Ειδήσεις

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στον «δείκτη δυστυχίας»

Ο δείκτης της δυστυχίας είναι ένας οικονομικός δείκτης που δημιουργήθηκε από τον οικονομολόγο Arthur Okun και αναφέρεται στα μεγέθη της ανεργίας και το ρυθμό πληθωρισμού.

Σε άρθρο ενός άλλου οικονομολόγου, του Steve Hanke στην έκδοση του Globe Asia, μετά από σχετική μελέτη του δείκτη δυστυχίας στις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής/ Αφρικής, παρουσίασε τα αποτελέσματα για την περίοδο 2014- 2015.

Ο ίδιος ορίζει τον «δείκτη δυστυχίας» ως το σύνολο της ανεργίας, του πληθωρισμού και των τραπεζικών επιτοκίων πλην της ποσοστιαίας μεταβολής στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Στην κορυφή της λίστας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών- μελών βάσει του δείκτη βρίσκεται η Ελλάδα με «σκορ» 29, όταν στην Ιρλανδία φτάνει το 5,9. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και τα ευρήματα του World Gallop Poll το 2015, που έδειξε πως η Ελλάδα έχει τα μικρότερα ποσοστά ικανοποίησης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οκτώ η δέκα χρόνια νωρίτερα, αν κάποιος έλεγε πως η Ελλάδα ίσως μελλοντικά ήταν η πιο δυστυχισμένη χώρα στην Ευρώπη, θα τον περνούσαν τρελό. Η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα, ενώ η καταναλωτική δύναμη των πολιτών ήταν αρκετά μεγάλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου