Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Υψηλάντης: Ισχυρά μηνύματα έστειλαν από τη Ρόδο οι Αυτοδιοικήσεις

«Αυτό που ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα, θα μπορούσε να το πει κανείς και ως μια συμπυκνωμένη και γι αυτό ισχυρή δόση αυτοδιοίκητής πολιτικής δράσης. Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την προηγούμενη Τετάρτη και Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρόδο, επίσκεψη το Σάββατο των Περιφερειαρχών σε Ρω και Καστελλόριζο, συνεδρίαση δια ζώσης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο τη Δευτέρα και «καπάκι» συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ την Τετάρτη με καμιά εκατοστή θέματα εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης», δήλωσε σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος τύπου Γ. Υψηλάντης προβαίνοντας σε ένα απολογισμό του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξήχθη στη Ρόδο.
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στα ζητήματα και τα μηνύματα που αναδείχθηκαν μέσα από αυτές τις διαδικασίες, στις οποίες, όπως είπε, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο Γιώργος Χατζημάρκος, είτε ως εμπνευστής-συντονιστής, είτε ως Πρόεδρος των διαδικασιών, είτε ως εξαίρετος οικοδεσπότης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΠΝΑΙ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ την περασμένη Τετάρτη: «Για πρώτη φορά συμμετείχαν στη συνεδρίαση του οργάνου έστω και διαδικτυακά, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίασε ταυτόχρονα, πολλοί βουλευτές από περιοχές της χώρας που δεν είναι μέλη της επιτροπής και πλειάδα δημάρχων από όλη την χώρα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου.
Αναδείχθηκε το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, όσον αφορά στο ρόλο της στην Ελλάδα του αύριο. Ξεκαθάρισμα και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων, με ταυτόχρονη διασφάλιση των πόρων και των μέσων (κυρίως ανθρώπινου δυναμικού) για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών, με δυο λόγια μετάβαση από τη σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση των δύο βαθμών, στην τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Απ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, η διοργάνωση ενός μεγάλου αυτοδιοικητικού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των Δήμων και Περιφερειών της χώρας, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Γεγονός που δείχνει τη διάθεση και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν συντεταγμένα και με ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο».
Ακολούθησε την Πέμπτη και την Παρασκευή το συνέδριο της ΕΝΠΕ στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς, όπου σύμφωνα με τον κ. Γ. Υψηλάντη: «Το σύνολο των Περιφερειαρχών και των υπόλοιπων συνέδρων να αναδεικνύουν, να διατυπώνουν και να στηρίζουν με επιχειρήματα την ώριμη πια πρότασή τους για μετάβαση των περιφερειών σε ρόλο αιρετών θεσμών και οργάνων περιφερειακής διακυβέρνησης.
Το κεντρικό κράτος δια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, να αδυνατεί στην παρούσα φάση να πάρει ξεκάθαρη θέση, παραπέμποντας το ζήτημα σε μια πολύπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία «διαβούλευσης» που θα καταλήγει και μάλιστα σταδιακά στην ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Γεγονός που καταδεικνύει, ότι η αυτοδιοίκηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της, μέχρι να ξεκλειδώσει τις συγκεντρωτικές αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους που είναι διαχρονικές, ανεξαρτήτως χρώματος των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το Αθηνοκεντρικό κράτος, όπως συνηθίσαμε να το λέμε, καλά κρατεί και αντιστέκεται σθεναρά».
Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας του Γιώργου Χατζημάρκου για την επίσκεψη των Περιφερειαρχών στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και της Ρω.
«Σε μια χρονική στιγμή που η πατρίδα δέχεται ευθείες προκλήσεις και ανοιχτές απειλές, από την αναθεωρητική γείτονα χώρα, ζήτημα που απασχολεί έντονα τον λαό μας, οι εκπρόσωποι του από όλη τη χώρα, με την φυσική τους παρουσία, διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας και την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα όλων των Ελλήνων να αποκρούσουν κάθε επιβουλή κατά της χώρας μας. Δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν από κοινού όλες οι Περιφέρειες, αναγκαία έργα υποδομής στη νησίδα Ρω. Επιπλέον, στο Καστελλόριζο ο κ. Χατζημάρκος, ανέλαβε -πέραν των αρμοδιοτήτων του-, να παραδώσει πλήρως ανακατασκευασμένο το Δημοτικό Σχολείο του νησιού, ανταποκρινόμενος σε αίτημα των γονέων των μαθητών», είπε ο κ. Υψηλάντης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρώτη μετά το 2020, δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο την περασμένη Δευτέρα και μετά το συνέδριο της ΕΝΠΕ και την επίσκεψη στο Καστελλόριζο.
Ηταν έκδηλη η ανάγκη όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων, να βρεθούν όλοι μαζί και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με φυσική πια παρουσία, γεγονός για το οποίο δεν έκρυψαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους.
Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης αναδείχθηκε το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Ο Περιφερειάρχης, ο Γιώργος Χατζημάρκος, σε μια εξαιρετική και βαθύτατα πολιτική και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του, χωρίς βεβαίως να αποφύγει την αναφορά στην ιστορική πορεία του θέματος, καταδεικνύοντας τις ευθύνες και τους υπεύθυνους για την ολέθρια διαχείρισή του, το επανέφερε στη σωστή του βάση και στις σημερινές συνθήκες διεκδίκησης. Πιο συγκεκριμένα:
Το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν έχει καμιά σχέση με το αυξημένο μεταφορικό κόστος ανθρώπων και αγαθών από και προς τα νησιά μας και με την έννοια αυτή ούτε σχετίζεται, ούτε αντισταθμίζεται με το όποιο μεταφορικό ισοδύναμο, που χρησιμοποιήθηκε ως «γλειφιτζούρι» για να αμβλύνει δήθεν την αντίδραση στην κατάργησή τους.
Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των νησιών μας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η απαίτηση, να διατεθούν από τα τομεακά προγράμματα που χειρίζονται τα υπουργεία, πόροι για την υλοποίηση έργων διανησιωτικής κλίμακας και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως το κάνουν στην υπόλοιπη χώρα με ωφελούμενες όλες σχεδόν της περιφέρειες της (βλέπε Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός, Παράκαμψη Μαλιακού, Ξυνιάδα-Τρίκαλα, ΒΟΑΚ και τόσα άλλα). Ο γεωγραφικός κατακερματισμός της περιφέρειας μας δεν μπορεί να θεωρείται ως μειονέκτημα και να εκλαμβάνεται ως άλλοθι. Η θάλασσα δεν μας χωρίζει. Είναι ο δρόμος που μας ενώνει. Και ο δρόμος αυτός έχει 118 σταθμούς-λιμάνια, για τα οποία το κράτος οφείλει να αναλάβει εξ ίσου γενναιόδωρες πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης σχετικά με τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις αποφάσεις που πάρθηκαν και έκλεισε λέγοντας ότι:
«Θέλω να παρατηρήσω ότι είχαμε μια πράγματι πλούσια σε δράση αυτοδιοικητική εβδομάδα με πάρα πολλούς μετέχοντες κι έναν ευδιάκριτο πρωταγωνιστή, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Γιώργο Χατζημάρκο. Αυτό ακριβώς διαβάζουν και αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις που παρεμπιπτόντως υπέπεσαν στην αντίληψή μας, αυτές τις μέρες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου