Την έκδοση ενός 45χρονου Τούρκου στην πατρίδα του και την παράδοσή του στην τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Πρόκειται για τον ιστορικό και δημοσιογράφο Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από “ερυθρά αγγελία” της Ιντερπόλ.

Είναι μία εξέλιξη η οποία έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία τον ζητεί για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής, μετά από καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».

Σύμφωνα πάντα με τη συνήγορό του, ο 45χρονος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και υποστηρίζει ότι δεν θα έχει δίκαιη ποινική μεταχείριση στην πατρίδα του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων με ορατό τον κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια. Η είδηση μεταδίδεται και από τουρκικά μέσα, τα οποία κάνουν λόγο για μία απόφαση έκπληξη.

Ο Τουργκούτ Καγιά είναι γνωστός για τη φιλοκουρδική-αριστερή του δράση στη γείτονα από νεανική ηλικία. Σύμφωνα με τη συνήγορό του ο Άρειος Πάγος είπε ναι στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι τουρκικές αρχές και πλέον η απόφαση για παράδοση στην τουρκική δικαιοσύνη,σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τουρκικά ΜΜΕ: Απόφαση – έκπληξη η έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

Απόφαση – έκπληξη χαρακτηρίζουν την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ οι αριστερές οργανώσεις στην Τουρκία εντάσσουν την απόφαση αυτή στο πλαίσιο του ”παζαριού” που διεξάγεται, όπως ισχυρίζονται, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την απελευθέρωση φυλακισμένων και καταζητούμενων στις δύο χώρες.

Ο 45χρονος Τουργκούτ Καγιά κατάγεται από την Τραπεζούντα και βρίσκονταν στη λίστα ”τρομοκρατών” του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που έχουν διαφύγει και αναζητούνται στο εξωτερικό. Για τον κ. Καγιά είχε εκδοθεί ”ερυθρά” αγγελία από την Ιντερπόλ για αδικήματα που είχε διαπράξει αλλά και για εκκρεμή ποινή φυλάκισης στην Τουρκία.

Ο 45χρονος είχε εισέλθει στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Αμέσως έκανε αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, η οποία απορρίφθηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου στις 30 Μαίου 2018.

O Τουργκούτ Καγιά είχε συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα το 2015, ωστόσο 40 ημέρες μετά είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ελληνικές αρχές.

Είναι μέλος του ”εκτός νόμου”, όπως χαρακτηρίζεται, Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος/Μαρξιστικού Λενινιστικού, TKP/ML – TİKKO. Πρόκειται για μία αριστερή οργάνωση, η οποία χαρακτηρίζεται ”τρομοκρατική” από τις τουρκικές αρχές και μερίδα του τουρκικού τύπου.

Πηγή: ant1news.gr, Sabah

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ