Την Τετάρτη 10 Γενάρη θα κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προσιδιάζει σε αυτή του επείγοντος καθώς προβλέπεται διήμερη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές (11 και 12 του μήνα) και εν συνεχεία στην Ολομέλεια προς ψήφιση (15 και 16 του μήνα).

Από τα 70 προαπαιτούμενα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, τα πέντε κρίνονται ως εξαιρετικά επώδυνα και με ευρεία κοινωνική επίπτωση:

  • Θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική αξία.
  • Διάταξη βάσει της οποίας θα γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας, καθώς για τη λήψη απόφασης κήρυξης θα απαιτείτε η παρουσία του 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
  • Μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα τριτεκτων και πολυτέκνων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου και θα προκύψει από τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Με τα νέα κριτήρια εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς επίδομα 70-80 χιλιάδες οικογένειες. Ενδεικτικά, οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα παίρνει 112 ευρώ το μήνα ενώ με το παλιό καθεστώς έπαιρνε 165 ευρώ. Θα υποστεί μείωση της τάξης του 33%.
  • Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με νομοθετική ρήτρα ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει – εφόσον χρειαστεί με βάση την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος – τη μείωση του αφορολόγητου και συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020.
  • Η Βουλή πρέπει να ψηφίσει στο πολυνομοσχέδιο την ανάγκη άμεσης αλλαγής στο νόμο Κατσέλη και πως οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.
  • newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ