Ειδήσεις

Times: Ελληνες μηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει

Στις πτώσεις βράχων από την Ακρόπολη και τις εργασίες που χρειάζονται για να αποκατασταθούν οι ζημιές αναφέρεται δημοσίευμα των βρετανικών Times με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί»

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», γράφουν οι Times, με αφορμή το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις πτώσεις βράχων.
«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί», αναφέρει το άρθρο.
«Ομάδες από το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή αφότου εξέτασαν πτώση βράχων των Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας», προσθέτει.
Την Τετάρτη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος, ανέφερε οι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, «αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα».

Τα νερά της βροχής είναι μεγαλύτεροι εχθροί για τους βράχους της Ακρόπολης, ακόμα και από τους σεισμούς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλαν οι επιστήμονες μελετώντας τα προβλήματα στη νοτιοδυτική κλιτύ, όπου μια μέρα του περασμένου Ιανουαρίου έπεσε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι βράχου στο έδαφος, σε περιοχή απ’ όπου περνούσε κόσμος, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει κανείς.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Σβολόπουλος θύμισε το περιστατικό, προχθές, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οπως σημείωσε, αμέσως έγινε αυτοψία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις «και διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη. Επρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Σβολόπουλος.
Τα προβλήματα αφορούν κυρίως δύο περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης. «Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη πρανή. Κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, άλλα θα συνεχιστούν στην επόμενη», είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού η κ. Μενδώνη.
Από την πλευρά των μελετητών, ο Δημήτρης Εγγλέζος περιέγραψε στο Συμβούλιο τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν στις προβληματικές περιοχές. Καθαρισμοί, συμπληρώσεις, μικρά τοιχία και πολλά ενέματα, μαζί με οπές αποστράγγισης που θα πηγαίνουν σε βάθος από τρία έως και δέκα μέτρα, είναι τα μέτρα που ελπίζουν να σταματήσουν τα φαινόμενα.
Καίρια ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έθεσε ζήτημα διατήρησης της ιστορικότητας του ιερού βράχου, τόσο ως προς τις αρχαίες οδούς, όσο και ως προς τους γεωλογικούς σχηματισμούς (όπως τα «ξηρά σπήλαια» που βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 127 μέτρων και τα οποία αποτελούν σήμερα μοναδικά «αποτυπώματα» μίας πολύ μακρινής περιόδου).

Πηγή: ‘ Eθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου