Πολιτιστικά

Τιμή στον Δημήτρη Παπαίγνατίου-Μουσικοφιλολογική συνεστίαση

Μουσικοφιλολογική συνεστίαση διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στη μνήμη του επιφανή Ρόδιου λυρικού καλλιτέχνη, πρωτοψάλτη, μουσικοδιδάσκαλου, λαογράφου και ποιητή Δημήτρη Παπαϊγνατίου.

Στον άνθρωπο και το έργο του αναφέρθηκε η κόρη του Κική Παπαϊγνατίου- Σαλαμαστράκη, με ιδιαίτερη

μνεία στη λαογραφική και ποιητική συγγραφική προσφορά του, ενώ αποσπάσματα μελουργικών κειμένων του ερμήνευσαν ο οφικίαλος Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γιώργος Χατζηχρόνογλου, ο ομογενής Καθηγητής της Ιατρικής και Πρωτοψάλτης της Μητρόπολης Pittsburgh Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης, ο χοράρχης-μουσικοδιδάσκαλος Αθανάσιος Παϊβανάς και ο χορωδός του Βυζαντινού Χορού της Μητρόπολης Pittsburgh Βασίλης Παπαζέκος.

Ο Δημήτρης Παπαϊγνατίου γεννήθηκε το 1921 στο ιστορικό χωριό Κοσκινού της Ρόδου. Το 1933 ανέβηκε στο αναλόγιο του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Ευάγγελου Μουτάφη. Το 1937 απεφοίτησε από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ρόδου με άριστα και πήρε τα πρώτα μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής στη Scuola Musicale di Rodi. Έκτοτε θητεύει στο Μητροπολιτικό Ναό ως Λαμπαδάριος και αργότερα Πρωτοψάλτης. Το 1946 εγγράφεται στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’όπου και απεφοίτησε με άριστα και παράλληλα σπουδάζει ευρωπαϊκή μουσική (θεωρία) και τραγούδι (τενόρος) και συμπληρωματικά Βυζαντινή μουσική με τον καθηγητή Νικόλαο Παπά. Στα χρόνια των σπουδών του συμμετέχει σε τέσσερις χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής: στη Χορωδία Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη, στην Εθνική Χορωδία της Ελλάδος με καθηγητή το Μιχάλη Βούρτση, στη Φοιτητική Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Κώστα Χαραλαμπίδη και στην τετράφωνη χορωδία του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου με διευθυντή τον Πλάτωνα Ρούγκα. Το 1951 επιστρέφει στη Ρόδο όπου εργάζεται ως οδοντίατρος και ταυτόχρονα διδάσκει για πέντε χρόνια ευρωπαϊκή μουσική διορισμένος από το Μανώλη Καλομοίρη στο Εθνικό Ωδείο Ρόδου. Στα 1977 αναλαμβάνει πρωτοψάλτης στο Μητροπολιτικό Ναό μέχρι το τέλος του 2010. Το 1989 του απονέμεται ο τίτλος του «Άρχοντος Πρωτοψάλτου» από το Μητροπολίτη Απόστολο, το 1997 τιμητικό δίπλωμα για τις επί σειράν ετών υπηρεσίες του ως ιεροψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού και το 2011 τιμητική πλακέτα από τον μητροπολίτη Κύριλλο. Επίσης το 2012 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου.

Έγραψε:

-«Μουσικόν Καλλώπισμα» (Βυζαντινομουσικές συνθέσεις), 1986

-«Τόνοι και στόνοι» (Ποιήματα), 1996

-«Το χωριό Κοσκινού της Ρόδου» (Ιστορία, λαογραφία, διαβίωση), 2002

Ο Δημήτρης Παπαϊγνατίου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 αφήνοντας σημαντικό ανέκδοτο έργο της Δωδεκανησιακής νεώτερης ιστορίας και μουσικής παράδοσης.

Το 2019 τιμήθηκε με συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του, στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου με την σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου