Τοπικές Ειδήσεις

Στο προσκήνιο η μεγάλη επένδυση στην Άμαρτο Κρητηνίας μετά την επίσκεψη Mητσοτάκη στο Iσραήλ

Στο προσκήνιο επανέφερε την μεγάλη επένδυση στην Αμαρτο της Κρητηνίας, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συνεργασίας ήταν οι βασικοί άξονες της συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ως γνωστόν, ο μεγαλοεπενδυτής της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ και παρά την μετ’ εμποδίων διαδρομή της επένδυσης των τελευταίων ετών εξαιτίας των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος, επιμένει στην ολοκλήρωσή της.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας, οι εξελίξεις στην περίπτωση της πρότυπης μονάδας υγείας κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Αρκεί να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου, τρία σχεδόν χρόνια μετά εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από το ΚΑΣ, έπειτα από την ανταλλαγή δεκάδων εγγράφων, διορθωτικών παρεμβάσεων και υποδείξεων καθώς κατά την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2019, τη δέσμευση 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία και τον επαναπροσδιορισμό των αρχιτεκτονικών σχεδίων.
Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Όλες οι αλλαγές έγιναν τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Όπως έχει γράψει η «δ», ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γενικά, όλα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου, καθιστώντας τη μονάδα σημείο αναφοράς και θέτοντας την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Παράλληλα με τη μονάδα, στο σχεδιασμό είναι και η κατασκευή μιας μικρής μαρίνας για την φιλοξενία 20 σκαφών αναψυχής, η οποία θα λειτουργεί και τον χειμώνα ως καταφύγιο σκαφών εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένη όπως συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών, τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις, και την ανάδειξη του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ξεκινήσει επιτέλους το έργο που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του νησιού.
Όλο αυτό το διάστημα, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, οι επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα και Ρόδο, συνεχίζονται προσδοκώντας άμεσα σε μια θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς των επενδυτών, οι οποίοι έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα μεγάλα ποσά και ακόμα δεν έχουν δει κάποια απτή πρόοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, βρέθηκε πρόσφατα στη Ρόδο ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.» κ. Στέργος Κασέκας, ο οποίος είχε επαφές στο Δήμο Ρόδου, για την εξέλιξη της επένδυσης. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιάννη Ιατρίδη, στον οποίον και παρέθεσε τα νέα δεδομένα ως προς την πορεία της επένδυσης. Ο κ. Ιατρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο μέχρι στιγμής και επισήμανε τις θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις της για το νοτιο-δυτικό τμήμα του νησιού που χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από αγροτικές επί το πλείστον δραστηριότητες. Η πραγματοποίηση της επένδυσης θα αναβαθμίσει το χαρακτήρα της περιοχής, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και θα βάλει παύση στην εγκατάλειψη των κοινοτήτων από τους νέους.
Μια μεγάλη εκκρεμότητα επί του παρόντος είναι η έγκριση από το ΚΑΣ. Το αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υποβλήθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 και μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα εξεταστεί παρόλο που η Εταιρεία έχει εκπληρώσει όλα όσα τις έχουν ζητηθεί. Οι επενδυτές εξακολουθούν να τελούν σε κατάσταση αναμονής, ευελπιστώντας ότι εντός του Ιουλίου έχουν την πολυπόθητη θετική απάντηση, καθώς όλες οι εκκρεμότητες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν διεκπεραιωθεί, μεταξύ των οποίων και ο σκόπελος για την περιβαλλοντική μελέτη, καθώς όπως προκύπτει από χάρτη του Δασαρχείου αλλά και με βάση μαρτυρίες υπερήλικων κατοίκων της περιοχής, ο δρόμος που συνδέει την κεντρική οδό με το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί η πρότυπη μονάδα υγείας, υφίσταται πριν το έτος 1923, που επίσης αποτελούσε βασική προϋποθέση για την έγκριση από το ΚΑΣ.
«Ευελπιστούμε, εντός του μηνός Ιουλίου να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ΚΑΣ η επένδυση της Αμάρτου Κρητηνίας. Παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός “παρέλυσε” σχεδόν κάθε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, ο σχεδιασμός μας προχωράει κανονικά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Στέργος Κασέκας, ο οποίος σημείωσε ότι έπειτα από την έγκριση κι αφού εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, για την κατασκευή της πρότυπης μονάδας υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου