ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα συμφωνία για την απασχόληση προτείνει η ΕΣΕΕ μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπ. Εργασίας και ΟΑΕΔ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κορκίδης Βασίλης

Μία νέα συμ­φω­νία για την απα­σχό­λη­ση με­τα­ξύ κοι­νω­νι­κών εταί­ρων, υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας και του ΟΑΕΔ προ­τεί­νει η Ελ­λη­νι­κή Συ­νο­μο­σπον­δία Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

Όπως ση­μειώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή της η συμ­φω­νία αυτή θα διέ­πε­ται από την αρχή της εται­ρι­κό­τη­τας και θα εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της αντι­με­τώ­πι­σης των ζη­τη­μά­των της αξιο­ποί­η­σης του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού της χώρας με την πα­ράλ­λη­λη στή­ρι­ξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

«Επει­δή πολ­λές φορές η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μας εφο­διά­ζει με καλές πρα­κτι­κές, αξί­ζει να ανα­φερ­θεί η πρό­σφα­τη συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των κοι­νω­νι­κών εταί­ρων και ΟΑΕΔ για το σχε­δια­σμό και την ωρί­μαν­ση δρά­σε­ων ενερ­γη­τι­κών πο­λι­τι­κών απα­σχό­λη­σης, οι οποί­ες εν­σω­μα­τώ­νουν και­νο­το­μί­ες ικα­νές να βελ­τιώ­σουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους. Θε­ω­ρού­με ότι αυτή ευ­και­ρία για συ­νερ­γα­σία θα πρέ­πει να συ­νε­χι­στεί και να διευ­ρυν­θεί πε­ραι­τέ­ρω, καθώς όταν ετοι­μά­ζο­νται δρά­σεις για την αγορά, είναι αυ­το­νό­η­το ότι πρέ­πει να ξέ­ρεις τις ανά­γκες της και το πώς θα την προ­σεγ­γί­σεις, πράγ­μα που δια­σφα­λί­ζε­ται με τη συμ­με­το­χή των κοι­νω­νι­κών εταί­ρων» όπως ση­μειώ­νει η ΕΣΕΕ.

Πέρα από το ζή­τη­μα των ενερ­γη­τι­κών πο­λι­τι­κών απα­σχό­λη­σης, όμως, η ΕΣΕΕ πι­στεύ­ει ότι υπάρ­χει με­γά­λο πεδίο για συ­νερ­γα­σία για ζη­τή­μα­τα διά­γνω­σης, ρύθ­μι­σης και ανα­βάθ­μι­σης δε­ξιο­τή­των. Οι κοι­νω­νι­κοί εταί­ροι ως τώρα έχουν συ­νερ­γα­στεί σε πολ­λές κομ­βι­κές δρά­σεις (Διά­γνω­ση αγο­ράς ερ­γα­σί­ας, μα­θη­τεία, πι­στο­ποί­η­ση προ­σό­ντων κ.ά.) με καλά απο­τε­λέ­σμα­τα τα οποία είχαν και την πο­λι­τι­κή τους ανα­κε­φα­λαί­ω­ση (π.χ. άρση αυ­το­δέ­σμευ­σης για το Σύ­στη­μα Διά­γνω­σης της Αγο­ράς Ερ­γα­σί­ας), «όμως η βάση της συ­νερ­γα­σί­ας ήταν στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις ad hoc. Θε­ω­ρού­με ότι είναι πλέον ώρι­μες οι συν­θή­κες για την συ­στη­μα­το­ποί­η­ση της συ­νερ­γα­σί­ας αυτής, με πε­ριε­χό­με­νο το οποίο θα συ­να­πο­φα­σι­στεί από όλες τις πλευ­ρές» ανα­φέ­ρει η ΕΣΕΕ.

Η συ­νο­μο­σπον­δία, τέλος, επι­μέ­νει στην πάγια θέση της να δο­θούν ισχυ­ρά κί­νη­τρα με τις πο­λι­τι­κές απα­σχό­λη­σης, ώστε οι αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νοι να γί­νουν ερ­γο­δό­τες, δη­μιουρ­γώ­ντας του­λά­χι­στον μια νέα θέση ερ­γα­σί­ας και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από 500.000 μι­κρο­με­σαί­οι ερ­γο­δό­τες να προ­σλά­βουν από έναν άνερ­γο, αφού, όπως φαί­νε­ται άλ­λω­στε, οι Μμε Επι­χει­ρή­σεις είναι αυτές που το­νώ­νουν την απα­σχό­λη­ση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.