Τοπικές Ειδήσεις

Έγκριση υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο, για την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης Σκάλας Πάτμου

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Στο στάδιο της υλοποίησης περνά το πολυαναμενόμενο έργο κατασκευής του νέου δικτύου ύδρευσης της Σκάλας Πάτμου, μετά την προέγκριση υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο, στην οποία προέβη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, η ΕΥΔ ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Δίκτυο Ύδρευσης Σκάλας Πάτμου», το οποίο αποτελεί υποέργο της ομώνυμης Πράξης, συνολικού προϋπολογισμού 1.638.590,89 € (μετά από την απόφαση αύξησης της αρχικής χρηματοδότησης του 1.495.460,21 ευρώ, που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο τον περασμένο Ιούνιο).

Πρόκειται για έργο πνοής για την Πάτμο, που έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, της καταλληλότητας του πόσιμου νερού και να απαλλάξει τους κατοίκους από τους κατασκευασμένους με ακατάλληλα υλικά αγωγούς από τους οποίους αποτελείται το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, πρόβλημα που έχει ταλανίσει επί σειρά ετών τον Δήμο Πάτμου. Επιπλέον, η παλαιότητα του δικτύου προκαλεί συχνές θραύσεις που έχουν επίπτωση στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

Λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του έργου και σε συνεννόηση με τον Δήμο, προτάθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη η ένταξή του στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιαγίο 2014 – 2020”, που συγχρηματοδοτείται από το

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, η Περιφέρεια συνήψε Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Πάτμου, βάσει της οποίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ, ανέλαβε την ωρίμανση και κατασκευή του έργου, ως φορέας υλοποίησης για λογαριασμό του Δήμου Πάτμου που είναι ο κύριος του έργου.

Το νέο δίκτυο διανομής ολοκληρωμένο θα καλύψει όλους τους δρόμους εντός του οικισμού της Σκάλας, ενώ θα εξυπηρετεί και τον οικισμό Μελόι. Τα υφιστάμενα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και με λειτουργικά προβλήματα, καταργούνται, ενώ διατηρούνται οι υφιστάμενες ιδιωτικές παροχές.

Το έργο, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

· Δίκτυο διανομής εντός οικισμού Σκάλας Πάτμου και Μελόι και δίκτυο μεταφοράς νερού προς τις νέες δεξαμενές, συνολικού μήκους περίπου 31,6 χλμ.

· Δύο νέων δεξαμενές αποθήκευσης (200 κμ και 500 κμ)

· Αντλιοστάσιο παροχής 115 κ.μ. / ώρα

· Συνδέσεις του νέου δικτύου με τις υφιστάμενες θέσεις υδροληψίας των ιδιωτικών συνδέσεων.

Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της Πράξης, έχει οριστεί η 31/12/2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου