Απόψεις

Η μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου και το Πείραμα της Φιλαδέλφεια

Χέρια πρησμένα από την κούραση, πρόσωπα γεμάτα ρυτίδες και ταλαιπωρία, ρούχα σκονισμένα, κορμιά λυγισμένα από το κουβάλημα. Δεν πρόκειται για τους ναύτες του καραβιού «Λέων» που συμμετείχε στο πείραμα της Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου Ρόδου που συμμετέχουν ίσως στην δυσκολότερη μετακόμιση του αιώνα κατά την εκτίμησή μας. Το Κτηματολόγιο Ρόδου, μία Υπηρεσία που απαριθμεί εκατομμύρια χειρόγραφα αρχεία και χιλιάδες λίστες αρχείων που περιλαμβάνουν το δημιουργηθέν πρωτογενές αρχειακό υλικό από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας σχετικό με τις ιδιοκτησίες ακινήτων των Ροδιτών.

Κατά τη διάρκεια της μετεγκατάστασης του αρχείου του Κτηματολογίου Ρόδου, άλλοι στοχοποιήθηκαν και άλλοι έχασαν τον ύπνο τους εξαιτίας της ευθύνης που θα συνόδευε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Άνθρωποι που συνεργάζονταν καθημερινά με τους υπαλλήλους του Κτηματολογίου Ρόδου εξαιτίας της καθημερινής τους ενασχόλησης με τις μεταβιβάσεις ακινήτων κλίθηκαν να πάρουν θέση άμυνας ή επίθεσης διότι η αναστολή λειτουργίας μιας τόσο νευραλγικής Υπηρεσίας θα τους απέκοπτε από ένα σοβαρό εισόδημα.

Η απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης για ότι ζήσαμε εμείς οι υπάλληλοι αλλά και όσοι μας βοήθησαν για να φθάσουμε κοντά στην ολοκληρωτική μετεγκατάσταση αυτής της Υπηρεσίας δεν θα μπορούσε εύκολα να κινηματογραφηθεί αν και εν τέλει θα έπρεπε γιατί δεν θα μπορούσε κανένας να διανοηθεί ότι θα έπρεπε να πάρουν θέση για ένα τέτοιο εγχείρημα όλοι οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι του νησιού μας για να εκτελεσθεί με τόση επιμέλεια η μετεγκατάσταση αυτή. Οι άνθρωποι που μας έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα πρέπει να μακαρίζονται για πολλά χρόνια. Ακόμα και αυτοί που μεταξύ τους είχαν κοντράρει θα πρέπει και αυτή η κόντρα να θεωρηθεί αποδοτική αφού με τον ένα ή άλλο τρόπο έφερε αποτέλεσμα.

Ζήσαμε και εμείς και το συνεργείο που απέστειλε ο Δήμος Ρόδου στιγμές κούρασης και ταλαιπωρίας. Ένα απίστευτα μεγάλο αρχείο έπρεπε να συγκεντρωθεί, να διαχωριστεί, να απογραφεί, να συσκευασθεί στο παλιό κτίριο, να μεταφερθεί σε κοντέινερ (όχι μόνο ένα..) στο νέο κτίριο στη συνέχεια να ανοιχτούν οι χιλιάδες κούτες και να τοποθετηθεί το αρχείο στη σωστή του σειρά. Ένα back up σε χειρόγραφα αρχεία πλέον του αιώνος.

Κι όλα αυτά από ένα συνεργείο του αναδόχου και τους λιγοστούς υπαλλήλους που λιγόστευαν ακόμα κι άλλο για διάφορους λόγους ανθρώπινους κυρίως. Πολλές φορές μας είδατε να μαζεύουμε κούτες από τους κάδους του δρόμου γιατί όσο μαζεύαμε τόσο βρίσκαμε νέα ιστορικά αρχεία και φαινόταν ατελείωτο. Από τον Ιούνιο 2021 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει περίπου οκτώ (8) μήνες μέσα στον καύσωνα χωρίς κλιματισμό και τώρα στο καταχείμωνο χωρίς θέρμανση. Μερικοί έγιναν οι σκιές του εαυτού τους γιατί σαν σκιές δουλεύαμε. Δεν ξέραμε σε τι έκταση και πόσο μεγάλο ήταν το αρχείο ούτε υπήρχε επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν ώστε να έχουμε την έτοιμη γνώση ή την εμπειρία. Βασισθήκαμε στο ένστικτό μας, τις γνώσεις μας, και στην επιθυμία μας να επαναλειτουργήσει η Υπηρεσία μας με ταυτόχρονη διάσωση του πολύτιμου αρχείου της. Φυσικά αρωγοί ο Δήμος Ρόδου που εκτός από τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη μας βοήθησε και ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος, επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τέλος οι άνθρωποι που δημοσιοποίησαν αρκετές φορές τα προβλήματά μας δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Τέλος αναφέρθηκα στο «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» γιατί κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει το εγχείρημα αυτό αφού κινηθήκαμε με τους νόμους της Κβαντικής Φυσικής να μετακομίσουμε ένα τόσο ογκώδες και σημαντικό αρχείο μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και να το επανατοποθετήσουμε στην ορθή του σειρά ώστε να καταστεί λειτουργικό.

Μια μικρή περιγραφή στο διαδίκτυο αναφέρει πως «ο καθένας από τους ναύτες και τους αξιωματικούς που ήταν πάνω στο πλοίο έπαψε να βλέπει τον εαυτό του και τους συντρόφους του, ενώ όποιος βρισκόταν έξω από τη σφαίρα του μαγνητικού πεδίου δεν μπορούσε να δει τίποτα άλλο από το γενικό σχήμα του πλοίου σαν σε πυκνή ομίχλη. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το εγχείρημα, επειδή κάποιοι από το πλήρωμα του πλοίου κάηκαν, άλλοι εξαφανίσθηκαν και άλλοι τρελάθηκαν. Λέγεται ότι το πλοίο που συμμετείχε στο υποτιθέμενο πείραμα δόθηκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο αμερικανικής βοήθειας και ονομάστηκε «Λέων».

Εμείς ελπίζουμε να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργάζονται ή έστω να κοντράρονται αποδοτικά. Ελπίζουμε το πολύτιμο ιστορικό αρχειακό υλικό του Κτηματολογίου Ρόδου να παραμείνει στον τόπο μας για τις επόμενες γενιές λειτουργώντας ως φάρος γνώσεων του παρελθόντος και της ιστορίας του τόπου μας.

Ελένη Ν. Καραγιάννη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου