ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ κοντά στη σύλληψη αλλοδαπών δραστών για τη ληστεία του χρυσοχοείου με λεία μισού εκατομμυρίου ευρώ στη Ρόδο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΛΗΣΤΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΚΟΛΥΜΠΙΑ

• Οι αστυ­νο­μι­κοί της Υπο­διεύ­θυν­σης Δί­ω­ξης και Εξι­χνί­α­σης Εγκλη­μά­των Ρόδου ανα­λύ­ουν καρέ από κά­με­ρες, απο­τυ­πώ­μα­τα και DNA • Η βίαιη επί­θε­ση στον 56χρονο ιδιο­κτή­τη και οι μνή­μες από τη συμ­μο­ρία των «Ροζ Παν­θή­ρων»

Η άγρια λη­στεία σε χρυ­σο­χο­είο στα Κο­λύ­μπια Ρόδου, που ση­μειώ­θη­κε το βράδυ της Κυ­ρια­κής 28 Σε­πτεμ­βρί­ου 2025, έχει προ­κα­λέ­σει σοκ στην το­πι­κή κοι­νω­νία και με­γά­λη κι­νη­το­ποί­η­ση των αρχών.

Δύο άγνω­στοι δρά­στες, με κα­λυμ­μέ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά με μά­σκες σι­λι­κό­νης και πε­ρού­κες, ξυ­λο­κό­πη­σαν τον 56χρονο ιδιο­κτή­τη, τον ακι­νη­το­ποί­η­σαν και άρ­πα­ξαν κο­σμή­μα­τα αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Σύμ­φω­να με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δη­μο­κρα­τι­κής», οι αστυ­νο­μι­κοί της Υπο­διεύ­θυν­σης Δί­ω­ξης και Εξι­χνί­α­σης Εγκλη­μά­των Ρόδου βρί­σκο­νται πολύ κοντά στην ταυ­το­ποί­η­ση και σύλ­λη­ψη των δρα­στών, που φέ­ρο­νται να είναι αλ­λο­δα­ποί με εμπει­ρία σε ορ­γα­νω­μέ­να χτυ­πή­μα­τα.

Η με­θο­δι­κή δράση των λη­στών

Η λη­στεία εκτυ­λί­χθη­κε σε ελά­χι­στα λεπτά, με­τα­ξύ 20:30 και 20:44. Ο 56χρο­νος ιδιο­κτή­της βρι­σκό­ταν στον αύ­λειο χώρο πίσω από το κα­τά­στη­μα, όταν δέ­χθη­κε αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση από τους δύο δρά­στες. Τον γρον­θο­κό­πη­σαν με μανία, του έδε­σαν τα χέρια με πλα­στι­κά δε­τι­κά και τον απεί­λη­σαν με όπλο. Ενώ ο ένας τον κρα­τού­σε ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νο, ο άλλος μπήκε στο εσω­τε­ρι­κό του κα­τα­στή­μα­τος και άρ­πα­ξε κο­σμή­μα­τα από τις προ­θή­κες.

Η προ­σε­κτι­κή επι­λο­γή μα­σκών σι­λι­κό­νης και πε­ρου­κών δεί­χνει προ­ε­τοι­μα­σία και γνώση του χώρου. Οι λη­στές γνώ­ρι­ζαν ότι το κα­τά­στη­μα διέ­θε­τε σύ­στη­μα κα­πνού ασφα­λεί­ας, το οποίο ο ιδιο­κτή­της κα­τά­φε­ρε τε­λι­κά να ενερ­γο­ποι­ή­σει, με απο­τέ­λε­σμα να δυ­σκο­λέ­ψει τη δράση τους. Παρά την τα­χύ­τη­τα με την οποία κι­νή­θη­καν, η λεία τους εκτι­μά­ται σε μισό εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ.

Η «δη­μο­κρα­τι­κή» εξα­σφά­λι­σε φω­το­γρα­φία στην οποία απει­κο­νί­ζο­νται οι δύο δρά­στες και τα ρούχα που φο­ρού­σαν.

Τα πρώτα στοι­χεία της έρευ­νας

Από την πρώτη στιγ­μή, στο ση­μείο έφτα­σαν αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις και κλι­μά­κιο της Γε­νι­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Δω­δε­κα­νή­σου. Συλ­λέ­χθη­καν απο­τυ­πώ­μα­τα, γε­νε­τι­κό υλικό και υλικό από τις κά­με­ρες ασφα­λεί­ας. Οι δρά­στες απο­χώ­ρη­σαν πεζοί, αλλά οι έρευ­νες επι­κε­ντρώ­νο­νται στο εν­δε­χό­με­νο ύπαρ­ξης οχή­μα­τος δια­φυ­γής σε κο­ντι­νή από­στα­ση.

Σύμ­φω­να με αστυ­νο­μι­κές πηγές, τα πρώτα ευ­ρή­μα­τα δεί­χνουν ότι οι λη­στές ήταν πι­θα­νό­τα­τα αλ­λο­δα­ποί με εμπλο­κή σε ορ­γα­νω­μέ­να δί­κτυα. Η μέ­θο­δος δρά­σης τους και η χρήση εξε­λιγ­μέ­νων μέσων με­ταμ­φί­ε­σης πα­ρα­πέ­μπουν σε «σχο­λές» λη­στών που έχουν χτυ­πή­σει στο πα­ρελ­θόν πο­λυ­τε­λή κο­σμη­μα­το­πω­λεία.

Οι μνή­μες από τους «Ροζ Πάν­θη­ρες»

Η υπό­θε­ση ξυπνά μνή­μες στη Ρόδο από τη δράση της δια­βό­η­της συμ­μο­ρί­ας των «Ροζ Παν­θή­ρων», που είχε βάλει στο στό­χα­στρο τον ίδιο επι­χει­ρη­μα­τία πριν από χρό­νια. Οι συ­γκε­κρι­μέ­νες ομά­δες δια­κρί­νο­νται για τη βία, την τα­χύ­τη­τα και την ακρί­βεια στον σχε­δια­σμό. Η αστυ­νο­μία εξε­τά­ζει σο­βα­ρά το εν­δε­χό­με­νο σύν­δε­σης ή έμπνευ­σης από εκεί­νες τις με­θό­δους.

Η Υπο­διεύ­θυν­ση Δί­ω­ξης και Εξι­χνί­α­σης Εγκλη­μά­των Ρόδου έχει ήδη σχη­μα­τί­σει σαφή ει­κό­να για το προ­φίλ των δρα­στών. Οι έρευ­νες κι­νού­νται σε δύο άξο­νες: αφε­νός στη δια­σταύ­ρω­ση στοι­χεί­ων που προ­κύ­πτουν από το βι­ντε­ο­λη­πτι­κό υλικό και τα απο­τυ­πώ­μα­τα, αφε­τέ­ρου σε πλη­ρο­φο­ρί­ες για αλ­λο­δα­πούς που είχαν εμ­φα­νι­στεί το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα στο νησί και εν­δέ­χε­ται να είχαν πα­ρα­κο­λου­θή­σει το κα­τά­στη­μα.

Το πε­ρι­στα­τι­κό έχει προ­κα­λέ­σει ανα­στά­τω­ση στους κα­τοί­κους των Κο­λυ­μπί­ων αλλά και στους εμπό­ρους του νη­σιού, που βλέ­πουν ότι ακόμα και τα κα­τα­στή­μα­τα με αυ­ξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας δεν μέ­νουν στο απυ­ρό­βλη­το. Η βία με την οποία χτυ­πή­θη­κε ο 56χρο­νος ιδιο­κτή­της έχει εντεί­νει την ανη­συ­χία για την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα στο νησί.

Πα­ράλ­λη­λα, οι το­πι­κές αρχές και οι επαγ­γελ­μα­τι­κοί φο­ρείς ζη­τούν πε­ρισ­σό­τε­ρη αστυ­νό­μευ­ση και μέτρα πρό­λη­ψης, προ­κει­μέ­νου να μην υπάρ­ξουν αντί­στοι­χα πε­ρι­στα­τι­κά στο μέλ­λον.

«Eχανα από τα αυτιά μου αίμα, από τη μύτη, έλεγα ότι θα πε­θά­νω» νύχτα τρό­μου για χρυ­σο­χόο στη Ρόδο

Μία κυ­ριο­λε­κτι­κά νύχτα τρό­μου έζησε χρυ­σο­χό­οσ στη Ρόδο, καθώς δυο λη­στές ει­σέ­βαλ­λαν στο χρυ­σο­χο­είο που δια­τη­ρεί, τον έκλε­ψαν και τον ξυ­λο­κό­πη­σαν άγρια.

Η ει­κό­να του προ­κα­λεί σοκ με τα χτυ­πή­μα­τα να είναι εμ­φα­νή στο πρό­σω­πο και το σώμα του 56χρο­νου.

Ο ίδιος μί­λη­σε στο Live News για όσα έζησε στα χέρια των λη­στών. «Πήρα το ασθε­νο­φό­ρο και έλεγα ‘ελάτε θα πε­θά­νω’.

Πί­στευα ότι είχα εσω­τε­ρι­κή αι­μορ­ρα­γία.

Έχανα από τα αυτιά μου αίμα, από τη μύτη. Πήρα την κόρη μου τη­λέ­φω­νο, τον γιο μου, τους έλεγα ότι θα πε­θά­νω».

Το χρο­νι­κό

Όλα συ­νέ­βη­σαν λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Κυ­ρια­κής. Ο 56χρο­νος ιδιο­κτή­της βρι­σκό­ταν έξω από την επι­χεί­ρη­σή του, όταν ξαφ­νι­κά δέ­χτη­κε επί­θε­ση από δύο άν­δρες που φο­ρού­σαν κου­κού­λες και μά­σκες από σι­λι­κό­νη.

«Αυτοί μου την είχαν στη­μέ­νη, με άρ­πα­ξε ένας από τον λαιμό. Με το που πήγα, με άρ­πα­ξε ένας από τον λαιμό, με έριξε κάτω και για 5 λεπτά μου ρί­χνα­νε 50 μπου­νιές και 15 κλω­τσιές με τα πα­πού­τσια στη μούρη και μου έβα­λαν μία πε­τσέ­τα στο πρό­σω­πο να μην μπορώ να ανα­πνεύ­σω. Θα είχα πε­θά­νει, θα είχα πάθει ανα­κο­πή».

Όσο ο ένας λη­στής τον χτυ­πού­σε με μπου­νιές και κλω­τσιές, ο δεύ­τε­ρος άρ­πα­ζε κο­σμή­μα­τα με­γά­λης αξίας, με τον ιδιο­κτή­τη να λέει στο MEGA πως η λεία ξε­περ­νά το μισό εκα­τομ­μύ­ριο.

«Στοι­χί­ζουν 800.000 – 900.000 ευρώ. Δεν ξέρω να τα υπο­λο­γί­σω. Με κα­τα­στρέ­ψα­νε. Μου έλε­γαν είσαι ασφα­λι­σμέ­νος μην σε νοιά­ζει και τους έλεγα ανα­σφά­λι­στος είμαι, αλλά αφή­στε με ζω­ντα­νό. Με κα­τα­στρέ­ψα­νε, τε­λεί­ω­σε, δεν υπάρ­χει».

Στη συ­νέ­χεια, οι λη­στές έγι­ναν «κα­πνός». Ο 50χρο­νος κα­τά­φε­ρε αι­μό­φυρ­τος να κα­λέ­σει σε βο­ή­θεια και να με­τα­φερ­θεί με ασθε­νο­φό­ρο στο νο­σο­κο­μείο Ρόδου.

«Είμαι σε χάλι μαύρο εντε­λώς. Εδώ ο λαι­μός μου, με είχαν πιά­σει από εδώ να με πνί­ξουν. Στο νο­σο­κο­μείο τούς είπα να μου βά­λουν κάτι μέσα στην εν­δο­φλέ­βια αλ­λιώς δεν μπο­ρού­σα να κοι­μη­θώ. Τα μάτια μου χθες δεν ανοί­γα­νε, φο­βό­μουν μην πάθω εσω­τε­ρι­κή αι­μορ­ρα­γία και πε­θά­νω».

«Φο­ρού­σαν μά­σκες. Δεν είδα κα­θό­λου τα πρό­σω­πά τους. 40 χρό­νια δου­λειάς, τώρα στα σκου­πί­δια».

Η Ασφά­λεια Ρόδου έχει ήδη ξε­κι­νή­σει έρευ­νες και συ­γκε­ντρώ­νει υλικό από κά­με­ρες ασφα­λεί­ας της πε­ριο­χής. Μέχρι στιγ­μής, δεν έχουν εντο­πι­στεί ίχνη των λη­στών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.