Αθλητικά

Αναδρομή στο παρελθόν

Το παρόν κείμενο έχει γραφτεί σαν μία αναδρομή στο παρελθόν με αφορμή τον αγώνα ULTRA-MAN  που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τέλη Σεπτέμβρη στην Ρόδο, ένας αγώνας ζωής από τον αξιόλογο Τριαθλητικό Σύλλογο Απόλλων Ρόδου, για φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ του Συλλόγου Γονέων – Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια ΦΛΟΓΑ:

« Ο Αλέξανδρος  Σταθόπουλος  από 4 ετών, έτρεχε σε λαϊκούς δρόμους και στα εννιά του  τερμάτισε μισό Μαραθώνιο δρόμο 21 χιλ. Σαν έφηβος κέρδισε τρία μετάλλια, σε πανελλήνια πρωταθλήματα  σε πίστα –αντοχή -ορεινή ποδηλασία και επίσης στέλεχος της εθνικής εφηβικής ομάδας  με αρκετές  επιτυχημένες συμμετοχές στο εξωτερικό και 1ος νικητής σε Πανεπιστημιάδα.

Στα 18 του ακολούθησε τον πατέρα του Τάσο (λάτρη στους αγώνες αντοχής διαρκείας), σε μεμονωμένους και σύνθετους, τερματίζοντας  κλασικούς και ορεινούς υπέρ μαραθωνίους  110χιλ. Στα 22 και 23 του χρόνια  τερματίζει με επιτυχία τα αναμφισβήτητα   δύσκολα  IRONMAN  Switzerland  2007  και IRONMAN  lanzarote  2008.Αυτά ήταν τυχαίως και η πρόκριση για να λάβει μέρος στο ULTRAMAN Καναδά τέλη Αυγούστου του 2008, αφού με  πρωτοβουλία του, ήθελε να αντικαταστήσει  τον πατέρα του Τάσο μετά από σοβαρό τροχαίο  ατύχημά του  τον Μάιο μήνα.

Μόλις 24 ετών, ήταν παρών στην εκκίνηση στην πόλη Penticton, ανάμεσα σε καταξιωμένους παγκόσμιους υπέρτριαθλητές,  δεκαετίες μεγαλύτερους του, που είχαν άλλωστε και το ηλικιακό πλεονέκτημα  για τέτοιου είδους  ψυχοσωματικής  υπέρβασης. Σκοπός του Αλέξανδρου ήταν να μην πάει χαμένο το όνειρο  της οικογένειας, που ήταν  η συμμετοχή  σε έναν διεθνή  αγώνα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Κολύμπησε τα 10 χιλ. σε λίμνη, με πολύ χαμηλή θερμοκρασία εντός νερού, ποδηλάτησε 420 χιλ. και έτρεξε 84.3χιλ. Η ποδηλασία και το  τρέξιμο πραγματοποιήθηκε με υπερβολικά υψομετρικά στα Καναδέζικα βουνά, με συχνή  βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Με χρόνο 29:03:03 κατέλαβε την 3η τιμητική θέση στην γενική κατάταξη. Οι Καναδοί ρεπόρτερ τον πρόβαλλαν με το προσωνύμιο του σύγχρονου μικρού Έλληνα Ηρακλή! Βραβεύθηκε άμεσα από τους ομογενείς και από τους  Έλληνες αθλητικογράφους  ΠΣΑΤ  ανάμεσα  στους κορυφαίους Έλληνες αθλητές 2008.

Ο Αλέξανδρος παραμένει ο μικρότερος ηλικιακά ULTRAMAN  στον κόσμο και ο πρώτος διδάξας Έλληνας στα υπέρτρίαθλα.  Σήμερα 31 ετών  ζει και εργάζεται στην Νορβηγία με την οικογένειά του αναμένοντας  να γεννηθεί και ο δεύτερος  γιος του,  ενώ συνεχίζει να παίρνει μέρος σε μικρότερους  μήκους αγώνες αντοχής  που αγαπάει, μαζί με τον επίσης  τριαθλητή αδερφό του Γιώργο, 36 ετών, που ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Ο Κώστας  Ζεμαδάνης (φυσικοθεραπευτής και υποψήφιος ιατρός από την Ιτέα Φωκίδας), με συμμετοχές σε IRONMAN  triathlon και πανελλήνιες διακρίσεις στις υπέραποστάσεις τρεξίματος, 3η  πανελλήνια  θέση 24ώρου, με συμμετοχές στο ΕΥΧΙΔΑ 110 χιλ κ.λ.π,  το 2012 (Σλοβενία) μπαίνει δυναμικά σε αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος ultra triathlon με συνεχή αγωνιστική δράση. Στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014 τερμάτισε 6ος σε 56 ώρες το TRIPLE ENDUROMAN ULTRA  κολυμπώντας  11.500 μ, ποδηλατώντας  540 χιλ, και τρέχοντας  126χιλ! Το χάλκινο μετάλλιο το κέρδισε στην Ουγγαρία, αφού κολύμπησε  7.600μ, ποδηλάτησε  360χιλ, και έτρεξε  84.4 χιλ. σε 25:30 ώρες. Την μεγάλη ανεπανάληπτη  διαφορά, την πραγματοποίησε στο Μεξικό τον Οκτώβρη 2014 όπου κέρδισε την 2η παγκόσμια θέση (και συνάμα  παγκόσμια  αναγνώριση) τερματίζοντας  τα  DECA  IRONMAN  TRIATHLON!

Ωστόσο και ο βετεράνος Τάσος,  ηθικός… αυτουργός   των παραπάνω, μετά από 90 χιλιάδες δρομικά χιλ. 46 Μαραθωνίων , δεκάδων υπέρ Μαραθωνίων,  συμμετοχή σε Σπάρταθλον, πολυήμερες non-stop διεθνείς ποδηλατικές διασχίσεις στο εξωτερικό, έξι τερματισμούς  IRONMAN, κατάφερε και αυτός εν τέλει μετά από 5 χρόνια να τερματίσει στην Ελλάδα τον δικό του αγώνα ζωής με τα 514 χιλ. του ULTRAMAN για φιλανθρωπία υπέρ της ΦΛΟΓΑΣ σε 36 συνεχόμενες ώρες. Ήταν τον Ιούλιο του 2013 με συνοδούς –κριτές τους άξιους Σπαρταθλητές Τάκη Σκουλή ,Σπύρο Σπυρόπουλο που αναβίωσαν τον Φιδιππείδιο δρόμο Αθήνα-Σπάρτη- Αθήνα 490χιλ. και τον ποδηλάτη υπέρ αποστάσεων Νίκο Μωυσιάδη Αθήνα-Όσλο 3.500χιλ. Και όλα αυτά με τον βαθμό δυσκολίας υψηλό μετά από ακρωτηριασμό δεξιάς μισής του παλάμης  από εργατικό ατύχημα το 1989, και την αναπηρία στο δεξί του πόδι που είναι κοντύτερο 3 πόντους από συντριπτικό  κάταγμα κνήμης ,αφαίρεση περόνης και πρόβλημα ισχίου από το τροχαίο του 2008.

Ο τριαθλητικός  Σύλλογος Απόλλων Ρόδου και ο οργανωτής  του αγώνα Χατζηνικόλας  Νίκος (Παιδίατρος –Τριαθλητής), εκφράζοντας σεβασμό  για την προσφορά τους  στα υπέρ τρίαθλα, κάλεσαν τιμής ένεκεν τους  σεμνούς και αθόρυβους αυτούς αθλητές  να είναι  παρών στην ιερή αθλητική εκδήλωσή τους. Εκδήλωση που αγκαλιάζει  με αγάπη σύσσωμη  η Ελληνική  τριαθλητική  οικογένεια, προβάλλοντας  με τον ιδανικότερο  τρόπο  ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός  που εξάγει  αλληλεγγύη  σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες και όχι μόνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου