Τοπικές Ειδήσεις

Στοχοποίηση του Καστελόριζου και μέσω… Γκιουλενιστών

Στις κατηγορίες περί διαφυγής και φιλοξενίας στην Ελλάδα μελών του Δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ), το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, επανέρχεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Η Sabah αναφέρει στην αγγλική της έκδοση πως «Τούρκοι ερευνητές έριξαν φως στο πώς ένα δίκτυο μελών της FETÖ βοήθησε άλλους να ταξιδέψουν κρυφά στην Ελλάδα, ένα καταφύγιο για την τρομοκρατική ομάδα, μέσω του Αιγαίου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο του δικτύου συμπεριλήφθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία στη νότια επαρχία της Αττάλειας. Σύμφωνα με τους Τούρκους εισαγγελείς «το δίκτυο λειτουργεί έξω από το Κας, μια συνοικία της Αττάλειας, και μεταφέρει λαθραία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Καστελόριζο».

Η Sabah υποστηρίζει ότι «η  Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 20.000 μέλη της ομάδας» που κατέφυγαν εκεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η απόπειρα πραξικοπήματος αποκάλυψε δίκτυα εισβολέων της FETÖ στον στρατό και η Τουρκία αύξησε τον έλεγχο της ομάδας». Κατηγορεί δε εκ νέου τη χώρα μας πως «λόγω της εγγύτητάς της με την Τουρκία και της ανεκτικής της στάσης προς τα μέλη της FETÖ, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα, έγινε κόμβος για τους φυγάδες της τρομοκρατικής ομάδας».

Η έρευνα που βασίζεται στην Αττάλεια, η οποία περιλαμβάνει ευρήματα από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT), δείχνει ότι μια κεντρική, βασική ομάδα μελών της FETÖ στην Τουρκία επινόησε το σχέδιο και επέλεξε αυτούς που έπρεπε να δραπετεύσουν από τη χώρα.

Αν και πολλοί εγκατέλειψαν τη χώρα πριν και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μεγάλος αριθμός μελών της FETÖ πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρύβονται στην Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα. Μια «κεντρική διοίκηση» για τους φυγάδες διασφαλίζει επίσης ότι τα μέλη της ομάδας έχουν πρόσβαση σε περισσότερη βοήθεια, λένε οι ερευνητές που επικαλείται η Sabah. Εάν ένα μέλος συλληφθεί ενώ προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της τρομοκρατικής ομάδας για τις οικογένειες των φυγόδικων στην Τουρκία, εκτός εάν ειδοποιήσει αυτήν την κεντρική διοίκηση, έδειξε η έρευνα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Οι φυγάδες καλούνται να πληρώσουν 3.500 ευρώ ο καθένας και αν δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, τα μέλη του FETÖ καλύπτουν τα έξοδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα έδειξε ότι τα μέλη της ομάδας σχετίζονταν με έναν ύποπτο που οργάνωνε εκδρομές με γιοτ μεταξύ Κας και Καστελόριζου και ότι σε κάθε εκδρομή μεταφέρονταν ένα δραπέτης μέλος της FETÖ. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο δραπέτης μεταφέρεται σε άλλο σκάφος ενώ το γιοτ πλησιάζει το ελληνικό νησί. Στους φυγάδες παρέχεται διαμονή σε ξενοδοχείο του νησιού πριν μεταβούν στην Αθήνα, υποστηρίζει. Πιο πρόσφατα, αναφέρει η Sabah, ο İbrahim Usta, ένας πρώην δικαστής που καταζητείται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική ομάδα», συνελήφθη σε μια βάρκα που κατευθυνόταν προς το Καστελόριζο.

Πηγή efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου