Ειδήσεις

«Καμπανάκι» Αβραμόπουλου για Σένγκεν

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν κρούει ο Δ. Αβραμόπουλος με αποκλειστική δήλωσή του στην «Κ» και διευκρινίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι σαφές, καθώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Μάλιστα ο Ελληνας Επίτροπος έκανε δραματική παρέμβαση για το θέμα αυτό στη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα, γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους. Στην ερώτηση της «Κ» «κατά πόσο υπάρχει υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν», ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας απάντησε ότι «η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις».

Επεσήμανε επίσης πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Αβραμόπουλος με τη δήλωσή του τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

Ερώτηση: Μέχρι πότε δηλαδή;

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Δραματική παρέμβαση Αβραμόπουλου στη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων

Δραματική ήταν επίσης η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

Σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή ο κίνδυνος είναι ορατός εάν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο δεν έχει επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί:

– να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα, ενώ ταυτόχρονα η χώρα αναμένεται

– να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Ταυτόχρονα έχει συζητηθεί η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου).

Εξάλλου, αναμένεται να επιταχυνθούν:

– οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots

– η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη)

– και η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.

Η κοινοτική πηγή καταλήγει λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την όλη κατάσταση και προετοιμάζεται για τα δύο Συμβούλια, Υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής αλλά και της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου