ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας

news room 1 λεπτό ανάγνωση

«Αντί να ομι­λεί για τη θέση νη­σιών στη “λάθος πλευ­ρά της μέσης γραμ­μής”, την κα­λού­με να ανα­ρω­τη­θεί εάν θέλει η ίδια να βρί­σκε­ται στη λάθος πλευ­ρά του Δι­καί­ου», απά­ντη­σε ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών σε ερώ­τη­ση δη­μο­σιο­γρά­φου για τη χθε­σι­νή το­πο­θέ­τη­ση του συ­να­δέλ­φου του από την Άγκυ­ρα, σχε­τι­κά με τη συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας – Λι­βύ­ης.

«Η επι­μο­νή της Τουρ­κί­ας να απο­πει­ρά­ται να κα­ταρ­γή­σει θα­λάσ­σιες ζώνες νη­σιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρ­πα­θος, το Κα­στε­λό­ρι­ζο – ή ακόμα και ολό­κλη­ρων νη­σιών-κρα­τών, με τε­χνά­σμα­τα όπως άκυρα δι­με­ρή μνη­μό­νια που, ως δια μα­γεί­ας, με­τα­τρέ­πο­νται αιφ­νι­δί­ως σε συμ­φω­νί­ες ή με επι­λε­κτι­κή επί­κλη­ση δι­κα­στι­κών απο­φά­σε­ων ή άρ­θρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρ­νεί­ται να προ­σχω­ρή­σει – δεν πα­ρά­γει διε­θνώς έν­νο­μα απο­τε­λέ­σμα­τα», τό­νι­σε ο Αλέ­ξαν­δρος Γεν­νη­μα­τάς και πρό­σθε­σε: «Ούτε, βέ­βαια, μπο­ρεί να θίξει κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα των νη­σιών μας, που είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­τα εδραιω­μέ­να στο διε­θνές δί­καιο και, ει­δι­κό­τε­ρα, στο διε­θνές δί­καιο της θά­λασ­σας».

«Είναι θε­τι­κό ότι η Τουρ­κία δη­λώ­νει έτοι­μη για δια­πραγ­μά­τευ­ση, όπως προ­βλέ­πει το Διε­θνές Δί­καιο της Θά­λασ­σας, για την οριο­θέ­τη­ση θα­λασ­σί­ων ζωνών με­τα­ξύ κρα­τών» ση­μεί­ω­σε ο κ. Γεν­νη­μα­τάς, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ωστό­σο  ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις αυτές «δεν μπο­ρούν να γί­νο­νται παρά μόνο στο πλαί­σιο της διε­θνούς νο­μι­μό­τη­τας. Και οι δη­λώ­σεις καλών προ­θέ­σε­ων δεν θα πρέ­πει να συν­δυά­ζο­νται με κα­θη­με­ρι­νή πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα δη­λώ­σε­ων και ενερ­γειών».

«Ουδέν σχό­λιον» από το Βε­ρο­λί­νο

Η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να κάνει σχό­λιο για τη συμ­φω­νία Τουρ­κί­ας – Λι­βύ­ης περί θα­λασ­σί­ων συ­νό­ρων, καθώς δεν την έχει στη διά­θε­σή της, απά­ντη­σε ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της χώρας, σε ερώ­τη­ση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ράι­νερ Μπρόιλ είπε συ­γκε­κρι­μέ­να ότι η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει λάβει γνώση της ανα­κοί­νω­σης, αλλά δεν είναι σε θέση να το­πο­θε­τη­θεί σχε­τι­κά με τις λε­πτο­μέ­ρειές της ή να επι­βε­βαιώ­σει «εάν όσα γνω­στο­ποι­ή­θη­καν πράγ­μα­τι ισχύ­ουν και τι είναι πράγ­μα­τι πε­ριε­χό­με­νο της συμ­φω­νί­ας και τι όχι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.