Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης Σύρου διακινητή μεταναστών που συνελήφθη στη Ρόδο

Με την υπ’ αρίθμ. 2041/23-12-2019 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αρίθμ. 44/2018 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 240 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 1.700.000 ευρώ στον Σύρο διακινητή μεταναστών Μ. S. του Α., 49 ετών, που συνελήφθη την 18η Οκτωβρίου 2014 στην θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.
Την 17η Οκτωβρίου 2014 εντοπίστηκε σκάφος στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός μεταναστών, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων Ν.Α. της Ρόδου. Το σκάφος βρισκόταν σε δυσχερή θέση εξαιτίας μηχανικής βλάβης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, και με τη συνδρομή του παραπλέοντος πλοίου με την ονομασία “FOUR BUTTERFLY” που έσπευσε στο σημείο περισυνελέγησαν οι επιβαίνοντες οι οποίοι στη συνέχεια αποβιβάστηκαν στο λιμένα της Ρόδου, πλην ενός Σύρου μετανάστη ο οποίος δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στο πλοίο, έπεσε στη θάλασσα κατά την επιχείρηση διάσωσης και έκτοτε αγνοείται.
Επρόκειτο για 78 Σύρους μετανάστες, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ επιπλέον συνελήφθη ο υπήκοος Συρίας M. S. του A. ο οποίος σύμφωνα με τις υποδείξεις μεταναστών ήταν ο καπετάνιος του πλοίου και διακινητής, ο οποίος κυβερνούσε το σκάφος από τα παράλια της Τουρκίας, έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιταλία, πλην όμως το σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο σε διεθνή ύδατα για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
Στη συνέχεια, μια εκ των μεταναστών, η υπήκοος Συρίας, B. Η. του K., ζήτησε αυτοβούλως να καταθέσει ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου σχετικά με το περιστατικό και ανέφερε ότι εκτός από τον ήδη συλληφθέντα καπετάνιο, ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν και οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν αυτοί που είχαν οργανώσει και επέβλεπαν τη μεταφορά των μεταναστών.
Ειδικότερα η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο πατέρας των κατηγορουμένων είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές που οργανώνουν μεταφορές μεταναστών, γεγονός που πληροφορήθηκε, κατά τους ισχυρισμούς της, από την ίδια τη μητέρα των κατηγορουμένων που συνεπέβαινε στο σκάφος, ότι τα δύο αδέλφια έδιναν γενικές οδηγίες και εντολές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, κανονίζοντας μεταξύ άλλων και τις μερίδες του φαγητού και του νερού, ότι συμπεριφέρονταν άσχημα και αυταρχικά στους μετανάστες καθώς και ότι ο B. S. μιλούσε σε δορυφορικό τηλέφωνο το οποίο είχε κρυμμένο στα προσωπικά του είδη.
Βάσιμη κρίθηκε και κατάθεση λιμενικού, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της κράτησης των παράνομων μεταναστών στις εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου έλαβαν χώρα έντονες συζητήσεις μεταξύ τους, από τις οποίες περιήλθαν πληροφορίες ότι πράγματι οι δύο προσφεύγοντες είναι γιοι του διακινητή, με τον οποίο είχαν συνεχή επικοινωνία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, και ήταν αυτοί πού έκαναν κουμάντο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Όταν οι λιμενικοί υπάλληλοι παρότρυναν τους μετανάστες να καταθέσουν ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου όσα γνώριζαν, κανένας δεν ήταν πρόθυμος να το πράξει, πλην της ανωτέρω μετανάστριας, διότι προφανώς φοβήθηκαν.
Προέκυψε ότι υπερφόρτωσαν ένα σκάφος 15 περίπου μέτρων με 78 παράνομους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 18 ανήλικα παιδιά, με μοναδικό σκοπό τον πορισμό εισοδήματος εξ αυτών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεδομένου ότι ξεκίνησαν για πολυήμερο ταξίδι με υπέρβαρο φορτίο, χωρίς επαρκή σωστικά μέσα και με έναν καπετάνιο ο οποίος δεν γνώριζε πώς να χαράσσει πορεία χωρίς συντεταγμένες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου