Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε ομαλά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου στη Pόδο

Από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ξεκίνησε και στη Ρόδο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου για την προμήθεια του οποίου απαιτείται βεβαίωση από γιατρό.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, μιλώντας στη «δ», υπάρχει επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου και μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
«Αποφασίσαμε φέτος να ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο εμβολιασμός εφόσον υπήρχε στις φαρμακαποθήκες τουλάχιστον το 60% των εμβολίων, προκειμένου να αποφευχθεί η περσινή αναστάτωση. Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς προβλήματα καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην τοπική αγορά και φέτος θα διατεθούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, ωστόσο εκτιμώ ότι χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα θα γίνει ο εμβολιασμός συνολικά του πληθυσμού λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται φέτος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από τις επαφές που έχω με τα μέλη του Συλλόγου μας, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, προκύπτει ότι όλα κυλούν ομαλά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ο γιατρός είναι εκείνος που θα αξιολογεί ποιος έχει προτεραιότητα για τη χορήγηση του εμβολίου και με βάση τον ΑΜΚΑ του ασθενούς προκύπτει και το ηλικιακό κριτήριο. Επιπλέον, όπως ανέφερε, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται καταγραφή για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος για τον κάθε ασθενή αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, στοιχεία τα οποία φαίνονται χρήσιμα στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.
«Αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και δώσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Η εξασφάλιση 4,2 εκατομμυρίων εμβολίων είναι μια ικανή ασφαλιστική δικλείδα για ομαλότητα στη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού», επισήμανε ο κ. Φουτούλης.Ο κ. Φουτούλης, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη φετινή χρονιά καθώς ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας γι αυτό και όπως ανέφερε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον ανέφερε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, κάνοντας λόγο για μια λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί ευρέως, ωστόσο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη χώρα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά θα αρχίσει να χορηγείται από τις 15 Οκτωβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου