Τοπικές Ειδήσεις

5 βασικοί κανόνες διατροφικής συμπεριφοράς για γονείς

Γράφει
ο Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Οι γονείς είναι το καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες. Προσφέροντας ποικιλία τροφίμων είναι πιο πιθανό να δοκιμάζουν καινούργια φαγητά και να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών όταν βρίσκονται ακόμα σε μικρή ηλικία.
Έτσι, θα είναι πιο εύκολο για τους γονείς να σχεδιάζουν πλήρη γεύματα ώστε να καλύπτουν με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών τους. Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές διατροφικής συμπεριφοράς προς τους γονείς ώστε να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.

1. Δείξτε το καλό παράδειγμα
Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης με τα γεύματα και τα σνακ. Δώστε τους να καταλάβουν ότι σας αρέσουν πάρα πολύ όταν τα καταναλώνετε. Περιγράψτε την γεύση, την μυρωδιά και την υφή του κάθε τροφίμου. Προσφέρετε ένα καινούργιο τρόφιμο μαζί με κάποιο άλλο που ξέρετε ότι αρέσει στο παιδί σας πάντα στην αρχή του γεύματος όπου το παιδί είναι πεινασμένο. Αν δεν του αρέσει, προσπαθήστε ξανά μετά από 2-3 μέρες αποφεύγοντας τις έντονες πιέσεις του παιδιού για να φάει.
2. Πηγαίνετε για ψώνια με τα παιδιά σας
Κάνοντας τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μαζί με τα παιδιά, σας δίνεται η ευκαιρία να τα διδάξετε σχετικά με τα τρόφιμα και την διατροφή. Για παράδειγμα, μπορείτε να συζητήσετε για τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά ή από πού προέρχεται το γάλα που πίνουν ή τα διαφορετικά είδη ψωμιού κτλ. Έτσι τους δίνετε η δυνατότητα να έχουν ξεκάθαρη άποψη για τα τρόφιμα και να κάνουν πιο υγιείς διατροφικές επιλογές.

3. Να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα
Κλείστε την τηλεόραση και απαντήστε στα τηλεφωνήματα μετά το τέλος του γεύματος. Προσπαθήστε να μετατρέπετε τα γεύματα σε ώρα-διαλλείματος από το στρες της ημέρας. Συζητήστε με εύθυμη διάθεση διάφορα αστεία και ευχάριστα θέματα. Κόψτε τα τρόφιμα σε αστείες μορφές και ετοιμάστε μαζί με τα παιδιά την ‘σαλάτα του Γιωργάκη’, το ‘φρούτο της Αννούλας’ κτλ.

4. Προσφέρετε τα ίδια φαγητά για όλους
Σταματήστε να παίρνετε παραγγελίες και να φτιάχνετε διαφορετικά φαγητά για κάθε παιδί. Είναι πιο εύκολο να μαγειρέψετε κάτι το οποίο είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της οικογένειας.

5. Επιβραβεύστε τα παιδιά σας με την απαραίτητη φροντίδα και φιλοφρόνηση, όχι με το φαγητό
Δείξτε την αγάπη προς τα παιδιά σας με αγκαλιές, φιλιά, συζήτηση. Μην κάνετε κόλπα ή προσφέρετε γλυκά ή άλλα φαγητά που ξέρετε ότι τους αρέσουν και νομίζετε ότι έτσι θα αισθανθούν καλύτερα. Αυτό που καταφέρνετε είναι να περνάτε την άποψη ότι ‘’αφού μου δίνουν σοκολάτα όταν είμαι καλό παιδί σημαίνει ότι και η σοκολάτα είναι καλό τρόφιμο, οπότε θα γκρινιάζω μετά θα γίνομαι καλό παιδί και θα τρώω συνέχεια σοκολάτες…’’

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου