ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους μέχρι τα τέλη του 2021

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ COVID

Στοι­χεία για το πώς ο εμ­βο­λια­σμός ένα­ντι της λοί­μω­ξης που προ­κα­λεί ο κο­ρο­νο­ϊ­ός, εμπό­δι­σε σχε­δόν 20.000 θα­νά­τους από επι­πλο­κές της Covid-19, απο­κα­λύ­πτει νέα προ­δη­μο­σιευ­μέ­νη με­λέ­τη των κα­θη­γη­τών Σω­τή­ρη Τσιό­δρα και Θε­ό­δω­ρου Λύτρα, που διε­ξή­χθη κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα 11 Ια­νουα­ρί­ου 2020 – 8 Δε­κεμ­βρί­ου 2021.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμ­βο­λί­ων απέ­να­ντι σε μία βα­ριάς μορ­φής νό­ση­ση, αλλά και θά­να­το είναι υψηλή και πα­ρό­μοια σε όλες τις ηλι­κί­ες, όντας ελά­χι­στα χα­μη­λό­τε­ρη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθί­νει με το πέ­ρα­σμα του χρό­νου, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δη­μο­σιεύ­ουν οι δύο κα­θη­γη­τές. Παρ’ όλα αυτά το μέ­γε­θος της φθο­ράς είναι πολύ μικρό, καθώς η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα πα­ρα­μέ­νει με­γα­λύ­τε­ρη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επα­νέρ­χε­ται κοντά στο 100% με την 3η δόση.

Όπως το­νί­ζει ο κ. Λύ­τρας: “Αυτό είναι ση­μα­ντι­κό, διότι ακόμη και κά­ποιοι ια­τροί εκτι­μού­σαν λαν­θα­σμέ­να πως έπρε­πε να κα­θυ­στε­ρή­σουν τη 2η δόση, για να την κά­νουν λίγο πριν το χει­μώ­να. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όσοι εμ­βο­λια­στή­κα­με στην ώρα μας προ­λά­βα­με να κά­νου­με την 3η δόση και να έχου­με τη ΜΕ­ΓΙ­ΣΤΗ προ­στα­σία, τόσο το χει­μώ­να όσο και νω­ρί­τε­ρα”.

Όπως γρά­φει και ο κ. Λύ­τρας με μια σειρά αναρ­τή­σε­ων στο Twitter “η με­λέ­τη φτά­νει μέχρι τις 8 Δε­κεμ­βρί­ου, άρα δε συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει την πε­ρί­ο­δο κυ­κλο­φο­ρί­ας της Όμι­κρον’.

“Και τα 4 δια­θέ­σι­μα εμ­βό­λια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν υψηλή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα (>90%), οι δια­φο­ρές με­τα­ξύ τους είναι ελά­χι­στες. ΔΕΝ υπάρ­χουν καλά και κακά εμ­βό­λια!” λέει ο κ. Λύ­τρας.

“Ο εμ­βο­λια­σμός μειώ­νει τόσο θε­α­μα­τι­κά τον κίν­δυ­νο θα­νά­του από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκ εκτι­μού­με πως έχει προ­λά­βει 19.691 θα­νά­τους!! (95% CI 18.890-20.788). Δη­λα­δή τό­σους *επι­πλέ­ον* θα­νά­τους θα ανα­μέ­να­με αν ΔΕΝ εί­χα­με τον εμ­βο­λια­σμό. Με απλά λόγια, τούτο προ­κύ­πτει συ­γκρί­νο­ντας την κατά ηλι­κία θνη­σι­μό­τη­τα εμ­βο­λια­σμέ­νων και ανεμ­βο­λί­α­στων, και εφαρ­μό­ζο­ντας την τε­λευ­ταία σε όλο τον πλη­θυ­σμό”, επι­ση­μαί­νει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.