Ειδήσεις

Ενωση ποινικολόγων: «Νομική αναγνώριση του φαινομένου της έμφυλης βίας»

Την αναγκαιότητα νομικής αναγνώρισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται στις ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων Γιάννης Γλύκας.

Με αφορμή την γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα Κρήτης, ο πρόεδρος της Ένωσης  ποινικολόγων αναφέρει:

«13η αφαίρεση ζωης γυναικας σε 10 μηνες!  Η αφαίρεσης της ζωής μίας γυναίκας δεν συνιστά ένα νέο είδος αδικήματος, συνιστά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 299 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή την πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών μέχρι να ψηφιστεί η νέα διαταξη που θα προβλεπει μόνο ισόβια κάθειρξη.

Η αφαίρεσης της ζωής, όμως, μίας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα, δηλαδή λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με το φύλο και το ρόλο της, από έμφυλα κίνητρα, πρέπει να προβληματίσει περί της αναγκαιότητας νομικής αναγνώρισης του φαινομένου της έμφυλης βίας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στις ανθρωποκτονίες γυναικών λόγω της διάκρισης με βάση το φύλο.

Η νομική αναγνώριση της αφαιρεσης ζωης γυναικας μπορεί να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής και να συνεκτιμάται το φύλο του θύματος, η σχέση του με το δράστη και να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής του συγκεκριμένου θυματος,το οποίο στοχοποιείται λόγω (του φύλου του) και αντιμετωπίζεται το θύμα ιδιοκτησιακά και ασκείται εξουσία πάνω του.

Πρόταση της Ένωσής μας αυτοτελώς είτε στα πλαίσια “επέκτασης”είτε εξειδίκευσης του 82ΑΠΚ (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά )».

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου