικα ζητά το 100% των 329 παρεμβάσεων, διαφωνώντας για τη θέση της χώρας σε γάλα, φάρμακα και βιβλία και βάζοντας ξανά στο τραπέζι θέματα τα οποία η κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχε αποφύγει όπως φαρμακεία, μεταφορές και φόρους υπέρ τρίτων. Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εξηγώντας ότι θέλουν πάνω από το 80% που προτείνει η κυβέρνηση και ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ίδια πηγή, ανέφερε με νόημα ότι «είναι μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα διευκολύνει γενικότερα σε πολιτικό επίπεδο τη χώρα». «Δεν είναι τεχνικό πλέον το θέμα είναι θέμα πολιτικής απόφασης», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας. Πρόσθεσε «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση».

Τα υπόλοιπα 3 μέτωπα του υπουργείου Ανάπτυξης

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη έχουν σχεδόν κλείσει τρία από τα τέσσερα ανοιχτά θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης: η απλούστευση αδειοδοτήσεων, οι επαγγελματικές μισθώσεις και το ιδιωτικό χρέος.

Για την απλούστευση αδειοδοτήσεων ανέφερε πηγή του υπουργείου ότι υπήρξε συμφωνία επί συγκεκριμένου κειμένου για το νόμο πλαίσιο (για πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) με τελική προθεσμία τον Δεκέμβριο του 2014. Για τις επαγγελματικές μισθώσεις, εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση αλλά η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την τριετία εκτιμώντας ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις. Επίσης σε ενστάσεις για τα τουριστικά ενοίκια παρέπεμψε στο υπουργείο Τουρισμού. Στο θέμα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων.

Δύσκολη η συμφωνία

«Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά, δεν κλείνουν, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ «υπάρχει βούληση αλλά δεν μπορώ να πω πού και πότε θα καταλήξουμε γιατί πολλά είναι τα θέματα που μένουν προς αξιολόγηση. Στη σημερινή συνάντηση οι υπουργοί παρουσίασαν τα θέματα και τις θέσεις τους αλλά και εναλλακτικές προτάσεις». Εξήγησε ότι τώρα αρχίζει να φαίνεται και η θέση των δανειστών. Ανέφερε, παράλληλα ότι ορόσημα μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης μετείχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μετά τη σκυτάλη έλαβε το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου και μετά την αποχώρησή τους στις 11.30 μ.μ. σειρά είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τη λίστα του ΟΟΣΑ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συνάντηση με τους δανειστές ανέφερε «εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα. Θα ξανασυναντηθούμε».

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «χτίζονται» τα νέα προαπαιτούμενα που θα συνδεθούν με την καταβολή των δόσεων. Εξήγησε ότι η συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα.

Κοινωνικό μέρισμα

Αύριο Τρίτη αναμένεται η πρώτη εικόνα για τα έσοδα του Φεβρουαρίου, στοιχείο καθοριστικό για το κοινωνικό μέρισμα, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος» επισήμανε η ίδια πηγή.

Τα τρία αγκάθια σε κινητικότητα – απολύσεις

Τρία είναι τα ανοικτά μέτωπα στο πεδίο του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή:

Α. Κινητικότητα Μαρτίου. Το ζήτημα είναι αν η τρόικα θα επιμείνει για εκπλήρωση του στόχου των 25.000 ή αν- ακόμη χειρότερα- αν θα την ανάγει σε ορόσημο καταβολής της δόσης, αναφέρει αρμόδια πηγή. Εξήγησε ότι η «πίεση» συνδέεται με το πώς θα πάνε τα άλλα ανοικτά πεδία και οι δανειστεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχτεί τίποτα, δεν έχουν απορρίψει τίποτα.

Το υπουργείο έχει φθάσει στους 21.000 διαθέσιμους και οι 4.000 που λείπουν πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι δύσκολο να βρεθούν και είναι εξίσου δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου αναφέρει αρμόδια πηγή.

Β. Το μνημόνιο αναφέρει ρητά αριθμητικό στόχο κινητικότητας για το 2014 και η τρόικα πλέον το ζητά. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να ζητά αποσύνδεση κινητικότητας από τις απολύσεις. Τα νούμερα δεν έχουν συμφωνηθεί.

Γ. Απολύσεις. Το υπουργείο είναι εντός χρονοδιαγράμματος αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έχουν γίνει 3.600 το 2013 και απομένουν 11.400 το 2014. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα δεχτεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές (αυτοί που με αποφάσεις δικαστηρίων θα επανέλθουν), οι οποίες εκτιμάται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία θα ξεπεράσουν τις 2.000.

Μίνι υπουργικό την Κυριακή

Η συνάντηση καθυστέρησε αρκετές ώρες σε σχέση με το προγραμματισμένο ραντεβού, καθώς προηγήθηκε μίνι υπουργικό συμβούλιο στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ με στόχο το συντονισμό της ελληνικής πλευράς. Επί τάπητος τέθηκαν τα σχέδια των υπό αναθεώρηση μνημονίων στα οποία θα διεξαχθούν από εδώ και στο εξής οι διαπραγματεύσεις.

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, βρέθηκαν διαδοχικά, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Οι υπουργοί ενημέρωσαν και αυτοί από την πλευρά τους για τις αλλαγές που έχουν προκύψει μετά τις επαφές που είχαν με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την Τρίτη αναμένεται νέος γύρος διμερών επαφών με τα αρμόδια υπουργεία και τους δανειστές.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου