Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα για την Transaero, μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας, η οποία οδηγείται σε πτώχευση απειλώντας να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και στον ταξιδιωτικό όμιλο Biblio Globus, έναν από τους δύο ισχυρότερους τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας ο οποίος διακινεί κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότερους από 100.000 τουρίστες.

Το τεράστιο ειδικό βάρος της Transaero στην τουριστική αγορά αλλά και την οικονομία της Ρωσίας αποτυπώνεται στο γεγονός πως η απόφαση να μπει λουκέτο στην εταιρεία ελήφθη σε σύσκεψη στην οποίο προήδρευσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας και βασικό ανταγωνιστή της Aeroflot. Η Transaero δημιουργήθηκε το 1991 και κατατάσσονταν αυτή την περίοδο δεύτερη από πλευράς επιβατικής κίνησης και πρώτη σε πτήσεις τσάρτερ στη Ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr από τη ρωσική αγορά, η Transaero ήταν προβληματική από καιρό και είχε καταφέρει να διατηρηθεί στην αγορά χάρη σε δάνεια και κρατικές εγγυήσεις που εξασφάλισε προκειμένου να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στη ρωσική οικονομία η ενδεχόμενη κατάρρευσή της.

Τα προβλήματα της, ωστόσο, έγιναν μεγαλύτερα το τελευταίο δίμηνο με αποτέλεσμα οι πιστωτές της να ζητούν το κλείσιμό της.

Η κατάσταση φάνηκε, σύμφωνα πάντα με ρωσικές πηγές, να είναι αναστρέψιμη καθώς είχε επέλθει συμφωνία με την Aeroflot προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει το 75% της Transaero διασφαλίζοντας ότι θα την διατηρήσει σε λειτουργία για ένα χρόνο.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η Aeroflot φέρεται να υπαναχώρησε από την αρχική συμφωνία, επικαλούμενη μεγαλύτερα χρέη της Transaero από εκείνα που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Έτσι, το σενάριο του «λουκέτου» στην Transaero επανήλθε στο τραπέζι των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως τραπεζικοί όμιλοι και παράγοντες της τουριστικής αγοράς φέρονταν να πιέζουν προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμό της καθώς θα δημιουργούσε, πρακτικά, ένα αεροπορικό μονοπώλιο με μοναδικό κυρίαρχο της αγοράς την Aeroflot.

Η απόφαση για το λουκέτο της Transaero προκάλεσε σύγχυση αρχικά καθώς πληροφορίες έφεραν την εταιρία να διακόπτει τις πτήσεις της από και προς το εξωτερικό από τις 5 Οκτωβρίου και στο εσωτερικό της Ρωσίας από τις 15 Οκτωβρίου.

Κάτι τέτοιο, όμως, θα άφηνε στον «αέρα» τους επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας που βρίσκονται στο εξωτερικό οι οποίοι κατ’άλλες πληροφορίες ανέρχονται στις 118.000 ενώ άλλες πηγές τους ανέβαζαν σε 180.000 ταξιδιώτες.

Το θέμα, ωστόσο, έληξε θετικά για τους επιβάτες καθώς η Transaero θα πραγματοποιήσει κανονικά όλα τα δρομολόγιά της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα διασφαλιστεί η διακίνηση όλων των πελατών της.

Η ανησυχία για τον ελληνικό τουρισμό προκύπτει από το γεγονός ότι στενά συνδεδεμένος, με σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με την Transaero όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές προς το Euro2day.gr, είναι ο ταξιδιωτικός όμιλος Biblio Globus, ο ισχυρότερος τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Τις τελευταίες ώρες πυροδοτήθηκε έντονη φημολογία για σοβαρούς κραδασμούς στον Biblio Globus ο οποίος φέρεται να είχε βασίσει το χειμερινό του πρόγραμμα στην Transaero, καταβάλλοντας αρκετά εκατ. δολάρια. Πηγές από την ταξιδιωτική αγορά της Μόσχας ανέφεραν πως το ποσό που φέρεται να έχει προκαταβάλει η Biblio Globus στην Transaero ξεπερνά τα 50 εκατ. δολ. ενώ ακραία σενάρια το ανέβαζαν στα 100 εκατ. δολάρια.

Η ανησυχία το μέλλον του Biblio Globus συνδέθηκε με το γεγονός ότι από την κατάρρευση της Transaero θα χάσει τα χρήματα της προκαταβολής.

Παράγοντες ισχυρών ρώσων τουρ οπερέιτορ, ωστόσο, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr εκτιμούσαν ως επιπόλαιες τις εκτιμήσεις για κατάρρευση και του Biblio Globus. Σχολίαζαν, μάλιστα, το γεγονός πως ανταγωνιστές του Ρώσου τουρ οπερέιτορ τον θεωρούν, ήδη, τελειωμένο με την ακόλουθη ρωσική παροιμία: «Μη βιάζεσαι να μοιράσεις το δέρμα της αρκούδας που δεν σκότωσες ακόμα!».

Εξηγούσαν, μάλιστα, πως το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Biblio Globus θα καλύψει το κενό θέσεων του σε συνεργασία με την Aeroflot αλλά όχι σε τόσο καλές τιμές όπως εκείνες που εξασφάλιζε από την Transaero. Απλώς, λένε, αναμένεται να μειωθεί η ισχύς του αλλά θεωρούν απίθανο ότι θα κινδυνεύσει με κατάρρευση.

Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως η Aeroflot προωθεί, ήδη, την ενίσχυση της θυγατρικής της εταιρείας τσάρτερ «Rossia» προκειμένου να καλύψει άμεσα το κενό που δημιουργηθεί στη ρωσική αγορά από το κλείσιμο της Transaero.

Ο Biblio Globus συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο βασικών τουρ οπερέιτορ που διακινούν Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Στέλνει τους περισσότερους Ρώσους στην Κύπρο, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (πίσω από όμιλο Μουζενίδη) στην αγορά της Χαλκιδικής.

Υπολογίζεται πως φέτος διακίνησε περί τους 130.000 Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας ενώ πριν δύο χρόνια είχε στείλει στην Ελλάδα 200.000 Ρώσους.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ