• Στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Field to Fork Greece του The Rhodes Co-Lab
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, αφιερωμένη στις τοπικές, αναγεννητικά παραγόμενες πρώτες ύλες και στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Grecotel Lux Me Dama Dama στο Φαληράκι, μέλος του ομίλου Grecotel, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Field to Fork Greece του The Rhodes Co-Lab.
Μια προσεγμένα επιμελημένη βραδιά που ανέδειξε τη σύνδεση μεταξύ βιωσιμότητας, ποιότητας και τοπικής παραγωγής. Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο των αναγεννητικών καλλιεργητικών πρακτικών μέσα από τη γνωριμία με τοπικούς παραγωγούς και να γευτούν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν παραχθεί με βάση τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Σε μία παρουσίαση των γεύσεων των προϊόντων αναγεννητικής γεωργίας από πρώτο χέρι και τα σημαντικά τους οφέλη, κι ενημέρωση στο πώς η αναγεννητική γεωργία συμβάλλει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στον εμπλουτισμό του εδάφους, στην προστασία του οικοσυστήματος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, για την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ αγροτών, μονάδων τροφίμων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Ρόδου.
Η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση των προϊόντων τους στο κεντρικό εστιατόριο και γευσιγνωσία τοπικών οίνων. Συμμετείχαν γύρω στους 893 πελάτες. Στο θεματικό δείπνο χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής Λειτουργικού της Crecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ο δ/ντής του ξενοδοχείου Πασχάλης Τρυλλίδης, ο εκπρόσωπος του TUI Care Foundation Βαγγέλης Γεωργίου και ο επικεφαλής του φορέας υλοποίησης SFDO Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, του οποίου η συμβολή είναι καταλυτική στην ενημέρωση των παραγωγών για την ανάπτυξη της αναγεννητικής γεωργίας.
«Η Grecotel Hotels & Resorts, των 40 ξενοδοχείων στους 15 πιο σημαντικούς προορισμούς της Ελλάδας, το 1991 ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή αλυσίδα στη Μεσόγειο που ίδρυσε τμήμα Περιβάλλοντος κι ενέταξε περιβαλλοντικούς ελέγχους στην καθημερινή λειτουργία της. Όλα αυτά τα 50 χρόνια που γιορτάζει φέτος η Grecotel, συνεχίζει με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή Νίκου Δασκαλαντωνάκη, για ένα ελπιδοφόρο αναπτυξιακό μοντέλο που συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του ο διευθυντής Λειτουργικού του ομίλου Grecotel, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ο οποίος συμπληρώνει 48 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον όμιλο! Τα 50 χρόνια λειτουργίας της έχει βραβευθεί με χιλιάδες βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ αυτών για την περιβαλλοντική ευαισθησία της και για το κοινωνικό της έργο.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου αλλά και στο θεματικό δείπνο επισκέπτες και εκπρόσωποι φορέων απόλαυσαν παραδοσιακούς μεζέδες, λαχανικά, κατσίκι, τυροκομικά, μελεκούνι και φρούτα ελαιόλαδο και παράγωγά του, συνοδευόμενα με ποικιλίες ροδίτικου κρασιού. Οι πιστοποιημένοι παραγωγοί Taste Atlas, Φούρνος Χατζή, Τυροκομείο Μαχραμά, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Παπαδόπουλου), μελιτζανοσαλάτα με άσπρη μελιτζάνα (Σεβδαλάκης), ντολμαδάκι γιαλαντζί με αμπελόφυλλα χωριάτικα Ρόδου (Ευθυμίου), βρώσιμος κήπος με τραγανά λαχανικά και καρότο Γη (Αργυρίου), μαύρες και πράσινες ελιές (Μανωλάκη Μ.), αρχαγγελίτικο ψωμί με προζύμι, ψημένο στον ξυλόφουρνο (Φούρνος Τα Διμύλια), Grannys Secrets (Μ. Γαζέπη), γεμιστά με πλιγούρι (Γη Κατταβιάς) και μυρωδικά, κρέμα βανίλιας, κρεμέ αμυγδάλου, θυμαρίσιο μέλι, φρούτα εποχής (Μπάκη & Σεβδαλάκη) συνοδεύονταν από επιδόρπιο οίνο Sweet Orange Organic, 2020, Αθήρι Ρόδου ΠΟΠ, Ορεινός Αυτόριζος Αμπελώνας, Amoriano Blend Organic 2024, Κουνάκη, ποικιλιακή τσικουδιά Μερτόρακι παραγωγής AgrecoFarms, το βιολογικό κτήμα της Grecotel.
Σημειώνεται ότι το πιάτο κατσίκι με γιαούρτι, είναι βραβευμένη παραδοσιακή συνταγή (Fourchette d’ Or της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γαστρονομίας), της οικογένειας Νίκου Δασκαλαντωνάκη για τον εορτασμό των 50 χρόνων Greece by Grecotel είχαν την υπογραφή του Excecutive Chef Γεωργίου Βάρδου και του δυναμικού του ομίλου. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των παραγωγών. Σημειώνεται ότι ο κύκλος του προγράμματος θα συνεχισθεί με αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλους ξενοδοχειακούς ομίλους στο πλαίσιο του Rhodes Co- Lab.
To Grecotel Lux Me Dama Dama συμμετέχει στο TUI Field to Fork Greece και στηρίζει εννέα Ροδίτες παραγωγούς ταγμένους στην αναγεννητική γεωργία καθώς και άλλους παραγωγούς σε μεταβατικό στάδιο.
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης επισήμανε ότι «στην ArgecoFarms λειτουργεί από το 2002 το βιολογικό κτήμα της Grecotel στο Ρέθυμνο, σε μία έκταση 40 στρεμμάτων, αναβιώνουν παραδοσιακοί μέθοδοι παραγωγής τυπικών Κρητικών προϊόντων (λάδι, κρασί, ποικιλιακες τσικουδιές, μέλι, λαχανικά, φρούτα, κρέας) χωρίς τη χρήση χημικών, στις καλλιέργειες. Η AgrecoFarms, τυποποιεί και εμπορεύεται τα προϊόντα της από τα καταστήματά της, τις γωνίες που βρίσκονται σε κάθε ξενοδοχείο της. Είναι διαθέσιμα και στα Duty Free των αεροδρομίων της Ελλάδος καθώς και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι διαθέσιμα και σε καταστήματα της αμερικάνικης αγοράς. Στην AgrecoFarms ο επισκέπτης “βιώνει” μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία με μεράκι και σεβασμό στην κρητική φιλοξενία. Ένα γαστρονομικό ταξίδι, με μια ατέλειωτη ποικιλία πιάτων εποχής απο ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα παραγωγής AgrecoFarms και παραδοσιακές συνταγές από την υγιεινή κρητική κουζίνα, είναι μέρος της γευστικής περιπλάνησης. Ο,τι δεν παράγεται, προέρχεται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς».
Δ. Καλαϊτζιδακης, Διευθυντης Λειτουργικου του Ομιλου Grecotel: Πρέπει ν’ αυξηθεί στα παλιά επίπεδα το επίδομα ανεργίας
“Η απάντηση για τη λειψυδρία και την κλιματική κρίση είναι η αναγεννητική γεωργία, γιατί είναι λίγο διαφορετική από τους παραδοσιακούς τρόπους των παππούδων μας, έχει να κάνει ότι ελαχιστοποιεί τη διατάραξη του εδάφους, θα πρέπει το έδαφος να είναι καλυμμένο με τα χόρτα που παλιά τα καθαρίζαμε, διατηρεί ζωντανή και αυτοφυή τη βλάστηση κι επιτρέπει στο φυσιολογικό βαθμό τη βόσκηση των ζώων όπου είναι αυτό εφικτό”, τόνισε στον Real Voice 99.5 ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής Λειτουργικού του ομίλου Grecotel.
Για το αν υπάρχουν περιθώρια να πάμε σε επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και πόσο αυτό είναι εφικτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “πολλά χρόνια το λέμε, δυστυχώς δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα. Επιμήκυνση δεν σημαίνει να έρθουν 2,3 ή 5 αεροπλάνα. Σημαίνει να συνεχιστεί το full πρόγραμμα όπως είναι αρχή και τέλος της σεζόν. Μέχρι περίπου τέλη Οκτώβρη αρχές Νοεμβρίου υπάρχει ενδιαφέρον.
Είναι καταρχάς επισκέπτες οι οποίοι πραγματικά έχουν μία ποιότητα, δεν ενδιαφέρονται μόνο για την παραλία και για τον ήλιο, θέλουν να εξερευνήσουν, θέλουν να έχουν διάφορες εμπειρίες και οι πληρότητες συνήθως, ιδιαίτερα στο κλείσιμο της σεζόν, είναι πολύ υψηλές. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κάνουμε αυτή την πολυπόθητη επιμήκυνση, που δεν είναι μόνο για τον ξενοδόχο και για την επιχείρηση. Είναι πάρα σημαντικό για να βελτιώσουμε και την κατάσταση της έλλειψης 80 χιλιάδων ατόμων από τον τουρισμό. Με την επιμήκυνση πραγματικά και με μία προσπάθεια ακόμα και από τους ίδιους τους ξενοδόχους με διαβήματα προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία, να αυξηθεί στα παλιά επίπεδα το επίδομα ανεργίας, και ουσιαστικά δεν πρέπει να είναι επίδομα ανεργίας, αλλά θα πρέπει να είναι επίδομα εργασίας και έτσι θα είναι άλλος ένας λόγος η επιμήκυνση της σεζόν, η οποία σίγουρα βοηθάει την αύξηση του εισοδήματος του εργαζόμενου, άλλος ένας σημαντικός ρόλος να επιστρέψουν ακόμα περισσότεροι στις δουλειές.
Τα τελευταία χρόνια μετά την περίοδο της πανδημίας ήταν 100.000 οι θέσεις έλλειψης προσωπικού στον τουρισμό και στην εστίαση και τώρα είμαστε στις 80.000. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν υπάρχει μία λύση, υπάρχει ένα πλαίσιο λύσεων που μπορεί να φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί ένας σοβαρός επαγγελματίας, οικογενειάρχης, να τα βγάλει πέρα με μία σεζόν 5 -6 μηνών ανάλογα σε ποια περιοχή δραστηριοποιείται.
Το ακούμε τώρα τελευταία με όλες αυτές τις αυξήσεις και την αύξηση του κόστους ζωής ακόμα και σε ζευγάρια που δουλεύουν 12 μήνες τον χρόνο και μάλιστα και οι δύο είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουν πέρα”, όπως είπε, ενώ για το γεγονός ότι ο όμιλος έχει πολύ προσωπικό, ο ίδιος εξήγησε ότι: “τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πολύ δυναμικό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στην Grecotel, όχι μόνο στα κεντρικά είτε είναι Κρήτη, είτε είναι Αθήνα, αλλά και σε κάθε ξενοδοχείο και περιφερειακά, με πάρα πολλά προγράμματα εκπαίδευσης και πολλές δράσεις, ακόμα και για τον εορτασμό των 50 ετών, είναι κάτι στο οποίο συνδυάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ συνάδελφοι να ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στον τουρισμό”.
Ως προς την πορεία της φετινής σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζιδάκη, ενώ ευημερούν τα νούμερα αφίξεων στα αεροδρόμια δεν υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση στις πληρότητες των ξενοδοχείων.
“Καλώς ή κακώς στα Airbnb αυτή τη στιγμή και στην Κρήτη και στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από τα ξενοδοχειακά κρεβάτια που υπάρχουν, οπότε υπάρχει μεγάλη διαφυγή και τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος κερδισμένος τελικά είναι τα σούπερ μάρκετ που λόγω του Airbnb ο κόσμος ψωνίζει… Οι ξενοδόχοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη συνύπαρξη και αυτού του νέου τρόπου διακοπών, απλώς θα πρέπει να είναι με τους ίδιους ίσους όρους τουλάχιστον με τα ξενοδοχεία, ώστε να υπάρχει και ένα επίπεδο για τόσο κόσμο που μένει εκεί”, όπως τόνισε μεταξύ άλλων.