Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες διαστάσεις έχουν προσλάβει έμφυλη βία και γυναικοκτονίες

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη την κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, σημειώθηκε ακόμη ένα αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα μία γυναίκα την οποία έσφαξε ο σύζυγός της για λόγους ζήλειας.
Αν και η έμφυλη βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην χώρα μας και στις τοπικές κοινωνίες, τα τελευταία χρόνια πολλά περιστατικά και δολοφονίες λόγω της μεγάλης δημοσιότητας και προβολής από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έλαβαν διαστάσεις, αναγκάζοντας και την Πολιτεία να κοιτάξει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τη νομική διάσταση και φυσικά, τις ποινές.
Στην Ρόδο, είναι πλέον πραγματικότητα το Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου και την αρωγή και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που υπέγραψαν σχετικό Πρωτόκολλο, το οποίο εκπονήθηκε μέσα από διαβουλεύσεις – διεργασίες των εννιά συμμετεχόντων:
1. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών & Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου
2. Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
3. Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου
4. Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
5. Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
6. Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
7. Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
8. Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και
9. Φιλότιμο Ίδρυμα


Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας.
Για το θέμα (και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου), μίλησε στη «δημοκρατική» ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Διονύσης Γουβιάς, από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της περιφερειακής επιτροπής ισότητας, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής:
«Η πρόσφατη γυναικοκτονία που σημειώθηκε και έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις, αποτελεί ακόμη ένα λυπηρό περιστατικό. Δυστυχώς, έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του ό,τι τέτοιες ειδήσεις, μας σοκάρουν. Θα σας έλεγα ότι είναι μια κατάσταση υπαρκτή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας και φυσικά, αν πάμε ακόμη πιο πριν, η έμφυλη βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που το βιώνουν οι γυναίκες εδώ και αιώνες. Είναι ωστόσο θετικό, το γεγονός πως αυτά τα περιστατικά λαμβάνουν διαστάσεις και δημοσιότητα στην εποχή μας, ενώ οι γυναίκες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι μπορούν να απευθύνονται σε δομές και στη δικαιοσύνη, και να μην μένουν σιωπηλές. Οι δολοφονίες αποτελούν λυπηρά γεγονότα, αλλά τουλάχιστον δεν μένουν στο σκοτάδι. Όσον αφορά στις ‘γυναικοκτονίες’ η κοινή γνώμη, αρχίζει να καταλαβαίνει πια ότι γίνονται με κίνητρο την ανισοκατανομή της εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών –κάτι θετικό μέσα από το τραγικό γεγονός του βάναυσου θανάτου. Παλαιότερα όχι μόνον δεν καταγράφονταν αυτές οι δολοφονίες, αλλά πολλές φορές τις απέδιδαν σε λόγους ‘απελπισίας’ ή ‘κακή τύχη’ ή ‘ψυχολογικά προβλήματα’. Τώρα πια, μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Οι άνδρες μεγαλώνουν με στερεότυπα όπως π.χ. η γυναίκα – κτήμα. Όλα αυτά, είναι αποτελέσματα των στερεότυπων με τα οποία μεγαλώνουν τα αγόρια διαμορφώνοντας συγκεκριμένες απόψεις για τις γυναίκες».
Όπως τόνισε ο κ. Γουβιάς, τα ‘στερεότυπα’ στην ελληνική κοινωνία, μας ακολουθούν μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, τον κινηματογράφο (π.χ. η Φίνος Φιλμ έδωσε ένα φιλμάκι με βίαιες επιθέσεις κατά των γυναικών μέσα στις ταινίες της), τα κοινωνικά στάνταρτ κ.λπ.
«Αυτή την εποχή, τα περιστατικά βίας αλλά και οι γυναικοκτονίες με συγκεκριμένα κίνητρα, λαμβάνουν πιο εύκολα διαστάσεις. Αυτά όλα πιέζουν την Πολιτεία να αλλάξει τους νόμους –αν και παρά την ύπαρξη του νομικού πλαισίου, δεν σημαίνει πως μπαίνουν φραγμοί ή αλλάζουν τα στερεότυπα.
Η βία, ωστόσο, δεν είναι μόνο σωματική: είναι ψυχολογική, είναι λεκτική ακόμη και οικονομική (όταν μια γυναίκα δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από έναν σύζυγο, σύντροφο).
Από την άλλη, υπάρχουν πλέον δομές και φορείς. Η Επιτροπή Ισότητας και το Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας Ρόδου λειτουργούν ενημερωτικά και μέσω της εκπαίδευσης (με ομιλίες στα σχολεία) κ.ά.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία στην περιοχή μας και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο. Γνωρίζουμε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο και μάλιστα φιλοξενούνται γυναίκες στις υπάρχουσες δομές. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα δώσουμε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία (όχι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) για να υπάρξει καλύτερη εικόνα και ενημέρωση επί του θέματος.
Να σημειώσω πως έχω κάνει πρόταση προς στον Δήμο Ρόδου να προχωρήσει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τους υπαλλήλους, σε θέματα έμφυλης βίας και ισότητας (κάτι που προβλέπεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης). Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται συλλογικά και οι υπάλληλοι να γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια σεμινάρια.
Το μήνυμα στην κοινωνία και προς όλες τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση ή έμφυλη βία είναι να ΜΗΝ μένουν σιωπηλές. Υπάρχουν δομές, υπάρχουν φορείς που θα τις στηρίξουν για να αποφύγουν τα χειρότερα», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου