Ενώπιον του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών θα εξεταστεί την Τρίτη υπόθεση με κατηγορούμενο για απάτη άνω των 73.000 ευρώ έναν 55χρονο, κάτοικο Παραδεισίου, υπεύθυνο λειτουργίας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που έκλεισε και «εγκέφαλο» παρατραπεζικού κυκλώματος που χορηγούσε πλαστά δικαιολογητικά σε ενδιαφερόμενους σε Πάτρα και Pόδο για την σύναψη δανείων από τράπεζες.
Ο 55χρονος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, ενώ η υπόθεση σε βάρος του κινήθηκε μετά από μήνυση μιας κατοίκου των Αθηνών, την οποία χρησιμοποίησε ως «αχυράνθρωπο» στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που είχε δημιουργήσει (είχε παράρτημα και στη Ρόδο).
Η μηνύτρια γνώρισε τον 55χρονο τον Σεπτέμβριο του 2003 και της συστήθηκε ως επιχειρηματίας σε θέση διευθυντή ανώνυμης εταιρείας διαμεσολάβησης για την προώθηση πωλήσεων ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Φέρεται να της πρότεινε να αναλάβει την θέση της ιδιαιτέρας γραμματέως, την οποία και αποδέχτηκε.
Ξεκίνησε η «εκπαίδευση» της μηνύτριας και συμφωνήθηκε ως αρχικός μισθός τα  800 ευρώ. Η εργασία της ξεκίνησε από τον επόμενο μήνα σε γραφεία της εταιρείας στην οδό Σόλωνος με ακόμη 4 άτομα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2004 οι διαδικασίες σύστασης της εταιρείας δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχαν γίνει νομότυπα οι προσλήψεις εργαζομένων, ενώ το προσωπικό αριθμούσε τότε 9 άτομα.
Τον ίδιο μήνα φέρεται να ζήτησε από την μηνύτρια την συμμετοχή της ώστε να συσταθεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και της πρότεινε να αναλάβει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου. Υποστηρίζει ότι την έπεισε να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα διότι ήταν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του και ότι ο ίδιος θα συνέχιζε κατ’ ουσίαν να την διοικεί και ότι ήταν ο ίδιος ατομικά ο μόνος υπεύθυνος έναντι των οικονομικών και διοικητικών υποχρεώσεών του. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι ως λόγο για τη μη ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από μέρους του, της προέβαλλε το ό,τι το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στα δυσμενή στοιχεία του Τειρεσία για παλαιότερες οφειλές που είχε εξοφλήσει, ενώ την έπεισε ότι όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία θα ανελάμβανε και τυπικά τα καθήκοντα που θα της εκχωρούσε.
Μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με μερίδιο 99% ήταν μια offshore στον Παναμά και ένας ηθοποιός με 1%.
Οταν συστάθηκε η εταιρεία η μηνύτρια φέρεται να εκτελούσε τα καθήκοντα του γραμματέα του κατηγορούμενου, προσφέροντας ακόμη τις υπηρεσίες της ως καθαρίστρια ή και σερβιτόρα. Ο κατηγορούμενος προέβαινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και κατάρτιζε συμφωνίες με τράπεζες, προμηθευτές και franchises, οι οποίες υπογράφοντο τυπικά από την μηνύτρια.
Στο όνομά της ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και εκδόθηκαν μπλοκ επιταγών.
Περί τις αρχές Απριλίου του 2004 οι συναλλαγές του κατηγορούμενου παρουσίασαν προβλήματα και φέρεται να καθυστερούσε την καταβολή μισθών, εισφορών ενώ κάποιες από τις επιταγές που είχε εκδώσει αντικαταστάθηκαν.
Ο ίδιος φέρεται να ήταν καθησυχαστικός και έλεγε στο προσωπικό ότι ως νέα εταιρεία ήταν φυσιολογικό να αντιμετωπίζει προσωρινές δυσχέρειες ρευστότητας.
Τον Ιανουάριο του 2005 άρχισαν να κοινοποιούνται δικόγραφα εις βάρος της εταιρείας και η μηνύτρια, οδηγήθηκε στην απόφαση να παραιτηθεί και όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, την έθεσε ενώπιον εκβιαστικού διλήμματος για τη μη τακτοποίηση των οφειλών και την ανάγκασε να παραμείνει στη θέση της.
Είχε, όπως επισημαίνει η μηνύτρια, δημιουργήσει την ψευδή εικόνα στην ίδια και στο υπόλοιπο προσωπικό ότι τα προβλήματα επρόκειτο να λυθούν, ενώ φέρεται να προέβαλλε τη διαπραγμάτευση εμπορικής συνεργασίας με γνωστό εκδότη από τον οποίο, όπως υποστηρίζει η μηνύτρια, απέσπασε υπέρογκα χρηματικά ποσά.
Τον Μάιο του 2005 η ανώνυμη εταιρεία, με απόφαση του κατηγορούμενου σταμάτησε τη δραστηριότητά της, εξανάγκασε σε παραίτηση το προσωπικό τους και με πρωτοβουλία του, ενόψει συνεργασίας του με τον εκδότη, συστάθηκε άλλη ανώνυμη εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο.
Τον Ιούνιο του 2005 η μηνύτρια υπέβαλε την παραίτησή της από το δ.σ. της ανώνυμης εταιρείας και η θέση της στη νεοσύστατη εταιρεία ήταν αυτή της υπαλλήλου γραφείου.
Το Νοέμβριο του 2005 τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι υπάλληλοι βρήκαν την εταιρεία κλειστή και τον κατηγορούμενο εξαφανισμένο. Ενημερώθηκε αργότερα ότι είχε δραστηριοποιηθεί στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης στην Πάτρα.
Τον Απρίλιο του 2006 η μηνύτρια ενημερώθηκε ότι ο κατηγορούμενος επρόκειτο να πωλήσει πολυτελές αυτοκίνητο, που ανήκε στην κυριότητα της εταιρείας, χωρίς τη συναίνεση και την υπογραφή της.
Διαπίστωσε παραπέρα ότι δεν είχε προβεί σε καμία αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας με αποτέλεσμα να διώκεται η ίδια ποινικώς για αδικήματα περί επιταγών και στην μήνυσή της αναφέρει 20 τέτοιες περιπτώσεις.
Σε τρείς περιπτώσεις φέρεται να έθεσε την υπογραφή της αυθαίρετα,  ενώ σε βάρος της εταιρείας και της ίδιας ως νομίμου εκπροσώπου ασκήθηκαν 7 αγωγές με απαιτούμενα κονδύλια ύψους 28.887 ευρώ και 24 διαταγές πληρωμής με απαιτούμενα κονδύλια ύψους 237.457 ευρώ.
Η μηνύτρια διατείνεται ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο για να καλύπτει τις οφειλές που δημιούργησε και εξετέλεσε σχέδιο για να αποσπάσει χρήματα από αντισυμβαλλόμενούς του και να τα καρπωθεί προσωπικά, εκθέτοντας ως οφειλέτρια την ίδια.
Η βλάβη, που όπως υποστηρίζει της προκάλεσε, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 276.491,12 ευρώ!
Ο 55χρονος έχει καταδικαστεί ξανά για το αδίκημα της απάτης από το κακουργιοδικείο της Πάτρας, που του είχε επιβάλει κάθειρξη 9 ετών για το αδίκημα της απάτης, ενώ απάλλαξε των κατηγοριών 28 συγκατηγορούμενούς του.
Είχε αναπτύξει πλούσια δράση στην Πάτρα στο χρονικό διάστημα Ιουνίου –  Σεπτεμβρίου 2001 και σε αυτόν πήγαιναν όσοι ήθελαν να πάρουν δάνειο αλλά δεν μπορούσαν, είτε επειδή είχαν χαμηλό εισόδημα είτε επειδή δεν είχαν άλλα εχέγγυα για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του.
Eκείνος τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία είχε πλαστογραφήσει με περίτεχνο τρόπο και κατόρθωσε να εξαπατήσει υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής για να τους χορηγήσουν καταναλωτικά δάνεια, της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δραχμών το καθένα και συνολικού ύψους 30 εκατ. δρχ.
Στην απολογία του είχε παραδεχτεί ότι πλαστογραφούσε τα παραστατικά για την λήψη δανείων, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε πού θα τα χρησιμοποιούσαν όσοι τον είχαν προσεγγίσει. Aπό την πλευρά τους οι 28 δανειολήπτες δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι τα έγγραφα που είχαν προσκομίσει στις τράπεζες είχαν πλαστογραφηθεί θεωρώντας ότι παρείχε φερέγγυες λογιστικές υπηρεσίες.
Είχε καταρτίσει συγκεκριμένα πλαστές φορολογικές δηλώσεις, πλαστά φορολογικά εκκαθαριστικά σημειώματα και βεβαιώσεις αποδοχών εργοδοτών χρησιμοποιώντας παραχαραγμένες σφραγίδες της Β’ ΔΟΥ Πατρών, σφραγίδες και υπογραφές ανύπαρκτων φοροτεχνικών, πλαστές σφραγίδες του Ελληνικού Δημοσίου και σφραγίδες της Γ’ ΔΟΥ Πειραιώς και της ΚΒ’ ΔΟΥ Αθηνών.
Επιχείρησε να δραστηριοποιηθεί στο νησί της Ρόδου με τη λειτουργία εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Συνελήφθη μάλιστα από τους αστυνομικούς του τμήματος φυγόποινων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για υποθέσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του για απάτες και υπεξαιρέσεις.
Είχε εμπλακεί και σε υπόθεση στη Ρόδο για την οποία στην πορεία απηλλάγη. Πιο συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Kτηματολογίου Pόδου κ. N. Mατσάκης, κατάγγειλε ότι του προσκομίστηκε από την Συνεταιριστική Tράπεζα Δωδεκανήσου πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ενός ακινήτου το οποίο ήταν πλαστό. Oι αστυνομικοί έλαβαν  κατάθεση από τον δανειολήπτη που έκανε χρήση του πλαστού αυτού εγγράφου με την οποίαν ενοχοποιήθηκε αρχικώς ο 55χρονος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ