ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος ξόδεψε 370.000 ευρώ για κόλλυβα, φέρετρα και κηδειόχαρτα σε ένα έτος

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Φέρετρο

Στο εδώλιο του Τρι­με­λούς Εφε­τείου Κακουρ­γη­μά­των Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­τεί­νει η αντει­σαγ­γε­λέας Εφετών Δέσποινα Σιδη­ρο­πού­λου να παρα­πεμ­φθούν ο τέως δήμαρ­χος Καλα­μα­ριάς Χρι­στό­δου­λος Οικο­νο­μί­δης και ο πρώην γενικός γραμ­μα­τέας του ίδιου δήμου Δημή­τρης Λέκκας, κατη­γο­ρού­με­νοι για οικο­νο­μικό σκάν­δαλο με επί­κε­ντρο τη Δημο­τική Επι­χεί­ρηση Τελετών Καλα­μα­ριάς.

Εκτός από τους Χρ. Οικο­νο­μίδη και Δημ. Λέκκα, οι οποίοι κατη­γο­ρού­νται ως άμεσοι συνερ­γοί σε απιστία, η εισαγ­γε­λέας ειση­γεί­ται προς το Συμ­βού­λιο Εφετών Θεσ­σα­λο­νί­κης να παρα­πεμ­φθούν σε δίκη άλλα εννέα άτομα, κατά περί­πτωση για διάφορα αδι­κή­ματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρό­ε­δροι και αντι­πρό­ε­δροι παλιό­τε­ρων διοι­κή­σεων της Δημο­τι­κής Επι­χεί­ρη­σης, ένας πρώην διευ­θυ­ντής της, δύο δημο­τι­κοί υπάλ­λη­λοι και μία ιδιώτης.

Η «μαύρη τρύπα» που προ­έ­κυψε στα δημο­τικά ταμεία εκτι­μά­ται ότι προ­σεγ­γί­ζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόθεση αφορά το χρονικό διά­στημα 2002-2006, διά­στημα κατά το οποίο οι οικο­νο­μι­κοί επι­θε­ω­ρη­τές, κατά τον έλεγχο που διε­νήρ­γη­σαν στην Επι­χεί­ρηση, δια­πί­στω­σαν πολλές φορο­λο­γι­κές παρα­βά­σεις και σωρεία οικο­νο­μι­κών ατα­σθα­λιών.

Μεγάλο μέρος της υπό­θε­σης συν­δέ­ε­ται με συναλ­λα­γές για τις οποίες δεν εκδό­θη­καν τα προ­βλε­πό­μενα φορο­λο­γικά παρα­στα­τικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας επέβαλε πρό­στιμα και πρό­σθε­τους φόρους που ξεπερ­νούν τις 400 χιλιά­δες ευρώ.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι για το έτος 2005 η Επι­χεί­ρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιά­δες ευρώ για κόλλυβα, λου­λού­δια, φέρετρα, εκτυ­πώ­σεις αγγελ­τη­ρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδο­θούν τα προ­βλε­πό­μενα τιμο­λό­για πλη­ρω­μής. Κατά την ίδια χρονιά, η Επι­χεί­ρηση εισέ­πραξε 120 χιλιά­δες ευρώ από τελετές μνη­μό­συ­νων, κηδειών, λου­λού­δια, στε­φά­νια, κεριά κ.ά., για τα οποία δεν υπάρ­χουν απο­δεί­ξεις παροχής υπη­ρε­σιών.

Παράλ­ληλα, στην εισαγ­γε­λική πρόταση περι­γρά­φο­νται μία σειρά από οικο­νο­μι­κές ατα­σθα­λίες, από τις οποίες οι πιο κραυ­γα­λέες συν­δέ­ο­νται με τα παρα­κάτω: μη προ­βλε­πό­με­νες -από το Κατα­στα­τικό της Επιχείρησης- δωρεές προς οργα­νι­σμούς και συλ­λό­γους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς να υπάρ­χουν τα απα­ραί­τητα πιστο­ποι­η­τικά απορίας, αμοιβές για νεκρο­θά­φτες, ιερείς, ψάλτες και νεκρο­κο­μι­στές δίχως να υπάρχει καμία προς τούτο υπο­χρέ­ωση της Επι­χεί­ρη­σης, άτυπες συμ­βά­σεις με πρα­τή­ρια υγρών καυ­σί­μων όπου «φού­λα­ραν» τα αυτο­κί­νητά τους υπάλ­λη­λοι της Επι­χεί­ρη­σης, δήθεν χορή­γηση εκπτώ­σεων σε δημότες για τέλεση κηδειών με το ποσό της έκπτω­σης να κατα­λή­γει στις «τσέπες» εμπλε­κό­με­νων προ­σώ­πων.

Ακόμη, τα εμπλε­κό­μενα στελέχη της Δημο­τι­κής Επι­χεί­ρη­σης κατη­γο­ρού­νται -σύμφωνα με την εισαγ­γε­λική πρόταση- ότι παρέ­λει­ψαν να προβούν σε επωφελή τοπο­θέ­τηση των ταμεια­κών της δια­θε­σί­μων σε έντοκο τρα­πε­ζικό λογα­ρια­σμό χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Ιδρύ­μα­τος, με απο­τέ­λε­σμα να απο­λέ­σει το όφελος που θα προ­έ­κυ­πτε από την είσπραξη των αντί­στοι­χων τόκων.

Η εισαγ­γε­λέας, τέλος, ζητά να παύσει ορι­στικά -λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του αεί­μνη­στου Ολυ­μπιο­νίκη της πάλης Πανα­γιώτη Ποι­κι­λίδη, ο οποίος διε­τέ­λεσε κατά το παρελ­θόν πρό­ε­δρος της συγκε­κρι­μέ­νης Επι­χεί­ρη­σης.

Για την παρα­πο­μπή ή μη των εμπλε­κό­με­νων προ­σώ­πων σε δίκη θα απο­φαν­θεί το Συμ­βού­λιο Εφετών Θεσ­σα­λο­νί­κης που θα εκδώσει σχετικό βού­λευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.