Σαν βόμβα έπεσε η είδηση ότι ο δραστήριος επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής – Από την περασμένη Πέμπτη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Στέλιος Σκλαβενίτης εξέπνευσε σε ηλικία 52 ετών. Την περασμένη εβδομάδα είχε παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης και τελικά κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε περαιτέρω με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία».

 Το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας, σε ηλικία (όπως προαναφέρθηκε) μόλις 52 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Τετάρτη στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην αγορά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος είναι σοκαρισμένος από τον αδόκητο θάνατο του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν αυτός που χάρη στην επιμονή του και στις προσεκτικές του κινήσεις κατάφερε να φέρει εις πέρας, μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, τη μεγάλη και ζωτικής σημασίας για την αγορά εργασίας στη χώρα μας, συμφωνία συγχώνευσης με την «Μαρινόπουλος

Επρόκειτο για ένα εθνικό και όχι προσωπικό στοίχημα, όπως έλεγαν στην οικογένεια Σκλαβενίτη, καθώς η επιτυχία του έκρινε την τύχη χιλιάδων εργαζομένων. Και αυτό γιατί χάρη στην αίσια έκβασή της οι εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» δεν οδηγήθηκαν στην ανεργία και παρέμειναν στο δυναμικό της νέας εταιρείας. Σήμερα ο όμιλος αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με το που ολοκληρώθηκε το deal, oι διοικούντες ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. «Δεν κάναμε και ούτε κάνουμε απολύσεις. Από την στιγμή που αναλάβαμε έχουμε προσλάβει περίπου 1.000 εργαζόμενους στα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος που ήταν υποστελεχωμένα», σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές της «Σκλαβενίτης» και παρά τη διάχυτη ικανοποίηση από το κλείσμο της συμφωνίας συγχώνευσης, υπογράμμιζαν πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι εφήμερες εντυπώσεις, αλλά η δημιουργία μιας βιώσιμης και κερδοφόρας επιχείρησης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Θα κριθούμε στο τέλος του 2018», έλεγαν οι ίδιες πηγές, η αρχή του έτους ωστόσο επεφύλασσε ένα αναπάντεχο και ισχυρό για την οικογένεια πλήγμα με την ξαφνική απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η μεγαλύτερη, όμως, αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο πορεύτηκε στη ζωή είναι τα συγκινητικά μηνύματα από εργαζομένους στον Όμιλο. Τα social media φιλοξενούν πληθώρα αναρτήσεων εργαζομένων που του εύχονται «Καλό Παράδεισο», μιλώντας για «υπέροχο άνθρωπο και υπεύθυνο εργοδότη», τονίζοντας ότι «έδινε ψωμί» σε 23.000 εργαζόμενους.

Πολλές θετικές αναφορές γίνονται στην απόφαση του Ομίλου Σκλαβενίτη να σεβαστεί την αργία της Κυριακής και τους εργαζομένους του, αρνούμενος να ανοίξει τα καταστήματά του τις Κυριακές, αλλά και στην γενικότερη εργασιακή πολιτική που ακολουθούσε με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Έχετε δει σε άλλο σούπερ μάρκετ τόσους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας; Όλοι παίρνουν νέους, από τον Σκλαβενίτη πήρα σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος.

ΣΕΒ: Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φεσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου.

«Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ.

«Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος.»

 Μίχαλος: Ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεων του.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για την λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του».

Κορκίδης: Καλό ταξίδι στον Παράδεισο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά Του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο, τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό για όλα τα καλά που προσέφερε απλόχερα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Καλό ταξίδι στον Παράδεισο!»

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

«Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Για θαυμάσιο άνθρωπο μιλά στο συλλυπητήριο μήνυμά του και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του και όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου».

Πηγές skai.gr/ protagon,gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ