• Τηλέμαχος Καμπούρης: «Γιατί τόση προστασία στη συγκεκριμένη επιχείρηση; Να παραιτηθεί ο κ. Σωτήρης Βαγιανός!» • Αλέξανδρος Κολιάδης: «Τη σημερινή ημέρα, την κατατάσσω στις πιο μαύρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα, έπεσε τόση λάσπη, που δεν σας ξεπλένει ούτε το φράγμα του Γαδουρά» • Σωτήρης Βαγιανός: «Το πρόβλημα είναι ότι τραγουδάω καλύτερα. Θα το πάω μέχρι τέλους»
Με το θέμα της ίδρυσης δημοτικής σχολής χορού «Έλλη Παρασκευά» ξεκίνησε η προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Τοποθετούμενος ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης εξήρε το έργο και την πορεία της κας Παρασκευά όλα αυτά τα χρόνια από το 1970. «Πολλές γενιές μεγάλωσαν μαζί σας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο Δήμος Ρόδου θα την βραβεύσει.
Μιλώντας η κα Παρασκευά, εμφανώς συγκινημένη, είπε ότι ήταν κάτι που ήθελε να μείνει η σχολή της στον Δήμο με την προϋπόθεση να υπάρχει μια επιτροπή στην οποία θα είναι κι εκείνη μέλος, ενώ στα σχέδιά της είναι να γίνονται σεμινάρια που θα απευθύνονται σε άλλες σχολές και εξέφρασε τη χαρά της για την εξέλιξη. Σημειώνεται πως από τη Σχολή της κας Παρασκευά έχουν περάσει χιλιάδες μαθητές μέχρι σήμερα.
Για τη σχολή μίλησε και η κ. Μανουκιάν που είναι μαθήτρια από τριών ετών.
Ακολούθησε και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Γιώργου Τόππου, ο οποίος ευχαρίστησε την κα Παρασκευά για την προσφορά της και είπε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, θα έρθει το θέμα προς έγκριση, ενώ μίλησαν και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ακολούθως, συζητήθηκε η «Επικύρωση Πρακτικού Εκλογών Συγκρότησης Προεδρείου, Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Ρόδου», το οποίο εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος κα Σταματία Γιαννέλη. Άπαντες, επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, συνεχάρησαν τα παιδιά και τα προέτρεψαν να συμμετέχουν στα κοινά προκειμένου να μάθουν και να είναι οι αυριανοί αιρετοί.
Η ημερήσια διάταξη
Στην ενημέρωσή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης μίλησε για το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων που προχωράει ο Δήμος Ρόδου στις δημοτικές ενότητες, καθώς είναι γνωστό πως το οδικό δίκτυο έχει πολλά προβλήματα. «Μέχρι τώρα, προσπαθήσαμε να συμμαζέψουμε τα οικονομικά και βεβαίως να κοιτάξουμε πώς θα αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο. Όλα θα γίνουν από ιδίους πόρους. Στα επόμενα χρόνια, θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και στην αγροτική οδοποιία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε και στην αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας. Δεν σας κρύβω ότι η προσπάθεια ήταν πάρα πολύ μεγάλη μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές και τους διευθυντές. Το κτήριο έχει κλείσει 100 χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει μια σοβαρή συντήρησή του. Η χρηματοδότηση θα έρθει από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με την αρωγή του υπουργού Εσωτερικών, κ. Θοδωρή Λιβάνιου –και με ιδίους πόρους, εάν χρειαστεί».
Είπε ακόμη ότι τα σχολεία παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής καθώς πολλά από τα κτήρια είναι σχεδόν 80 ετών και άνω. Όπως ανακοίνωσε, θα διατεθούν περί τα 5 εκ.ευρώ για παρεμβάσεις στα σχολεία που συμπληρώνουν το τρίπτυχο της ατζέντας της Δημοτικής Αρχής.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι σε δέκα μέρες θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για το πράσινο, καθώς έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος ενώ, μίλησε για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ λέγοντας πως ολοκληρώθηκε η μελέτη (περί τα 320.000 ευρώ) για παρεμβάσεις στο κτήριο. Ακολούθως, ξεκίνησαν οι εργασίες στο ΓΕΛ Σορωνής, το ειδικό σχολείο στη Μαλώνα (που θα μεταφερθεί από τη Λάρδο) για μαθητές και παιδιά ΑμεΑ.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου, ότι «σήμερα κερδίσαμε» λέγοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες νίκες εννοώντας τη δικαστική αντιπαράθεση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα δικαστήρια.
Ο Αντώνης Καμπουράκης
Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρθηκε στον τουρισμό και στα επεισόδια που σημειώθηκαν με την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου με τους ισραηλινούς τουρίστες, λέγοντας τα εξής: «Εξεπλάγην όταν είδα τον Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου Ρόδου να ζητά να μην προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, το κρουαζιερόπλοιο με Ισραηλινούς επιβάτες. Ωστόσο, είδα με χαρά τα μέλη της Δημοτικής Αρχής να τοποθετούνται και να βάζουν το θέμα στη σωστή του διάσταση. Αυτό που πέρασε η Ρόδος ελπίζω να μας έκανε ωριμότερους…», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί ο Δήμος για τα σχολικά κτήρια ενώ, για το θέμα της ΔΕΥΑΡ, είπε:
«Δεν μπορεί κάποιος ακόμη κι αν εκπροσωπεί άλλον βαθμό αυτοδιοίκησης, να είναι ικανοποιημένος όταν ο Δήμος κερδίζει. Να προσέχουμε γιατί πολλές φορές χαιρόμαστε με μια νίκη –νομίζοντας ότι θα επαναλαμβάνεται».
Ο Νίκος Γερονικόλας
Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Γερονικόλας, είπε ότι η συνεδρίαση απαιτεί σοβαρότητα και διάλογο. «Δεν μου αρέσει να τα ισοπεδώνω όλα» τόνισε, εκφράζοντας τη στήριξή του σε θέματα όπως τα συμβούλια νέων και οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση του οδικού δικτύου. «Ωστόσο η συνολική εικόνα του νησιού, παραμένει προβληματική. Έχουμε ακόμη θέμα συνεκτικού προβληματισμού. Θα χρησιμοποιήσω τον όρο “αποσπασματικές (απευθείας) αναθέσεις” αφού εν μέσω πανδημίας όπου διαβλέπουμε δεν υπήρξε πλάνο. Εκτός από την κατάσταση του καταυλισμού στο Κορακόνερο που παραμένει σε εκκρεμότητα, προστίθενται κι άλλα» και τόνισε πως η παράταξή του θα στηρίξει κάθε θετική και χρήσιμη προς το κοινό συμφέρον πρωτοβουλία.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Στάμος επανέφερε μια σειρά από θέματα όπως οι αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων σε διάφορα σημεία της πόλης και για τα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την Κρεμαστή ούτε και βλέπω να γίνονται παρεμβάσεις. Και τι απέγιναν οι εργασίες για τη διάνοιξη του στενού στον δρόμο;» -όπως ανέφερε.
Ο Τηλέμαχος Καμπούρης
Τοποθετούμενος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης ζήτησε να γίνει μια μονοθεματική συνεδρίαση για το κυκλοφοριακό αφού αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα που αφορά στην πόλη της Ρόδου. Ρώτησε ακόμη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την αποκατάσταση του κτηρίου της Ακαδημίας και ζήτησε ενημέρωση για τα ΣΔΙΤ, που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.
Ωστόσο, το θέμα που έθεσε, ήταν αυτό που πυροδότησε την ένταση και τις αντιδράσεις:
«Τι γίνεται με τις αυθαίρετες κατασκευές στο Φαληράκι; Είχαμε ακούσει τον κ. Χαλκιά σε μια συνεδρίαση λογοδοσίας να τοποθετείται» -όπως είπε σχετικά με ένα συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (του κ. Σωτήρη Βαγιανού).
«Σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκού μέσου ενημέρωσης (σάιτ) αναφέρει λεπτομέρειες για παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό και θέλουμε να μάθουμε για την ανακολουθία ανάμεσα στις δηλώσεις και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη Δημοτική Αρχή. Πώς γίνεται μια κραυγαλέα παράβαση να αποσιωπάται; Είναι παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Γιατί για άλλες επιχειρήσεις ο Δήμος είναι άτεγκτος; Γιατί διαπιστώνουμε μια επιλεκτική ανομία και προστασία για τη συγκεκριμένη περίπτωση που είναι 2000 τ.μ. προς την παραλία;» -όπως τόνισε και ζήτησε να παραιτηθεί ο κ. Βαγιανός.
Ο Κώστας Χαλκιάς
«Βαριές οι κουβέντες σας!!!» αναφώνησε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χαλκιάς και πρόσθεσε: «Με βάση ένα δημοσίευμα δικάσατε και καταδικάσατε και ζητάτε και παραίτηση! Τέτοιο μένος! Θέλετε μια ισονομία το έτος 2025 που οδηγεί στο να πλήξουμε όσους έχουν κάνει την όποια κατασκευή, ενώ ενδεχομένως να έχουν υπαχθεί σε νόμους του κράτους; Ως νομικός θα έπρεπε να ξέρετε ότι η οποιαδήποτε πράξη θα πρέπει να οριστικοποιηθεί. Όταν και εφόσον γίνει αυτό, τότε να είστε σίγουρος ότι ο Δήμος Ρόδου θα πράξει τα δέοντα. Έτυχε να γίνουν δύο έλεγχοι στη Ρόδο για δύο ακίνητα, συγκεκριμένα. Η πράξη δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη. Και ζητάτε να οδηγήσουμε έναν δημοτικό σύμβουλο σε παραίτηση κι εμείς να απολογηθούμε για την ανομία, για την προστασία. Εμείς προστασία ή αυτοί που έβλεπαν τόσα χρόνια και δεν έκαναν τίποτα; Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ανέδειξαν το θέμα με τις παρανομίες. Τι σας έφταιξε ο Βαγιανός; Εξετάσαμε τους φακέλους, έχουν ήδη κριθεί αυτές οι κατασκευές προ πολλού. Ήταν προγενέστερα τα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε ανόμοιες περιπτώσεις» και διαβεβαίωσε ότι εάν αποδειχτεί κάποια παρανομία, ο Δήμος θα ανταποκριθεί ανάλογα.
Ο Σωτήρης Βαγιανός
Τοποθετούμενος ο κ. Βαγιανός είπε τα εξής: «Τελευταία περιβάλλομαι από επιθετικές πολιτικές. Γιατί τόσος φθόνος; Τραγουδάω καλύτερα απ’ αυτόν. Επίσης, εγώ δεν έχω κάνει εκτός ορίων αδειοδοτήσεις, σε καντίνες φίλων μου, δεν έχω κάνει επαναληπτικές δημοπρασίες μόνον με έναν παρόντα και σίγουρα, σε αυτούς τους 18 μήνες, το έργο μου, το “ξαπλώνω” μπροστά του. Πού αναφέρεται το έγγραφο για 2000 τ.μ. και τον αιγιαλό; Αλλιώς να ανακαλέσεις τώρα! Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί εδώ μέσα, ξέρει ποιος είναι! Δεν θα απαντήσω στις σαχλαμάρες που ακούω… Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης έχουν στο κεφάλι του εκκρεμότητες, τις οποίες έχω στα χέρια μου. Στην τελική, κάποιος, κάτι ξέρει και το λέει. Αν σε περίπτωση, οποιαδήποτε απόφαση, περί των επιχειρήσεων της οικογένειάς μου (ακόμη και για δική μου επιχείρηση) έρθει στον Δήμο για σφράγιση, θα σας παρακαλέσω να με βάλετε να την σφραγίσω, ο ίδιος. Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα. Να θυμάστε ότι θα το πάω μέχρι τέλους».
Ο Αλέξανδρος Κολιάδης
Η συζήτηση ενόχλησε σφόδρα τον δήμαρχο, ο οποίος όχι μόνον ανέβασε τους τόνους, αλλά απάντησε με προσβολές στο πρόσωπο του κ. Καμπούρη:
«Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή ημέρα, με λύπη μου την κατατάσσω στις πιο μαύρες ημέρες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η μάχη που κερδήθηκε σήμερα είναι αυτή που έπεσαν οι μάσκες. Επιτέλους μετά από ενάμιση χρόνο έπεσε η μάσκα. εκείνου που δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο, εκτός από το να δείχνει την κακία του, το προσωπικό του κόμπλεξ και το μένος του, που τα μεταφέρει μέσα στην αίθουσα» και μίλησε με πολύ απαξιωτικά λόγια, για τον κ. Καμπούρη επικαλούμενος “φίδια” που σέρνονται και ζουν μέσα στο δηλητήριο.
«Το να καταδικάζουμε έναν συνάδελφο και να του ζητούμε να παραιτηθεί επειδή διάβασε ένα άρθρο και το επικροτείτε… Αυτοί είστε! Ήρθατε να καταδικάσετε και να μας μιλήσετε για προστασία ενώ δικό σας, συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού μοιράζει πρόστιμα για να σας κάνει χάρη. Σαν δεν ντρέπεστε, μην εκτίθεστε άλλο! Σας γνωρίζει καλά η κοινωνία. Στη θητεία σας, δώσατε άδεια σε μια επιχείρηση που βρισκόταν 100 μέτρα από την επιχείρηση του κ. Βαγιανού. Πού βρίσκεται σήμερα; Πώς χτίστηκε αυτό και σήμερα εξαφανίστηκε; Τι κάνατε για τις παρανομίες; Συμπράξατε και συμφωνήσατε. Αυτό που εισπράξαμε σήμερα εδώ, είναι ντροπή. Σήμερα, έπεσε τόση λάσπη, που δεν σας ξεπλένει ούτε το φράγμα του Γαδουρά».
Ο κ. Κολιάδης συνέχισε τις επιθέσεις και τις προσβολές σε βάρος του κ. Καμπούρη σε υψηλούς τόνους, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για αποκαλύψεις που θα κάνει ο ίδιος σε βάρος του προειδοποιώντας τον ότι πρέπει να κρυφτεί.
Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Καμπούρης τόνισε:
«Ανατρίχιασα κύριε Κολιάδη! Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Μπορείτε να πείτε για μένα ό,τι θέλετε. Εδώ θα είμαστε, ο κόσμος έξω μας γνωρίζει. Δεν έχω να φοβηθώ για τίποτα. Σας προκαλώ, όποιος έχει για μένα κάτι, να το φέρει εδώ. Πετάξατε ξανά την μπάλα στην εξέδρα… Είπατε ότι θα κάνετε ελέγχους. Δηλαδή πήγε το κλιμάκιο εκεί, έκανε έλεγχο και βρήκε παραβάσεις, κι εμείς ελέγξαμε τα πάντα και δεν βρήκαμε τίποτα! Ποιον κοροϊδεύετε; Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς και τις προσβολές. Στην τοξικότητα, απαντάτε με αλητεία! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και όταν θα έρθει ξανά, θα αποκαλυφθούν όλα».
Απαντώντας ο δήμαρχος, τον κατηγόρησε για προσωπικό μένος απέναντι στον κ. Βαγιανό ενώ τον επέπληξε (επίσης με βαριές προσβολές) για τη νομική του ιδιότητα λέγοντας πως δεν γνωρίζει τα ουσιώδη. Επέμεινε ότι το πόρισμα δεν το έχει λάβει ο Δήμος στα χέρια του.
Η αντικατάσταση του Σ. Στάγκα στο δ.σ. της ΔΕΥΑΡ
Ακολούθησε η συζήτηση για την εισήγηση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ για την αντικατάσταση του κ. Στέργου Στάγκα από τον κ. Αγαπητό Πάλλα, όπου οι παρατάξεις των κ.κ. Καμπουράκη και Γερονικόλας συμφώνησαν. Ο κ. Τάκης Πότσος, πάντως, ζήτησε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με σημείο αιχμής το πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ της χώρας.
Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Βαγιανός, είπε ότι είχε ψηφίσει το 99% των αποφάσεων της ΔΕΥΑΡ ενώ εκθείαζε συνεχώς το έργο της σημερινής διοίκησης, επανειλημμένα. «Η απομάκρυνση του κ. Στάγκα δεν σχετίζεται με την αρνητική του ψήφο σε κάποια θέματα. Δεν έχει σχέση με την ‘γραμμή’ της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ. Είχε να κάνει με δηλώσεις που έγιναν».
Τοποθετούμενη επί του θέματος η κα Στεφανία Στάγκα, ζήτησε τη διαγραφή των κ.κ. Δημήτρη Τσίκκη και Τάσου Σπανού οι οποίοι απουσιάζουν συνεχώς από τα δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, το οποίο αποδέχτηκε ο κ. Βαγιανός που είπε ότι το γνωρίζει και θα αποσταλούν 3 ακόμη προσκλήσεις και αν δεν εμφανιστούν, θα γίνει αντικατάστασή τους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η απόφαση είναι πολιτικά λανθασμένη ως προς τον τρόπο και το ύφος με το οποίο εισηγήθηκε και υλοποιήθηκε. Η επιχειρηματολογία της εισήγησης και η συνολική διαχείριση του θέματος, δεν τιμούν ούτε τον θεσμό ούτε τα μέλη του δ.σ. Τελικά, δεν σας άξιζε ο πατέρας μου…».
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης να εγκρίνονται ομοφώνως.