Τοπικές Ειδήσεις

Προσωρινή απόσπαση αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Για δεκαπέντε μέρες έχει αποσπαστεί από το Νοσοκομείο Σωτηρία στο Νοσοκομείο Ρόδου αναισθησιολόγος, με σκοπό να συνδράμει στο πρόγραμμα εφημεριών. Όπως έχει γράψει η «δ», το αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝΡ λειτουργεί με μία μόνο αναισθησιολόγο επί μονίμου βάσεως, ενώ δεύτερος αναισθησιολόγος ο οποίος βρίσκεται σε άδεια, εργάζεται οκτώ ημέρες το μήνα! Συνεπώς, με την έλευση της αποσπασμένης αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Σωτηρία, δεν λύνεται σε καμία περίπτωση το γενικότερο πρόβλημα της υποστελέχωσης ενός από τα πλέον νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου Ρόδου.
Για την κατάσταση που επικρατεί, η κυρία Πολύμνια Γαλανού, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου, δήλωσε τα εξής: «Η αναισθησιολόγος που μετακινείται από την πρώτη στη δεύτερη ΥΠΕ και συγκεκριμένα από το Νοσοκομείο Σωτηρία στη Ρόδο, έρχεται για 15 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Νοσοκομείο αποκτά ένα επιπλέον αναισθησιολόγο. Απλά μετακινείται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να βοηθήσει στην εφημέρευση. Κατά συνέπεια η πραγματικότητα είναι ότι δεν ισχύει η παρότρυνση να πάμε όλοι να χειρουργηθούμε.
Το Σεπτέμβριο πραγματοποίησα προσωπικά 18 εφημερίες και πλέον βρίσκομαι στις 22, πράγμα το οποίο είναι απάνθρωπο. Είναι εύθραυστες οι ισορροπίες και είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ρήξη.
Προσπαθώ με νύχια και δόντια, με μεγάλο κόπο και κόστος της προσωπικής μου ζωής να κρατήσω τις ισορροπίες».
Παρά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση 230 με 250 χειρουργεία στο ΓΝΡ. «Δεν έχουμε λύσει κανένα πρόβλημα. Ήδη στο χειρουργείο, τα νούμερα για τα οποία κάποιοι υπερηφανεύονται έχουν βγει με πάρα πολύ κόπο και χωρίς να ζούμε. Είμαι από τη Ρόδο, γνωρίζω τον κόσμο του νησιού, θέλω να εξυπηρετήσω και γι’ αυτό εργάζομαι σε τόσο έντονους ρυθμούς. Δεν πρέπει όμως να εκμεταλλεύεται κανείς την υπερπροσπάθεια αυτή που γίνεται από τη δική μου πλευρά και με τη συνδρομή του συναδέλφου ο οποίος βρίσκεται σε άδεια και έρχεται να δουλέψει οκτώ ημέρες το μήνα και του κ. Σάββα Καραταπάνη ο οποίος έρχεται να καλύψει τρεις εφημερίες. Να είμαστε προσεκτικοί λοιπόν με τις προσδοκίες που καλλιεργούμε στον κόσμο”, είπε η κυρία Γαλανού.
Σημειώνεται ότι έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου αναισθησιολόγου για το Νοσοκομείο. Ένα άτομο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά. Ενδεχομένως όμως να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Όπως είναι αναμενόμενο, λόγω έλλειψης του αναγκαίου αριθμού αναισθησιολόγων και βέβαια λόγω της πανδημίας, έχουν συσσωρευθεί αρκετά περιστατικά και έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη λίστα ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν.
Η λίστα αυτή αυξομειώνεται. Συχνά οι ασθενείς επιλέγουν να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά ή δημόσια ιδρύματα εκτός Ρόδου. Και μπορεί με την αυταπάρνηση των αναισθησιολόγων να γίνεται κάθε μήνα ένας σημαντικός αριθμός χειρουργείων στο ΓΝΡ, όμως, συνεχώς προστίθενται νέα περιστατικά στη λίστα.
«Κοντεύουμε τα δύο χρόνια που τα χειρουργεία πάνε με αργό ρυθμό λόγω της υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος και λόγω της πανδημίας. Προφανώς και υπάρχει λίστα αναμονής.
Υπάρχουν περιστατικά-κυρίως ορθοπεδικά-που έχουν μεγάλη αναμονή, όπως έχω πληροφορηθεί. Βέβαια, σε συγκεκριμένες κλινικές η αναμονή είναι πολύ μικρή. Εκ των πραγμάτων, το χειρουργείο λειτουργεί με εξαντλητικούς ρυθμούς τους οποίους δεν αντέχει. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε και εξυπηρετούμε τα τακτικά περιστατικά. Αυτή είναι η αλήθεια. Πόσα περιστατικά μπορούμε να εξυπηρετούμε;
Όσα αντέχουμε… Έτσι έχουν τα πράγματα και η ωραιοποίηση της κατάστασης δεν ωφελεί σε τίποτε», ανέφερε η κυρία Γαλανού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου