ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται το λιμανάκι των Φανών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1

Ακόμη μία σύ­σκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες στο Λι­με­νι­κό Τα­μείο Νό­τιας Δω­δε­κα­νή­σου με συμ­με­το­χή του προ­έ­δρου κ. Μι­χά­λη Χρι­στο­δού­λου, του αντι­δη­μάρ­χου κ. Αγα­πη­τού Πάλλα και υπη­ρε­σια­κών πα­ρα­γό­ντων από τις τε­χνι­κές υπη­ρε­σί­ες και με αντι­κεί­με­νο το λι­μα­νά­κι των Φανών.

Ση­μειώ­νε­ται ότι στην σύ­σκε­ψη δεν συμ­με­τεί­χε ο πρό­ε­δρος της δη­μο­τι­κής κοι­νό­τη­τας Φανών κ. Βα­σί­λης Νι­κο­λί­τσης.

Όπως έγρα­ψε η «δ» το Λ.Τ. ανα­ζη­τά ενα­γω­νί­ως λύση για το λι­μα­νά­κι των Φανών, το οποίο πα­ρα­μέ­νει κλει­στό εδώ και 12 μήνες,  με απο­τέ­λε­σμα να έχουν εγκλω­βι­στεί αλιευ­τι­κά σκάφη και οι ιδιο­κτή­τες τους να μην μπο­ρούν να ερ­γα­στούν.

«Σή­με­ρα συ­γκά­λε­σα σύ­σκε­ψη με τις Τε­χνι­κές Υπη­ρε­σί­ες ώστε να εξε­τά­σου­με το μεί­ζον αυτό πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζει εδώ και χρό­νια το λι­μα­νά­κι των Φανών. Κι αυτό γιατί από τότε που ξε­κί­νη­σε να κα­τα­σκευά­ζε­ται μέχρι σή­με­ρα αντι­με­τω­πί­ζει πρό­βλη­μα με τις προ­σχώ­σεις που είναι εντο­νό­τα­τες σε όλη δυ­τι­κή πλευ­ρά της Ρόδου, σε Ια­λυ­σό, Κρε­μα­στή κλπ. Κι επει­δή βλέπω την αγω­νία των αν­θρώ­πων, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο συ­γκε­κρι­μέ­νο λι­μα­νά­κι, οφεί­λου­με ως Λ.Τ. να βρού­με λύση. Δεν σας κρύβω ότι έχουν ξο­δευ­τεί πάρα πολλά χρή­μα­τα μέχρι σή­με­ρα για το συ­γκε­κρι­μέ­νο λι­μα­νά­κι (πε­ρί­που 600.000 ευρώ). Βέ­βαια υπάρ­χει σε εξέ­λι­ξη και μία με­λέ­τη η οποία χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το ΕΣΠΑ. Ωστό­σο, επει­δή οι με­λέ­τες και οι δια­δι­κα­σί­ες που έχουν να κά­νουν με λι­με­νι­κά έργα είναι πάρα πολύ χρο­νο­βό­ρες, εμείς προ­σπα­θού­με να εί­μα­στε έτοι­μοι εν καιρώ» δή­λω­σε ο κ. Χρι­στο­δού­λου.

Οι εκτι­μή­σεις και οι νέες με­λέ­τες ανε­βά­ζουν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του έργου στο δυ­σθε­ώ­ρη­το ύψος των…. 6εκ. ευρω (!) με συ­νέ­πεια να εκ­φρά­ζο­νται φόβοι τόσο για την έγκαι­ρη ολο­κλή­ρω­ση των με­λε­τών όσο και για την χρη­μα­το­δό­τη­ση του έργου και φυ­σι­κά, για την ολο­κλή­ρω­ση των πα­ρεμ­βά­σε­ων που πρέ­πει να γί­νουν.

Ο κ. Χρι­στο­δού­λου δεν έκρυ­ψε πά­ντως τον προ­βλη­μα­τι­σμό του για την έκ­βα­ση του ζη­τή­μα­τος, καθώς όπως είπε, απαι­τεί­ται πολύς χρό­νος για το έργο. Ωστό­σο, προ­σπα­θώ­ντας να κρα­τή­σει χα­μη­λούς τό­νους και χωρίς να εκ­φρά­ζει ιδιαί­τε­ρη αι­σιο­δο­ξία, ο πρό­ε­δρος του Λ.Τ. είπε ότι τα βή­μα­τα θα γί­νο­νται σιγά σιγά και με προ­σο­χή μέχρι να βρε­θεί λύση.

Ση­μειώ­νε­ται ότι την Πέμ­πτη στις 17:30 θα συ­γκλη­θεί εκτά­κτως το το­πι­κό συμ­βού­λιο Φανών με μο­να­δι­κό θέμα τα προ­βλή­μα­τα του αλιευ­τι­κού κα­τα­φυ­γί­ου, στο οποίο έχουν προ­σκλη­θεί από τον πρό­ε­δρο κ. Βα­σί­λη Νι­κο­λί­τση ο αντι­δή­μαρ­χος Αγα­πη­τός Πάλ­λας, ο πρό­ε­δρος του ΔΛΤ κ. Μι­χά­λης Χρι­στο­δού­λου και ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Αλιέ­ων της πε­ριο­χής κ. Γρη­γό­ρης Βα­ΐ­τσης.

Όπως έγρα­ψε η «δ», ο πρό­ε­δρος της δη­μο­τι­κής κοι­νό­τη­τας κ. Νι­κο­λί­τσης, δή­λω­σε πως αν δεν πά­ρουν πει­στι­κές απα­ντή­σεις για το πότε θα ανοί­ξει το λι­μα­νά­κι των Φανών, τότε θα προ­γραμ­μα­τι­στεί άμεσα πο­ρεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας προς το Δη­μο­τι­κό Λι­με­νι­κό Τα­μείο Νό­τιας Δω­δε­κα­νή­σου και κλεί­σι­μο κε­ντρι­κών οδι­κών αρ­τη­ριών, σε έν­δει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας «για τον συ­νε­χό­με­νο εμπαιγ­μό».

Τι λέει για την κρουα­ζιέ­ρα και την πρό­τα­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας

Σε ερώ­τη­ση της «δ» σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην κρουα­ζιέ­ρα όπου οι εκτι­μή­σεις ανα­φέ­ρουν ότι θα ση­μειώ­σει πτώση της τάξης του 30% το 2017 και αν το Λ.Τ. είναι πρό­θυ­μο να συ­νερ­γα­στεί με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου για συ­ντο­νι­σμό ενερ­γειών, ο κ. Χρι­στο­δού­λου ήταν κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός:

«Εμείς έχου­με το­πο­θε­τη­θεί ως Λ.Τ. για το θέμα. Υπήρ­χε αρ­χι­κά μια πρό­τα­ση  να με­τα­τρα­πούν τα κατά τό­πους Λι­με­νι­κά Τα­μεία σε Ανώ­νυ­μες Εται­ρεί­ες και τα πλειο­ψη­φι­κά ‘πα­κέ­τα’ τους να τα δια­χει­ρί­ζε­ται η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου. Εμείς εί­μα­στε αντί­θε­τοι σε αυτό διότι, όπως όλοι γνω­ρί­ζουν, το Δη­μο­τι­κό Λι­με­νι­κό Τα­μείο Νό­τιας Δω­δε­κα­νή­σου είναι ένα ΝΠΔΔ με θε­τι­κό πρό­ση­μο. Όσον αφορά την κρουα­ζιέ­ρα και την πτώση που ση­μειώ­νε­ται δεν νο­μί­ζω ότι οφεί­λε­ται μόνον στις υπο­δο­μές. Οφεί­λε­ται και σε μια σειρά από άλ­λους πα­ρά­γο­ντες και άλλες πα­ρα­μέ­τρους. Από την δική μας πλευ­ρά, προ­σπα­θού­με να βελ­τιώ­νου­με ό,τι χρειά­ζε­ται σε υπο­δο­μές για να διευ­κο­λύ­νου­με τις προ­σεγ­γί­σεις των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων. Ωστό­σο, εάν η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου θέλει να έχει συ­ντο­νι­στι­κό ρόλο, δεν απο­κλεί­ου­με εν­δε­χό­με­νη συ­νερ­γα­σία. Πι­στεύω πά­ντως, ότι με συ­ντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες, μπο­ρού­με να συ­νερ­γα­στού­με από κοι­νού για να φέ­ρου­με την κρουα­ζιέ­ρα πάλι στην Ρόδο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.