ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Αν βγαίναμε από το ευρώ, θα γινόμασταν Συρία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Για την περίοδο συγκυ­βέρ­νη­σης Σαμαρά-Βενιζέλου, τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ, την περί­φημη δια­πραγ­μά­τευση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, αλλά και τα σενάρια που τον παρου­σιά­ζουν ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας μίλησε σε συνέ­ντευξή του στο ραδιό­φωνο του ΣΚΑΪ ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρ­νά­ρας.

Έχω σεβασμό στη Μέρκελ διότι συνέ­βαλε τελικά να σωθεί η Ελλάδα, και εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος κρί­νο­νται τα πράγ­ματα, αλλά την άνοιξη του 2014 ήταν η τελευ­ταία φορά που το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο εκτα­μί­ευσε δόση» τόνισε αρχικά ο κ. Στουρ­νά­ρας, προ­σθέ­το­ντας:

«Πολύ καλά έγιναν κατά τη διάρ­κεια της πρω­θυ­πουρ­γίας του Σαμαρά, τώρα τα υπό­λοιπα θα τα γράψει η ιστορία. Η Ελλάδα πραγ­μα­τικά γλίτωσε στην τρίχα, η Μέρκελ τελικά έπαιξε ένα πολύ σημα­ντικό ρόλο στο να σωθεί η Ελλάδα, άρα με σεβασμό την κοιτάζω αλλά δεν σημαί­νει ότι όλα όσα λέει είναι σωστά». Μάλιστα, ανα­φερ­θείς στο παρα­σκή­νιο με το επο­νο­μα­ζό­μενο «time-out» που είχε προ­τεί­νει ο τότε Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε, απο­κά­λυψε πως «αν η Ελλάδα έβγαινε τότε από το Ευρώ, θα γινόταν Συρία».

Σε ερώτηση για το αν ήταν φάουλ των δανει­στών το ότι το 2014 δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για έξοδο από το Μνη­μό­νιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κάνει όλες τις απα­ραί­τη­τες κινή­σεις, και περί­με­ναν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρ­νά­ρας συμ­φώ­νησε χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την κίνηση αυτή ως το «μεγα­λύ­τερο φάουλ», καθώς ο όρος που είχε τεθεί στη χώρα μας από το Eurogroup ήταν όταν πιά­σουμε πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα, τότε θα γινόταν «ανα­δό­μηση» χρέους, μείωση επι­το­κίων.

«Μετά η Γερ­μα­νία είχε Ευρω­ε­κλο­γές και δεν ήθελε να το κάνει, επο­μέ­νως προ­σπα­θή­σαμε να βρούμε κάθε δικαιο­λο­γία. Η δεύτερη δικαιο­λο­γία ήταν πως αν το κάναμε τώρα, πέσει αυτή η κυβέρ­νηση και έρθει μια άλλη πιο απεί­θαρχη, δεν θα έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας. Αλλά τελικά επειδή όλα κρί­νο­νται εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος, αν το κάναμε τότε, ίσως να μη χρεια­ζό­ταν το τρίτο μνη­μό­νιο, το οποίο ήταν ίσως και το πιο σκληρό από όλα», υπο­γράμ­μισε ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας.

Απα­ντώ­ντας στον ισχυ­ρι­σμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η δια­πραγ­μά­τευσή του δεν κόστισε 100 δισε­κα­τομ­μύ­ρια, ο κ. Στουρ­νά­ρας παρέ­πεμψε στην Ανάλυση της Βιω­σι­μό­τη­τας του Δημο­σίου Χρέους από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014 και σε αυτήν στο τέλος του πρώτου εξα­μή­νου του 2015. «Τα έζησα αυτά, δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, τα έζησα στην πλάτη μου. Πολλοί λίγοι ξέρουν τι περά­σαμε τότε, άρα είναι λογικό να αισθά­νο­μαι μια ευαι­σθη­σία για τα θέματα αυτά. Ξέρω όμως ότι τελικά τέλος καλό, όλα καλά και φτά­νουμε σε σημείο να απο­τε­λούμε υπό­δειγμα και από τη Γερ­μα­νία και από τη Γαλλία».

Παράλ­ληλα, ως προς τα σενάρια που τον παρου­σιά­ζουν ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας, ήταν κατη­γο­ρη­μα­τι­κός. «Η χώρα έχει πρόεδρο η οποία είναι πολύ καλή κατά την άποψή μου, αν θέλετε την γνώμη μου στον βαθμό που μου πέφτει λόγος, και η χώρα έχει κεντρικό τρα­πε­ζίτη που του αρέσει η δουλειά που κάνει».

Τρα­πε­ζι­κές προ­μή­θειες

Όσον αφορά το ζήτημα των τρα­πε­ζών και των προ­μη­θειών, ο κ. Στουρ­νά­ρας σημεί­ωσε ότι «οι προ­μή­θειες που παίρ­νουν οι τρά­πε­ζες δεν είναι μόνο προ­μή­θειες από μετα­φορά χρη­μά­των, από ανάληψη από τα ATM που αφορούν τα μέτρα είναι και προ­μή­θειες από επεν­δυ­τική τρα­πε­ζική από δια­χεί­ριση χαρ­το­φυ­λα­κίων άρα δεν μπορείς να παρέμ­βεις σ’ αυτά, αυτά είναι αμοιβές που κάνουν για δου­λειές που κάνουν. Άρα πιστέψτε με είναι τα μέτρα σωστά, μετρη­μένα και τιμο­λο­γη­μένα. Ίσως και οι τρά­πε­ζες έχουν πέσει λίγο θύμα της δικής τους ρητο­ρι­κής ότι πάνε όλα τέλεια, ότι έχουν πολύ μεγάλα κέρδη».

Σημεί­ωσε επίσης ότι «κέρδη έχουν μόνο το τελευ­ταίο διά­στημα. Βεβαίως, πρέπει να έχουν κέρδη και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους είναι απο­τέ­λε­σμα της νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής που ακο­λου­θούμε στην Ευρω­παϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μην ξεχνάτε τα προη­γού­μενα χρόνια είχαν και μεγάλες ζημιές»

«Τα μισά κεφά­λαια των τρα­πε­ζών, λόγω ακριβώς του κου­ρέ­μα­τος των ομο­λό­γων, λόγω των κόκ­κι­νων δανείων, δεν είναι κατα­βε­βλη­μένο κεφά­λαιο ακόμα, είναι μια απαί­τηση έναντι του ελλη­νι­κού δημο­σίου που έχουν, αυτό ονο­μά­ζε­ται ανα­βαλ­λό­μενη φορο­λο­γία. Πλη­ρώ­νουν αλλά συμ­ψη­φί­ζο­νται με την υπο­χρέ­ωση που έχει το δημόσιο απέ­να­ντι τους. Άρα λοιπόν θέλουμε τώρα τα κέρδη που κάνουν ένα μέρος αυτών των κερδών, πρέπει οπωσ­δή­ποτε να πάει σε μέρισμα διότι άνθρω­ποι επέν­δυ­σαν στις ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες. Το Ταμείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας πούλησε μετοχές, δεν μπο­ρούμε να πούμε στους μετό­χους ότι δεν θα πάρετε ποτέ μέρισμα. Άρα λοιπόν ένα κομμάτι θα πάει σε μέρισμα. Ένα κομμάτι βεβαίως πηγαί­νει σε από­σβεση της ανα­βαλ­λό­με­νης φορο­λο­γίας και ένα πηγαί­νει σε αύξηση κεφα­λαίου. Άρα λοιπόν πρέπει να τα πετύ­χουν και τα τρία αυτά μαζί.

Πιστεύω ότι οι minimum προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μία συναί­νεση στην οικο­νο­μική πολι­τική είναι να έχουμε δημο­σιο­νο­μική υπευ­θυ­νό­τητα, δηλαδή να έχουμε κάθε χρόνο ένα δημο­σιο­νο­μικό πλε­ό­να­σμα πρω­το­γε­νές της τάξης του 2-2,5% του ΑΕΠ σαν και αυτό που έχουμε τώρα. Δεύ­τε­ρον να φρο­ντί­ζουμε τη χρη­μα­το­πι­στω­τική στα­θε­ρό­τητα την ευστά­θεια δηλαδή του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος για να μπο­ρούμε να προ­στα­τεύ­σουμε τις κατα­θέ­σεις γιατί ένα από τα μεγάλα επι­τεύγ­ματα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ σε κατα­θέ­σεις ούτε από την πιο απο­μα­κρυ­σμένη συνε­ται­ρι­στική τράπεζα. Τρίτον πρέπει να κάνουμε τις ανα­γκαίες μεταρ­ρυθ­μί­σεις ούτως ώστε να αυξή­σουμε την παρα­γω­γι­κό­τητα της οικο­νο­μίας και τέλος να καλύ­ψουμε το επεν­δυ­τικό κενό, δηλαδή να κάνουμε επεν­δύ­σεις για να φτά­σουμε πια στο μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτά τα τέσσερα πράγ­ματα πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος και στο ζήτημα των επι­το­κίων, σημεί­ωσε ότι «έχουμε κάνει τέσ­σε­ρις μειώ­σεις στην Ευρω­παϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3% αυτό είναι το βασικό επι­τό­κιο. Οι Τρά­πε­ζες το περνάνε στα επι­τό­κια, είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες, και η Τράπεζα της Ελλάδος παρα­κο­λου­θεί ακριβώς αυτή τη μείωση, γιατί τα επι­τό­κια είναι κυμαι­νό­μενα άρα περνάει η μείωση υπο­χρε­ω­τικά και επίσης αναμένω να γίνει ακόμα άλλες 100 μονάδες βάσεις, δηλαδή να φτά­σουμε κοντά στο 2% προς το φθι­νό­πωρο εκτός απρο­ό­πτου πάντα -και θα δούμε τι μπορεί να είναι αυτά τα απρό­ο­πτα, εννοώ στην Ευρώπη και στην Αμερική – γύρω στο 2% να πέσουν τα βασικά επι­τό­κια της Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας, γύρω στο φθι­νό­πωρο του 2025. Ο δανειο­λή­πτης θα το δει άμεσα αυτό».

Σημεί­ωσε ακόμη ότι «φοβό­μα­στε την προ­ε­δρία Τράμπ», διότι, όπως εξήγησε, «αν ο Τραμπ εφαρ­μό­σει αυτά που είπε προ­ε­κλο­γικά, ότι θα βάλει δασμούς, θα μειώσει τους εται­ρι­κούς φόρους στην Αμερική, θα διώξει μετα­νά­στες, λοιπόν αυτά είναι ένα εκρη­κτικό μίγμα και μπαίνει πάνω σε μια κατά­σταση όπου αυτή τη στιγμή το χρέος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών βαίνει ταχέως αυξα­νό­μενο. Πολλοί λένε ότι δεν πει­ρά­ζει γιατί το δολάριο είναι από πίσω, ξεχνάνε όμως ότι το δολάριο είναι η βάση του συστή­μα­τος, διότι ακριβώς στη­ρί­ζε­ται πάνω σε ένα ασφαλές ενερ­γη­τικό στοι­χείο που είναι τα ομόλογα και τα έντοκα γραμ­μά­τια του Αμε­ρι­κα­νι­κού Δημο­σίου, αν αυτά αδυ­να­τή­σουν θα αδυ­να­τή­σει μακρο­χρό­νια και το δολάριο δηλαδή. θα πρέπει η Ευρώπη να ορίσει κάποιον ο οποίος θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί. Πάντα ένας πόλεμος είναι μια πάρα πολύ δυσά­ρε­στη εξέλιξη φυσικά γιατί έχει απώλεια ζωής αλλά και στην οικο­νο­μία, δηλαδή η Ευρώπη μπήκε σε μια κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρα­νίας».

Πηγή: newmoney.gr 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.