ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συμποσίου για τη ρύπανση από τα πλαστικά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Το Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου, σε συ­νερ­γα­σία με το University of Leeds και το Global NEST, ανα­κοι­νώ­νει τη διορ­γά­νω­ση του Global Plastic Pollution Systems Symposium (PLASYS24), ένα τρι­ή­με­ρο Πα­γκό­σμιο Συ­μπό­σιο με θέμα την ρύ­παν­ση από πλα­στι­κά, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τις 2 έως τις 4 Οκτω­βρί­ου 2024, στη Ρόδο.

Το συ­νέ­δριο διορ­γα­νώ­νε­ται από κοι­νού με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και τον Ελ­λη­νι­κό Ορ­γα­νι­σμό Ανα­κύ­κλω­σης (ΕΟΑΝ). Η πλα­στι­κή ρύ­παν­ση απο­τε­λεί μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες πα­γκό­σμιες προ­κλή­σεις, απο­τε­λώ­ντας ση­μα­ντι­κό μέρος της τρι­πλής πλα­νη­τι­κής κρί­σης (κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, απώ­λεια βιο­ποι­κι­λό­τη­τας και ρύ­παν­ση), που απει­λεί την υγεία, το πε­ρι­βάλ­λον και την οι­κο­νο­μία.

Το PLASYS24 είναι ένα τρι­ή­με­ρο πα­γκό­σμιο συ­μπό­σιο, στο οποίο επι­στή­μο­νες και ει­δι­κοί από όλο τον κόσμο θα συ­γκε­ντρω­θούν για να συ­ζη­τή­σουν για την πρό­λη­ψη και δια­χεί­ρι­ση της πλα­στι­κής ρύ­παν­σης στο πλαί­σιο της κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Το συ­μπό­σιο στο­χεύ­ει στο να απο­τε­λέ­σει έναν ενιαίο χώρο προ­βο­λής και προ­βλη­μα­τι­σμού σχε­τι­κά με τις τε­λευ­ταί­ες επι­στη­μο­νι­κές εξε­λί­ξεις και να συν­δέ­σει την επι­στή­μη με την πο­λι­τι­κή. Πραγ­μα­το­πο­εί­ται σε κρί­σι­μη χρο­νι­κή στιγ­μή, λίγο πριν τον τε­λι­κό (πέμ­πτο) γύρο των διε­θνών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για τη «Συν­θή­κη Πλα­στι­κών – Plastics Treaty» (INC-5), μια νέα πρω­το­βου­λία-ορό­ση­μο που στο­χεύ­ει στην επι­τά­χυν­ση των προ­σπα­θειών για την αντι­με­τώ­πι­ση της ρύ­παν­σης από πλα­στι­κά.

Η Βρε­τα­νι­κή Πρε­σβεία στην Αθήνα υπο­στη­ρί­ζει ενερ­γά την εκ­δή­λω­ση πα­ρα­χω­ρώ­ντας την αι­γί­δα της και συμ­βάλ­λο­ντας ενερ­γά στη διά­χυ­ση του συ­νε­δρί­ου. Ο Πρέ­σβης της Βρε­τα­νί­ας στην Ελ­λά­δα Matthew Lodge, θα συμ­με­τέ­χει κατά την έναρ­ξη του συ­νε­δρί­ου σε ένα fireside chat με θέμα τη σύ­μπρα­ξη επι­στή­μης, δι­πλω­μα­τί­ας και πο­λι­τι­κής για τη μεί­ω­ση της ρύ­παν­σης από πλα­στι­κά.

Ο Δρ. Κώ­στας Βελής (Πα­νε­πι­στή­μιο του Leeds, Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο) και ο Καθ. Δη­μή­τρης Λέκ­κας (Πα­νε­πι­στή­μιο Αι­γαί­ου), οι οποί­οι προ­ε­δρεύ­ουν στο συ­μπό­σιο δή­λω­σαν τα εξής: Καθ. Δη­μή­τρης Λέκ­κας: «Μέρα με τη μέρα ση­μειώ­νο­νται και­νο­τό­μες επι­στη­μο­νι­κές εξε­λί­ξεις στην προ­σπά­θεια κα­τα­νό­η­σης των πο­λύ­πλο­κων φαι­νο­μέ­νων της πλα­στι­κής ρύ­παν­σης. Ωστό­σο, η απο­τε­λε­σμα­τι­κή δράση σε με­γά­λη κλί­μα­κα εξα­κο­λου­θεί να λεί­πει και πρέ­πει να επι­τα­χύ­νου­με τη με­τά­βα­σή μας σε ένα μέλ­λον απαλ­λαγ­μέ­νο από πλα­στι­κή ρύ­παν­ση». Δρ. Κώ­στας Βελής: «Υπάρ­χει επεί­γου­σα ανά­γκη να ενι­σχυ­θεί και να επι­τα­χυν­θεί η πρό­σβα­ση και η υιο­θέ­τη­ση επι­στη­μο­νι­κών προ­ό­δων για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό πο­λι­τι­κών και μη­χα­νι­κών λύ­σε­ων για τον τερ­μα­τι­σμό της πλα­στι­κής ρύ­παν­σης.

Οι προ­σεγ­γί­σεις που βα­σί­ζο­νται σε στοι­χεία χρειά­ζο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο από ποτέ, αλλά δυ­στυ­χώς η πο­λυ­πλο­κό­τη­τα των πα­ρα­γό­ντων που εμπλέ­κο­νται στην πλα­στι­κή ρύ­παν­ση συχνά φαί­νε­ται να προ­κα­λεί σύγ­χυ­ση και έντο­νες συ­ζη­τή­σεις. Το PLASYS24 είναι μια πλατ­φόρ­μα που στο­χεύ­ει να μας βοη­θή­σει να T: 0030 6984027379|email: [email protected] |www.plasys.earth ξε­πε­ρά­σου­με αυ­τούς τους πε­ριο­ρι­σμούς και να συν δη­μιουρ­γή­σου­με ένα κυ­κλι­κό μέλ­λον χωρίς ρύ­παν­ση για όλους».

Η διορ­γά­νω­ση του συ­νε­δρί­ου τελεί υπό την αι­γί­δα της Βρε­τα­νι­κής Πρε­σβεί­ας στην Αθήνα, της Διε­θνούς Ένω­σης για τη Δια­τή­ρη­ση της Φύσης (IUCN), του Pew Charitable Trusts και του Global Plastic Action Partnership. Το συ­νέ­δριο υπο­στη­ρί­ζε­ται από το Πρά­σι­νο Τα­μείο, το Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Αθα­νά­σιος Κ. Λα­σκα­ρί­δης, τη GIZ, το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination, την Common Seas, την Ελ­λη­νι­κή Εται­ρεία Αξιο­ποί­η­σης Ανα­κύ­κλω­σης (ΕΕΑΑ) και τη Γκο­λιό­που­λος Ν & Κ., Α.Τ.Ε. Η έναρ­ξη του συ­μπο­σί­ου είναι στις 2 Οκτω­βρί­ου στις 17.00, στο Sheraton Rhodes Resort. Όλες οι πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με το πρό­γραμ­μα και τις τε­λευ­ταί­ες ενη­με­ρώ­σεις βρί­σκο­νται στο https://www.plasys.earth/.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.