Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «δημοκρατική» για την αύξηση των ογκολογικών ασθενών στη Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου η αύξηση σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 40%!
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στη «δημοκρατική», η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, με το κλείσιμο του μηνός Αυγούστου η αύξηση για το 8μηνο του 2020 φτάνει στο 40% χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση του έτους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την ενίσχυση του Ογκολογικού Τμήματος, εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης του αριθμού των ογκολογικών ασθενών, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο του οποίου ζήτησε τη συνδρομή, προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως ανέφερε η κ. Μ. Κρητικού, ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο της Ρόδου, επιβάλλει την ενίσχυση του Ογκολογικού Τμήματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και την αύξηση των κονδυλίων για την προμήθεια φαρμάκων, παραλλήλως με την ενίσχυση σε προσωπικό του φαρμακείου του Νοσοκομείου.
«Η αύξηση των ογκολογικών ασθενών που καταγράφεται θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Τα στοιχεία αφορούν στους ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες στο νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται ασθενείς που εξυπηρετούνται είτε στην ιδιωτική κλινική είτε σε νοσοκομεία και κλινικές της Αθήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Ζητήσαμε ως Σύλλογος τη συνδρομή του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει όποτε τον χρειαστούμε, προκειμένου από κοινού να ασκήσουμε πιέσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για να ενισχυθεί τόσο με γιατρούς όσο και με νοσηλευτές το Ογκολογικό Τμήμα, οι ανάγκες του οποίου μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και επιπλέον να αυξηθούν τα κονδύλια για τα φάρμακα των ασθενών ώστε να γίνονται απρόσκοπτα οι θεραπείες. Δυστυχώς οι τάσεις δείχνουν αυξητικές γι αυτό και ο αγώνας μας είναι συνεχής. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και το έχουμε αποδείξει ως κοινωνία όσες φορές χρειάστηκε», δηλώνει στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, έγιναν 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν 3,5 χρόνια από την λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία οι οποίοι ανέρχεται σε 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!), εντούτοις για το Ακτινοθεραπευτικό δεν έχουμε γίνει ουσιαστικά βήματα.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», η δημιουργία και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αναφέροντας ότι είχε μπει «φρένο» στην προσπάθεια από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη ο οποίος, είχε συνδέσει την δημιουργία του Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ