Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε ο «Μήνας Εφηβείας» στη Ρόδο από το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.

Με ένα διήμερο δράσεων για παιδιά και εκπαιδευτικούς ολοκληρώθηκε ο «Μήνας Εφηβείας» στο πλαίσιο συνεργασίας του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Είναι η πρώτη φορά που ο εκδοτικός οίκος ΠΑΤΑΚΗ μεταφέρει την πολύ επιτυχημένη δράση του μακριά από την Αθήνα, η οποία διοργανώνεται και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Ο «Μήνας Εφηβείας» είναι μια δράση φιλαναγνωσίας που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, και σκοπό έχει την εξοικείωση των παιδιών με τα ποιοτικά αναγνώσματα, αλλά και την ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν και αποτυπώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εφήβων κατά την κρίσιμη και σημαντική φάση της ζωής τους.

Όλο τον Νοέμβριο και στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές και οι μαθήτριες μελέτησαν τα βιβλία της Κατερίνας Σέρβη, βραβευμένης συγγραφέως, μεταφράστριας και αρχαιολόγου, και προσέγγισαν τα ιστορικά γεγονότα με τρόπο βιωματικό, άμεσο και δημιουργικό.

Ο «Μήνας Εφηβείας» ολοκληρώθηκε με διήμερες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την παρουσία της συγγραφέως στη Ρόδο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί της, να μιλήσουν για τα βιβλία της αλλά και να υλοποιήσουν πρωτότυπες δράσεις που διευκολύνουν τη μάθηση μέσα από μια εναλλακτική εκπαιδευτική προσέγγιση.

Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Σέρβη επισκέφθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και το Κολλέγιο Ρόδου και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου της διακεκριμένης Αμερικανίδας αρχαιολόγου Joan Breton Connelly «Το Αίνιγμα του Παρθενώνα» (εκ. ΠΑΤΑΚΗ) σε μετάφραση της Κατερίνας Σέρβη, τα παιδιά γνώρισαν μερικά από τα μυστικά του ιερού βράχου της Ακρόπολης και κατανόησαν τη σημασία καθώς και τη δυσκολία της αρχαιολογικής έρευνας αλλά και της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» και του 1ου Δ.Σ. Ιαλυσού συνομίλησαν με τη συγγραφέα για τις εμπειρίες τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και με αφορμή τα βιβλία κόμικς «Στη Μάχη του Μαραθώνα»,

«Στην Μάχη των Θεροπυλών» και «Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές» σε κείμενα της Κατερίνας Σέρβη και εικονογράφηση Θανάση Πέτρου.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. με θέμα: «Διασκευάζω την Ιστορία σε Κόμικς» με ομιλήτριες την Κατερίνα Σέρβη συγγραφέα, αρχαιολόγο και την Μαριάννα Μίσιου, μέλος Ε.ΔΙ.Π., ΤΕΠΑΕΣ Παν/μίου Αιγαίου, όπου αναλύθηκε η χρησιμότητα των κόμικς ως μαθησιακού εργαλείου. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Κυπριώτη («Ροδίων Παιδεία») και Ευαγγελία Μαντζιάλη (1ο Δ.Σ. Ιαλυσού) παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη σχολική τάξη με αφορμή τα παραπάνω βιβλία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που διοργανώνει και υλοποιεί το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της μάθησης με στόχο την υποστήριξη και ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με το δύσκολο και υπεύθυνο έργο τους και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε δραστηριότητες που τους δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους δρόμους γνώσης και δημιουργικότητας. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος της στοχοθεσίας του Κέντρου που είναι προσανατολισμένο στην προσφορά πολιτισμού για όλους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου