Τοπικές Ειδήσεις

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα των δήθεν τεχνικών της Microsoft

Εξαιρετικά σοβαρή διάσταση έχει προσλάβει και στο νησί της Ρόδου η διαρκής δράση απατεώνων που μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων, στοχεύουν στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πολιτών και στα προσωπικά και τραπεζικά τους δεδομένα.
Εγκληματίες του κυβερνοχώρου από το εξωτερικό πραγματοποιούν κλήσεις σε συνδρομητές ως επί το πλείστον σταθερής αλλά και κινητής τηλεφωνίας όλο το 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων στο νησί αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι απόπειρες απάτης είναι πλέον χιλιάδες.
Την 22α Σεπτεμβρίου 2021 οι απατεώνες αφαίρεσαν ποσό ύψους 25.580 ευρώ από Ροδίτη, την 27η Σεπτεμβρίου 2021 ποσό ύψους 1320 από μια ημεδαπή και την 28η Σεπτεμβρίου 2021 ποσό ύψους 1961 από ένα ημεδαπό.
Και οι τρείς νέες υποθέσεις εξετάζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι μια 54χρονη ημεδαπή επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι την 15η Σεπτεμβρίου 2021 και περί ώραν 07.30 δέχτηκε τηλεφώνημα στο σταθερό της τηλέφωνο από μια γυναίκα η οποία μιλώντας της στα Αγγλικά την ενημέρωσε ότι καλεί εκ μέρους της Microsoft Support και με πρόφαση την παραβίαση του ηλεκτρονικού της υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό την παρέπεμψε σε τηλεφωνική συνομιλία με έτερο άγνωστο δράστη.
Ο τελευταίος κατόρθωσε να εκμαιεύσει τους κωδικούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας του θύματος και σε συνδυασμό με την εγκατάσταση εφαρμογής με την ονομασία supermo 4 στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της και ενεργοποίησης λειτουργίας πτήσης στο κινητό της από την ίδια, πραγματοποίησε μεταφορά χρημάτων ύψους 8.300 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς σε μια αλλοδαπή.
Το θύμα προέβη σε αμφισβήτηση συναλλαγών και στην ακύρωση των καρτών της και των κωδικών ibank της.
Αρμοδίως από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ερευνάται κι άλλη πανομοιότυπη απάτη.
Την 10η Ιανουαρίου 2020 ένας 65χρονος ελεύθερος επαγγελματίας παρουσιάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και κατήγγειλε ότι την 8η Ιανουαρίου 2020 τον κάλεσε στην οικία του σε σταθερό τηλέφωνο ένα άγνωστο πρόσωπο που του συστήθηκε ως “Peter Smith” και τον ενημέρωσε στ’ Αγγλικά ότι είναι υπάλληλος της Microsoft και ότι στο σύστημα τους έβλεπαν ότι ο υπολογιστής του χρειάζεται αναβάθμιση για να μην έχει πρόβλημα από ιούς.
Ο 65χρονος έδωσε στον άγνωστο τους κωδικούς ασφαλείας για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του κι εκείνος του ανέφερε ότι η διαδικασία της αναβάθμισης θα είχε διάρκεια δύο ωρών.
Του τηλεφώνησε λίγες ώρες αργότερα για να τον ενημερώσει ότι θα έπρεπε να συνεχίσει την επόμενη ημέρα και πράγματι την 9η Ιανουαρίου 2020 άνοιξε εκ νέου τον υπολογιστή του και του έδινε οδηγίες ζητώντας και στοιχεία του. Μεταξύ άλλων του έδωσε και τον αριθμό της τραπεζικής του κάρτας και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεταφορές χρημάτων και συγκεκριμένα 2010 και 985 ευρώ σε δύο λογαριασμούς της αλλοδαπής.
Θυμίζουμε ότι οι επιτήδειοι καλούν στο τηλέφωνο, παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft και προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.
Αφού καταφέρουν να γίνουν πειστικοί για τις προθέσεις τους, επιχειρώντας ακόμα και να «προβλέψουν» το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσουν έτσι την εμπιστοσύνη του θύματος, το οδηγούν σε συγκεκριμένο διαδικτυακό ιστοχώρο, όπου αποκτούν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης (Remote Access).
Οταν αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, είναι δυνατόν να προβούν στα ακόλουθα:
Παραπλανώντας το θύμα ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, που θα μπορούσε να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα, όπως όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κλπ.
Αποκτούν έλεγχο στον υπολογιστή από μακριά και προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις ώστε ο υπολογιστής καθώς και τα προσωπικά στοιχεία να καθίστανται ευάλωτα.
Προσβάλλουν τον υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό, που μπλοκάρει όλες τις λειτουργίες του.
Με ψεύτικες παραστάσεις και τη γνωστή τεχνική εξαπάτησης μέσω του ψαρέματος ζητούν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσουν να χρεώσουν για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης ή πληρωμή κάποιου ποσού για ξεκλείδωμα του υπολογιστή.
Οδηγούν τα θύματα σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητούν να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.
Ποιους αριθμούς να αποφεύγετε
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει σε Ελλάδα και Κύπρο, οι αριθμοί που πρέπει να αποφεύγετε ξεκινούν από: 0044, 0046, 0049, 00340, +442, +412, +462.
ΑΠΑΤΗ ΜΕΣΩ EMAIL
Στο μεταξύ η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ερευνά ακόμη μια απάτη με θύμα έναν ημεδαπό ο οποίος την 14η Σεπτεμβρίου 2021 το πρωί έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ηλεκτρονική διεύθυνση «daskaljim@univ-rennes.fr», το οποίο ανέφερε ότι όλες οι τραπεζικές κάρτες για λόγους ασφαλείας απενεργοποιούνται προσωρινά και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου.
Περιείχε μάλιστα και τον συνημμένο υπερσύνδεσμο, ο οποίος υποτίθεται θα ενεργοποιούσε εκ νέου την κάρτα. Το θύμα δεν αντιλήφθηκε την απάτη, ακολούθησε τον υπερσύνδεσμο, ο οποίος τον εισήγαγε σε ένα περιβάλλον που προσομοίαζε με αυτό της ηλεκτρονικής τραπεζικής της κάρτας του και εν συνεχεία πληκτρολόγησε τους κωδικούς του καθώς και τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας, όπως του υποδεικνυόταν.
Στην πορεία αντιλήφθηκε ότι άγνωστος δράστης είχε υποκλέψει τους κωδικούς του και ενημερώθηκε από την εφαρμογή ηλεκτρονικής τραπεζικής του ότι έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ, από λογαριασμό ημεδαπού, πρόσωπο το οποίο δεν γνώριζε.
Αφού του πιστώθηκαν τα χρήματα, ο δράστης πραγματοποίησε άμεσα με το ανωτέρω χρηματικό ποσό δύο συναλλαγές αξίας 542 ευρώ και 310 ευρώ αντίστοιχα, με κωδικό συναλλαγής «Revolut-7364 Internet Gb».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου