Τοπικές Ειδήσεις

Τα δεδομένα για τη φετινή σεζόν στην πραγματική τους διάσταση – Aκυρώσεις και για τον Aύγουστο

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Ενας καλός φίλος, ξενοδόχος, μού είπε πριν δυο μέρες: «Μήπως πρέπει να σταματήσει όλος αυτός ο εφησυχασμός και να ειπωθούν τα δεδομένα για τον τουρισμό στην πραγματική τους διάσταση, ώστε να γίνει η ανάλογη προετοιμασία από όλους τους άμεσα ή έμμεσα ασχολούμενους»;
Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση θέλει την εκκίνηση της φετινής σεζόν να γίνεται τον Ιούλιο. Για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο απαιτεί να έχει προηγηθεί μια περίοδος τουλάχιστον 30 ημερών χωρίς κρούσματα στην Ευρώπη, ώστε να έχει δρομολογηθεί η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων. Εάν πράγματι θα έχει επικρατήσει μια τέτοια συνθήκη, τότε δειλά – δειλά μπορεί να ξεκινήσουν οι κρατήσεις, κυρίως από εκείνους που αυτή τη στιγμή έλαβαν ένα voucher έναντι της προκαταβολής ή του πακέτου που πλήρωσαν για διακοπές τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και αναγκάστηκαν να ακυρώσουν λόγω των μέτρων.
«Όμως σε ποια ξενοδοχεία θα πάνε αυτοί οι λιγοστοί επισκέπτες;». Για να λειτουργήσει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα απαιτεί προσωπικό 80 ατόμων και αυτό μεθερμηνεύεται σε ανάγκη για τουλάχιστον 50% πληρότητα των κλινών του ώστε να εξασφαλιστεί το ημερήσιο λειτουργικό κόστος (δεν περιλαμβάνει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, συντηρήσεις, πληρωμές δανείων κλπ). Αν η μονάδα διαθέτει 500 κλίνες, τότε χρειάζεται τουλάχιστον 250 επισκέπτες ημερησίως που μάλιστα θα έχουν πληρώσει τιμές κανονικών συνθηκών κι όχι κρίσης. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των 500 κλινών στη Ρόδο υπάρχουν περισσότερα από 200 ξενοδοχεία. Πόσα από αυτά θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ελάχιστη λειτουργική πληρότητα;
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχει ξενοδόχος που θα προχωρήσει στο άνοιγμα της μονάδας του εάν δεν έχει εξασφαλίσει διάρκεια στις κρατήσεις. Το ποσοστό πληρότητας 50% θα οδηγήσει σε άνοιγμα ενός ξενοδοχείου τον Ιούλιο, με την προϋπόθεση ότι η ίδια πληρότητα θα έχει εξασφαλιστεί και για τον Αύγουστο.

Άρχισαν οι ακυρώσεις
για τον Αύγουστο
Οι ακυρώσεις κρατήσεων για τον Αύγουστο είναι πια γεγονός. Είτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε μικρά καταλύματα έχουν αρχίσει να δέχονται ακυρωτικά για τον 8ο μήνα του έτους. Οι λόγοι που οδηγούν τους επισκέπτες σε μια τέτοια ακύρωση μπορεί να είναι πολλοί. Ο πιο λογικός εστιάζεται στο φόβο και στην ανάγκη του μέσου ευρωπαίου να εξασφαλίσει χρήματα λόγω ανεργίας ή πιθανής ανεργίας. Υπάρχουν κι εκείνοι που ακυρώνουν έχοντας τη σιγουριά ότι θα βρουν σαφώς καλύτερες προσφορές όταν κάνουν νέα κράτηση τον Ιούλιο.
Άλλη εκτίμηση θέλει τους επισκέπτες να επιδιώκουν να γυρίσουν τις πλάτες στα μεγάλα ξενοδοχεία, τουλάχιστον για φέτος και να στραφούν στα μικρά καταλύματα διότι εκεί θα κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα;
Είναι πολλά που μπορούν να γραφτούν ακόμα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι στη μετά κορωνοϊό εποχή δεν θα υπάρχουν πια μπουφέ στα ξενοδοχεία και το σέρβις των επισκεπτών θα γίνεται ατομικά, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η εκτίναξη του κόστους σε προσωπικό.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα βιώσουν στο πετσί τους όλο το πρόβλημα, τόσο της περιορισμένης εργασίας, όσο και ενός χειμώνα εξαιρετικά δύσκολου. Επιπρόσθετα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι tour operators που θα αντέξουν και ποιοι θα καταρρεύσουν. Ο μόνος που αυτή τη στιγμή φαίνεται να ξεπερνά την κρίση, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι η «TUI» που εξασφάλισε δάνειο 1,8 δις ευρώ. Μα αν ο γίγαντας της τουριστικής βιομηχανίας κλονίστηκε, σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι μικροί; Πόσες σεζόν θα χρειαστούν ώστε οι τουρίστες να μάθουν να ταξιδεύουν χωρίς tour operators;
Μια καλή εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στη μετά κορωνοϊό εποχή δίνει η επιστολή του κ. Γιώργου Ματσίγκου, που ως πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου απευθύνεται προς τα μέλη του. Μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Σίγουρα θα τελειώσει το πρόβλημα, αλλά θα αφήσει πολλές πληγές.
Πολλοί θα χάσουν συγγενικά τους πρόσωπα, θα μείνουν άνεργοι ή με μειωμένο ωράριο. Ερχεται οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, επομένως άδεια πορτοφόλια.
Οι ηλικιωμένοι, επαναλαμβανόμενοι πελάτες θα είναι σκεπτικοί και φοβισμένοι. Γενικά η ψυχολογία των πολιτών θα είναι πεσμένη, διάθεση για διακοπές ελάχιστη.
Επομένως, θα επέλθει καθυστέρηση έναρξης της σεζόν, που θα χαρακτηριστεί από τις χαμηλές πληρότητες. Ιδίως κάποιες αγορές θα πάρουν μπροστά με καθυστέρηση, όπως Ιταλία, Γαλλία.
Όπως ίσως γνωρίζετε, κάποιες αεροπορικές εταιρείες και tour operators ακύρωσαν το πρόγραμμα του Μαΐου και υπάρχει σκέψη και για Ιούνιο (έχουμε ήδη επίσημη ακύρωση προγράμματος από την FINNAIR).
Επιπλέον οι μεγάλες μας αγορές, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία θα αργήσουν να ανακάμψουν οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά.
Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για μια δύσκολη και μειωμένη σεζόν, ευχόμενοι να μην πτωχεύσουν αεροπορικές εταιρείες και Tour Operators μέχρι τότε.
Και φυσικά, μειωμένες τιμές που σίγουρα θα ζητήσουν τότε οι Τ.Ο, γιατί τώρα οποιαδήποτε προσφορά «καίγεται» και είναι αναποτελεσματική.
Γίνεται λόγος για επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.
Επιθυμητή από όλους μας, αλλά δύσκολη για φέτος. Ποιοι θα ταξιδέψουν;
Ποια σχολεία θα κλείσουν στην Ευρώπη το φθινόπωρο αφού πρέπει να αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα;
Ποιες εταιρείες θα δώσουν άδειες αφού πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ;
Ποιοι συνταξιούχοι θα θελήσουν να ταξιδέψουν;
Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, επιχειρηματίες, συνεργάτες, προσωπικό, συνάδελφοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Να είστε σίγουροι ότι με συναδελφική αλληλεγγύη, θα νικήσουμε τον αόρατο εχθρό και θα βγούμε πιο δυνατοί, ενωμένοι, για να φιλοξενήσουμε και πάλι τους επισκέπτες μας, με ευγένεια, χαμόγελο, ποιότητα, ελληνική φιλοξενία.
Ανυπομονούμε να ξανανοίξουμε σύντομα τα ξενοδοχεία μας και να συνεχίσουμε μαζί τις δράσεις μας».

Μήπως πρέπει…;

Τελικά, μετά από τα χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης, η μόνη μας έγνοια είναι η επιβίωση; Να εξασφαλίσουμε φαγητό για σήμερα και να μείνουμε ασφαλείς, κλεισμένοι στα σπίτια μας; Αυτό είναι; Μήπως οι απαιτήσεις μας ως κοινωνίες ανθρώπων που επί χρόνια πληρώνουμε βαρύ φόρο για τη διατήρηση της συνοχής μας πρέπει να γίνουν πιο μεγάλες και να μην αποδεχθούμε νομοτελειακά πως στο τέλος όλου αυτού θα γίνει άλλη μια αναδιανομή του πλούτου; Σήμερα χρειάζονται μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του τουρισμού ως του πιο σημαντικού πυλώνα της οικονομίας και είναι απαραίτητο τα μέτρα αυτά να διεκδικηθούν από όλους, ώστε αντιστοίχως όλοι να μπορέσουν να επανακάμψουν στη μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Τάκης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ    02.04.2020 22:52

    Παράλληλα ειναι καιρός να αντιμετωπιστεί και η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που εξαιτίας αυτής θα αφήσει καταστροφικές συνέπειες.

  • gyx owe    02.04.2020 09:08

    Ευκαρία να αναλογιστούμε και δυστυχώς να υποστούμε τις συνέπειες της σταδιακής αποβιομηχάνισης της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σχολιασμός άρθρου